OMIKRONΙσμήνη Παπαβλασοπούλου: Το modeling με άλλαξε!

Ισμήνη Παπαβλασοπούλου: Το modeling με άλλαξε!

Το φετινό new entry του «Greece’s Next Top Model» φωτογραφίζεται για το Omikron, στο κέντρο της Αθήνας, και μιλάει για την τηλεοπτική της πορεία που ξεκίνησε διθυραμβικά, την καριέρα της ως (πραγματικά) διεθνές μοντέλο με κορυφαίες διεθνείς συνεργασίες, αλλά και την καθημερινότητά της.

Συνέντευξη στον Γιώργο Πράσινο

Όποιος την παρατηρήσει σε ένα φωτογραφικό set, θα καταλάβει γιατί η Ισμήνη είναι (πραγματικά) top model και πως -δικαίως- της προσφέρθηκε μία από τις τέσσερεις θέσεις του GNTM του Star, που προβάλλεται στην Κύπρο από το Omega. Μπροστά από τον φακό παραμένει απόλυτα συγκεντρωμένη. Τίποτα δεν μπορεί να την αποσπάσει – ούτε τα κινητά που ορθώνονται από τον κόσμο που την βγάζει video στην πλατεία Ομονοίας όπου γίνεται μία λήψη της φωτογράφησης -και ενώ εκείνη δεν διαμαρτύρεται στιγμή καθώς τα νερά του σιντριβανιού την βρέχουν-, ούτε επιφωνήματα όπως «α, η Ισμήνη του GNTM!», ούτε τίποτα. Εκείνη, σαγηνευτικά όμορφη και ήρεμη συγκεντρώνεται σε αυτό που ξέρει καλύτερα – ιδίως από τις κορυφαίες δουλειές που έχει κάνει, πολλές φορές, στο εξωτερικό: Να ποζάρει. Οι κινήσεις της είναι σαν ελαφιού, γρήγορες, απότομες και ελαφρές. Της το λέω και χαμογελάει. Πολλοί της λένε πως μοιάζει στην Tatjana Patitz, αλλά εκείνη μάλλον θα ήθελε να ακούσει το όνομα της Kate Moss! Αμέσως μετά το τέλος της φωτογράφισής της για το Omikron καθόμαστε στον χώρο υποδοχής του πλήρως ανακαινισμένου -και υπέροχου- «Brown Acropol Hotel Athens» -της γνωστής αλυσίδας ξενοδοχείων σε όλο τον κόσμο-, που μας φιλοξένησε, στην πλατεία Ομονοίας, πίνοντας τον καφέ μας και ξεκινώντας την κουβέντα μας.

Ismini Papaval2

Τι σκέφτηκες όταν σου έγινε η πρόταση για το GNTM;
Μέχρι να καταλάβω περί τίνος πρόκειται, είχα μια περιέργεια. Επικοινώνησαν από την παραγωγή του GNTM μαζί μου, μού έστειλαν μήνυμα στο Instagram και μετά μιλήσαμε τηλεφωνικά όπου με ενημέρωσαν πως σκόπευαν να προχωρήσουν σε νέο κύκλο και ότι ψάχνουν ένα καινούριο πρόσωπο για την θέση του κριτή. Τότε ενθουσιάστηκα! Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα μια τέτοια πρόταση, γιατί απέχω από την ελληνική πραγματικότητα. Μένω στην Αμερική αρκετά χρόνια τώρα -πέντε χρόνια στην Νέα Υόρκη και τα τελευταία έξι στο Λος Άντζελες-, και οτιδήποτε συμβαίνει στην ελληνική τηλεόραση το μαθαίνω ετεροχρονισμένα ή μέσα από τα social media. Μου άρεσε η πρόταση, την βρήκα ξεκάθαρα τιμητική, και από ό,τι μου είπαν τους άρεσε που είμαι ένα κορίτσι της μόδας που δεν έχει ξανακάνει τηλεόραση. Στο δοκιμαστικό πήγαν όλα καλά, με κέρδισαν, και τους κέρδισα, όπως είπαν.

Ismini Papaval5
Πουκάμισο και σορτς R-D-IOLI. Σουτιέν Dolce&Gabbana (net-a-Porte.com)
Καλσόν Calzedonia (calzedonia.com). Μποτάκια Tsakiris Mallas (tsakirismallas.gr)

Τι σε έκανε να πεις το «ναι» και να αφήσεις την Αμερική;
Πιστεύω πως το show είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στην ελληνική τηλεόραση, σε σχέση με μόδα και ψυχαγωγία. Ασφαλώς και δεν είναι καθαρά μόδα, καθώς υπάρχει έντονα το στοιχείο του ανταγωνισμού. Και, σίγουρα, με κέρδισε το γεγονός πως γνώριζα τα παιδιά, οι οποίοι είναι άνθρωποι της μόδας και έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Ο Δημήτρης Σκουλός με έχει φωτογραφήσει αρκετές φορές, από το ξεκίνημά μου, έχουμε κάνει εξώφυλλα, editorials, διαφημιστικά. Την Ζεν επίσης την ξέρω πολλά χρόνια, μέσα από τις επιδείξεις μόδας. Την θυμάμαι σε ένα show της Loukia που ενώ συντόνιζε την ροή της επίδειξης, έβαλε μια δημιουργία και βγήκε και περπάτησε στην πασαρέλα, ως character με αυτή την ιδιαίτερη προσωπικότητά της. Στην Εβδομάδα Μόδας, στο Ζάππειο, έχουμε συνεργαστεί με τον Άγγελο Μπράτη με τον οποίο έχει τύχει να συναντηθούμε στο Μιλάνο. Στην ίδια πόλη, για μια περίοδο, έκανα παρέα και με τον Γιώργο Καράβα. Ασφαλώς, όλο αυτόν τον καιρό που ζούσα στο εξωτερικό, ερχόμουν για δουλειές στην Ελλάδα, και έτσι κρατούσα επαφή. Έχω περπατήσει για τους περισσότερους Έλληνες σχεδιαστές, έχω κάνει καμπάνιες… Είμαι ικανοποιημένη με την πορεία μου, αλλά ο κόσμος δεν με γνώριζε γιατί δεν είχα κάνει τίποτα τηλεοπτικό.

Ismini Papaval7

Μέχρι που ήρθε το GNTM και σε έμαθαν όλοι! Ήταν αναπόφευκτο να σε συγκρίνουν με την Βίκυ Καγιά και την Ηλιάνα Παπαγεωργίου που κάθονταν στη καρέκλα του κριτή, τις περασμένες χρονιές. Σε ενόχλησε αυτή η σύγκριση;
Ήταν αναμενόμενη, δεν μπορώ να πω ότι με φόβισε και -προς Θεού- δεν με ενόχλησε. Είμαι αρκετά διαφορετική από την Ηλιάνα, όπως και από την Βίκυ, κυρίως γιατί είμαστε σε άλλη φάση της καριέρας μας. Η καθεμιά μας έχει κάτι διαφορετικό να πει, και έχει ζήσει άλλες εμπειρίες. Προσωπικά, ήθελα με το δικό μου τρόπο να δείξω αυτό που είμαι εγώ, και να φέρω μπροστά τις δικές μου εμπειρίες ώστε να βοηθήσω τα παιδιά, όσο περισσότερο μπορώ. Είμαι ένα κορίτσι που έχει φύγει από το σπίτι του από το 2005, ζω δηλαδή 16 χρόνια μόνη μου στο εξωτερικό, και έχω τελείως διαφορετικά βιώματα από ένα κορίτσι που μεγαλώνει στην Ελλάδα. Αντιλαμβάνομαι ότι πολλά από τα ερεθίσματά μου είναι ξενόφερτα και βλέπω τα πράγματα με μια διαφορετική ματιά. Έχω έρθει σε επαφή με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες, οπότε κάπως γαλουχήθηκα και είμαι πιο ανοιχτή στο να δέχομαι ερεθίσματα από αυτές τις κουλτούρες και τους ανθρώπους. Μου αρέσει να γνωρίζω κόσμο, να αγκαλιάζω την μοναδικότητα και την διαφορετικότητα. Με τα ταξίδια που έκανα, έμαθα να είμαι πιο υπομονετική με τον κάθε άνθρωπο και μαθαίνω να πηγαίνω με την ροή. Αυτή την στάση ζωής θέλω να μεταδώσω και στα παιδιά στο GNTM: Να βλέπουν τα πράγματα πιο σφαιρικά.

Ismini Papaval1Φόρεμα R-D-IOLI. Καλσόν Calzedonia (calzedonia.com). Μποτάκια Tsakiris Mallas (tsakirismallas.gr)

Έχεις δουλέψει με την Βίκυ Καγιά;
Φυσικά και έχω δουλέψει με την Βίκυ! Η πιο πρόσφατη συνεργασία μας ήταν πριν από τρία χρόνια όταν κάναμε μια φωτογράφηση για το περιοδικό του «Fresh», μαζί με την Αναστασία Περράκη, την Μαριάνα Μαραγκίδη και την Έσθερ Μαστρογιάννη. Η Βίκυ είναι φανταστική, είναι μια γυναίκα πολυτάλαντη που είναι πάρα πολλά χρόνια στον χώρο. Την θαυμάζω για αυτά που έχει κάνει γιατί δεν φοβήθηκε να βγάλει προς τα έξω αυτό που είναι η ίδια και να αφήσει το στίγμα της. Η Βίκυ δεν ήθελε να μοιάσει σε κάποιον άλλο. Επίσης, έκανε και πολλά πράγματα: Έπαιξε στο θέατρο και στο σινεμά, έκανε τηλεόραση και εξέλιξε αυτό που έκανε. Πάντα είχαμε μια ωραία σχέση με την Βίκυ. Όταν την συναντούσα κάπου, ήταν πάντα ευγενέστατη, να με ρωτήσει τι κάνω, να χαρεί με την χαρά μου….

Από την στιγμή που μαθεύτηκε πως θα είσαι κριτής στο GNTM, μιλήσατε;
Μιλήσαμε, γιατί καταρχάς τα γυρίσματα του «Shopping Star» που παρουσιάζει η Βίκυ στο Star, γίνονται στους ίδιους χώρους με τα δικά μας. Έχει τύχει να την δω πολλές φορές, πάντα μιλάμε, χάρηκε πολύ για μένα, μου ευχήθηκε τα καλύτερα.

Μπήκες στην σκέψη να «δημιουργήσεις» έναν «τύπο», μιας και ξέρουμε ότι η ελληνική τηλεόραση αγαπάει πολύ αυτούς τους ξεχωριστούς «τύπους»;
Για μένα, ήταν ξεκάθαρο να είμαι η Ισμήνη και να μην αλλοιωθώ ως άνθρωπος, όσο αυτό μπορεί να γίνει σε ένα τηλεοπτικό πλαίσιο. Σε ένα show δεν έχουμε το 100% του ελέγχου της εικόνας μας με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στην καθημερινότητά μας. Θέλω να πιστεύω ότι έχω κρατήσει την δική μου ταυτότητά και προσπαθώ να παραμείνω στον αρχικό μου στόχο, δηλαδή να μεταδώσω στα παιδιά τις δικές μου εμπειρίες ως μοντέλο.

Ismini Papaval
Φόρεμα MiRo (mi-ro.gr). Καλσόν Calzedonia (calzedonia.com). Γόβες Envie (Envieshoes.gr)

Σε κάποιον επικριτή, που θα έλεγε «και τι έχει κάνει η Ισμήνη Παπαβλασοπούλου;», τι θα απαντούσες;
Θα απαντούσα ότι, γενικότερα, είμαι ένας άνθρωπος που θέλω η δουλειά μου να μιλάει για μένα από το να εξηγώ τι έχω κάνει και τι δεν έχω κάνει. Δόξα τω Θεώ έχουμε το internet όπου μπορούμε να βρούμε πληροφορίες – αν και πολλές από τις πρώτες μου δουλειές δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο και τις έχω πια στο σπίτι σε τυπωμένη μορφή.

Ποια θεωρείς τα highlights της μέχρι τώρα πορείας σου;
Έχω δουλέψει αρκετά στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αυστραλία, έχω συνεργαστεί με μεγάλους οίκους μόδας και brands, όπως M. Martin Margiela, Jean Paul Gaultier, Chado Ralph Rucci, Jenny Packham, Steven Jones millinery, Asos, Cos, Topshop, Gap, Athleta -την αθλητική σειρά της gap-, j crew και lulu lemon στον Καναδά – είτε σε καμπάνιες, είτε σε fashion shows. Έχω φωτογραφηθεί, επίσης, για περιοδικά όπως: Vogue, Elle, Marie Claire, ενώ στις πιο αγαπημένες μου δουλειές, θα έβαζα και την καμπάνια για τον Yves Rocher, για την οποία φωτογραφήθηκα στο Λος Άντζελες.

Ismini Papavalas8

Ποιο ήταν το πρότυπό σου ως μοντέλο;
Για μένα, πάντα η αγαπημένη μου είναι η Kate Moss, δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη ώστε να την βάλω δίπλα της! Ενώ στην δική της εποχή ήταν το outsider, γιατί είχε άλλο τύπο γυναίκας από τα τότε πρότυπα γυναίκας μοντέλου, ήταν πιο λεπτοκαμωμένη, μονίμως άβαφη, κατάφερε όχι μόνο να στέκεται δίπλα στις άλλες, αλλά και να παραμείνει για όλα αυτά τα χρόνια στην κορυφή. Είναι και ένα διαχρονικό μοντέλο και αυτό το καταλαβαίνεις αν δεις φωτογραφήσεις της από το 1995 – θα νομίζεις πως έγιναν μόλις χθες! Η Moss ήταν ένα πρόσωπο που θέλανε να την βγάζουν άβαφη και φυσική – και αυτό βοήθησε στο να θεωρηθεί διαχρονική.

Εξού και εσύ κυκλοφορείς σχεδόν άβαφη;
Κυκλοφορώ πάντα άβαφη! Και η μαμά μου κυκλοφορεί άβαφη. Κάπως έτσι μεγάλωσα. Θαυμάζω την μητέρα μου που κυκλοφορεί φυσική και παραμένει μια όμορφη γυναίκα. Υποστηρίζουμε την φυσικότητα.

Ismini Papaval6
Φόρεμα Stelios Koudounaris (SteliosKoudounaris.com). Σακάκι Massimo Dutti (massimodutti.com). Γόβες Sante (shoesante.com)

Σου αρέσει η φυσικότητα, αλλά αναρωτιέμαι αν μπήκες ποτέ στον πειρασμό για να αλλάξεις κάτι πάνω σου και να κάνεις κάποια αισθητική επέμβαση…
Όχι, δεν έκανα κάτι, ούτε έχω μπει στον πειρασμό. Βέβαια, όταν μένεις σε μια πόλη όπως το Λος Άντζελες, κάπως βομβαρδίζεσαι από τέτοιες εικόνες! Οι αισθητικές επεμβάσεις πλέον γίνονται παντού και πολύ εύκολα, γι’ αυτό και βλέπεις κορίτσια 18 ετών να κάνουν επεμβάσεις. Δεν είμαι ενάντια στο να κάνεις κάτι σαν συντήρηση αν αυτό απαιτείται από την δουλειά, αρκεί όμως να μην αλλοιώνει τα φυσικά χαρακτηριστικά μιας γυναίκας. Ή αν υπάρχει κάτι που σου δημιουργεί «βάρος» και το κάνεις για να απαλλαγείς από αυτό το «βάρος». Ωστόσο, προσωπικά, δεν είμαι υπέρ των αισθητικών επεμβάσεων πόσο μάλλον σε μικρή ηλικία. Ίσως να το σκεφτόμουν σε μεγαλύτερη ηλικία. Είπαμε, είμαι υπέρ της φυσικότητας!

Μικρή, ήσουν από τα κορίτσια που παρακολουθούσες τα Καλλιστεία και ήθελες να γίνεις μοντέλο;
Εννοείται πως παρακολουθούσα τα Καλλιστεία, τότε που τα θεωρούσαν «το γεγονός του μήνα». Μου είχαν γίνει μάλιστα προτάσεις για να συμμετάσχω σ’ αυτά, αλλά ήμουν εντελώς αρνητική τότε. Ήμουν πολύ συνεσταλμένη και θεωρούσα πως για να γίνεις ένα πετυχημένο μοντέλο θα έπρεπε να φτιάξεις το book σου, να δουλέψεις με καλούς φωτογράφους, να πας στο εξωτερικό και να δοκιμάσεις την τύχη σου εκεί. Αυτό έκανα εγώ και απέκτησα τρομερές εμπειρίες. Δεν ήταν όνειρό μου να γίνω μοντέλο, αλλά προέκυψε μετά από διάφορες προσεγγίσεις που μου έκαναν.

Ismini Papaval3

Κάτι σαν την Gisele που την ανακάλυψε ο booker της όταν έτρωγε με τους συμμαθητές της burger στα McDonalds;
(Γελάει). Για την ακρίβεια, έχει τύχει να είμαι στα Goody’s και να έρχεται ένας booker να μου δώσει κάρτα του για να πάω στο πρακτορείο του και να γίνω μοντέλο!

Και; Δεν πήγες τότε;
Όχι, γιατί ήμουν πολύ μικρή. Λίγο αργότερα, όταν ήμουν 14, η Έλενα Χριστοπούλου που ήταν booker στο πρακτορείο «Ace» με είδε έξω από το σχολείο μου και μου έδωσε μια κάρτα της. Την έβαλα σε ένα κουτάκι που κρατούσα όλες τις κάρτες. Μετά από δύο περίπου χρόνια, και με την παρότρυνση ενός κοινού μας φίλου, πήγα στο πρακτορείο και κάπως έτσι ξεκίνησα.

Ismini Papavalas9

Πέρα από το γεγονός ότι ήσουν συνεσταλμένη ως παιδί, δεν ξέρουμε και πολλά για τα παιδικά σου χρόνια. Πώς μεγάλωσες;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Έμεινα σε διάφορες περιοχές, αλλά τα περισσότερα χρόνια τα πέρασα στην Φιλοθέη. Πήγαινα σχολείο σε ιδιωτικό σχολείο, στο Μαρούσι. Είμαι μοναχοπαίδι και, ναι, ήμουν συνεσταλμένο παιδί. Ήμουν από τα παιδιά που ήταν πολύ ανοιχτά με τους φίλους τους, ήμουν πολύ σκανδαλιάρα, έκανα πλάκα, αλλά στους ανθρώπους που δεν με γνώριζαν φαινόμουν απόμακρη γιατί δεν μίλαγα πολύ. Δεν ήμουν πολύ ανοιχτή. Τώρα νιώθω πολύ διαφορετική από ότι ήμουν πριν ξεκινήσω στη μόδα. Το modeling ήταν αυτό που με άλλαξε και με έκανε πιο κοινωνική. 

Είσαι ερωτευμένη; Και μην μου πεις το κλασικό πως «είσαι ερωτευμένη με την ζωή»…
Όχι, είμαι ελεύθερη. Έχω υπάρξει και πολύ ερωτευμένη, και σε σχέση…Είναι ωραίο να μοιράζεσαι πράγματα με τον άνθρωπό σου. Είμαι αρκετά δοτική, αν νιώσω άνετα…

Σου είναι απαραίτητη η σχέση και η συντροφικότητα;
Δεν ξέρω αν η κατάλληλη λέξη είναι το «απαραίτητη» αλλά σίγουρα σε στιγμές που έχω υπάρξει ερωτευμένη ή σε διάθεση φλερτ, ένιωθα υπέροχα. Ο έρωτας μού δίνει ώθηση, με γεμίζει έμπνευση!

Φωτό: ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (STUDIO 13)
Επιμέλεια-Styling: ΠΩΛΙΝΑ ΛΑΜΠΟΓΛΟΥ
Μακιγιάζ: ΜΑΡΙΤΑ ΠΟΛΙΤΟΥ (BEEHIVE ARTISTS)
Μαλλιά: ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ (BEEHIVE ARTISTS)
Βοηθός φωτογράφου: ΜΑΡΙΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ (STUDIO 13)

Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία το «Brown Acropol Hotel Athens» (Παναγή Τσαλδάρη 1, Αθήνα, τηλ: +302144441300, e-mail: [email protected]).

Περιοδικό “Omikron”, τεύχος 294.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS