OMIKRONMaria Gojkovic: Super girl

Maria Gojkovic: Super girl

To multitalented μοντέλο που 100,000 ακόλουθοι αγαπούν να παρακολουθούν στο Tik-Tok, απογειώνει τις τάσεις του φετινού καλοκαιριού και μιλά για τη γυναικεία δύναμη, τον έρωτα, τους haters και το body positivity με τα μάτια της Gen Z.

ΑΠΟ ΤΗΝ Τάνια Νεοκλέους

ΦΩΤΟ: Δημήτρης Βαττής

STYLING: Shona Muir

ΒΟΗΘΟΣ ΣΤΥΛΙΣΤΡΙΑΣ: Αφροδίτη Κουπεπίδου

MAKE UP: Ilona Garamvolgyi

ΜΑΛΛΙΑ: Αντρέας Χριστοδούλου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΟ PARKLANE, A LUXURY COLLECTION RESORT & SPA, LIMASSOL ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

Οκτώ χρονιά από το πρώτο σου fashion editorial στο Omikron, πώς νιώθεις που σήμερα είσαι πλέον το κορίτσι του εξωφύλλου;

Το νιώθω σαν την ολοκλήρωση ενός πολύ όμορφου κύκλου, αυτό που συμβαίνει αλλά και κάπως καρμικό με την έννοια ότι η πρώτη μου φωτογράφιση για το Omikron τον Δεκέμβριο του 2014, ήταν και η πρώτη επαγγελματική φωτογράφιση της ζωής μου, με την ίδια ομάδα, με τη Shona και τον Δημήτρη.

Τότε ήσουν 17, σωστά;

Σωστά. Ως μοντέλο ήμουν σε ένα πρακτορείο για αρκετό καιρό, χωρίς όμως να μου δίνεται η ευκαιρία να αναλάβω κάποια φωτογράφιση. Κάποια στιγμή, αποφάσισα να προσεγγίσω η ίδια κάποιους στυλίστες μέσω του Facebook στέλνοντάς τους φωτογραφίες μου. Αυτή που είδε κάτι σε μένα και που ανταποκρίθηκε αμέσως, ήταν η Shona Muir, η οποία μου πρότεινε να φωτογραφηθώ σε δύο editorials του Omikron, στο editorial της μόδας και στο editorial της ομορφιάς. Έκτοτε, ακολούθησε μια αρκετά δυναμική πορεία για μένα, με τις προτάσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Νιώθω ευγνώμων.

Omikron
Μαγιό, Undiz. Κοσμήματα, Giannopoulos & Son

Με την οικογένειά σου ζείτε στην Κύπρο από το 2000. Ένιωσες ποτέ «ξένη» όλα αυτά τα χρόνια;

Ποτέ. Μπορώ να σου πω ότι νιώθω περισσότερο Κύπρια απ’ ό,τι Σέρβα πολλές φορές, γιατί η Κύπρος είναι η χώρα που μεγάλωσα, που πήγα σχολείο, που σπούδασα, που έχτισα τη ζωή μου. Όταν ήρθαμε με τους γονείς μου από τη Σερβία μετά τον πόλεμο, εγώ ήμουν τριών χρονών. Αντιλαμβάνεσαι ότι οι περισσότερες, αν όχι όλες μου οι μνήμες, είναι από την Κύπρο. Ο αδερφός μου γεννήθηκε εδώ και πλέον πάει και στον στρατό. Μπορώ να πω ότι δεν νιώσαμε ποτέ καμία διάκριση, αντίθετα, από τη μέρα που ήρθαμε για να ζήσουμε στη Λεμεσό, ο κόσμος μάς δέχτηκε και μας αγκάλιασε.

Πώς θυμάσαι τα σχολικά σου χρόνια;

Με θυμάμαι να κάθομαι πάντα στο πρώτο θρανίο, να κάνω τις απορίες μου και να είμαι γενικά μια πολύ ενεργή παρουσία στην τάξη, αυτό που λέμε «σπασικλάκι». Φοίτησα στις Καλόγριες, σε ένα αρκετά αυστηρό σύστημα, στο οποίο βρέθηκα αρκετές φορές απέναντι, να επαναστατώ. Βέβαια, είχε και τα καλά του όλο αυτό, όπως για παράδειγμα ότι έμαθα να μιλώ πέντε γλώσσες αλλά και να επικεντρώνομαι στους στόχους μου. Εκείνα τα χρόνια ήμουν αυτό που λέμε χαριτολογώντας «αγοροκόριτσο», έπαιζα ποδόσφαιρο στην αυλή του σχολείου και η μαμά μου με μάλωνε, επειδή πήγαινα στο σπίτι με μώλωπες στα πόδια μου. Σε εκείνες τις ηλικίες προτιμούσα να κάνω παρέα περισσότερο με αγόρια, επειδή δεν ένιωθα να υπάρχει ο ανταγωνισμός και η ζήλια. Μεγαλώνοντας, μπορώ να πω, άρχισα να απολαμβάνω περισσότερο τις γυναικείες παρέες.

Ήσουν η όμορφη του σχολείου;

Το αντίθετο. Μπορώ να σου πω ότι δεχόμουν αρκετό μπούλινγκ για τα φρύδια μου, τα οποία στη συνέχεια μού έχτισαν καριέρα. Πριν ξεκινήσω το μόντελινγκ, τα παιδιά στο σχολείο μου έκαναν μπούλινγκ λέγοντάς μου ότι ήμουν ανορεξική, ενώ μετά στην καριέρα μου ήμουν το «χοντρό» μοντέλο. Πλέον τα σκέφτομαι όλα αυτά και χαμογελώ, γιατί είναι μια αρκετά γλυκιά ειρωνεία να συνειδητοποιώ ότι αυτά για τα οποία με «κορόιδευαν», με τα ίδια έκτισα την καριέρα μου.

Cover
Σκουλαρίκια, Giannopoulos & Son.

Αλήθεια, πώς βρέθηκες στον χώρο;

Ήταν μια ιδέα που μου έβαλαν στο μυαλό διάφοροι φίλοι των γονιών μου, από όταν ήμουν πολύ μικρή. Μεγαλώνοντας και αρχίζοντας να παρακολουθώ πιο σοβαρά τις πασαρέλες, ήταν κάτι ήθελα να το κυνηγήσω. Και το κυνήγησα. Πήγα αρχικά σε ένα πρακτορείο, όμως δεν έρχονταν δουλειές. Μου έλεγαν ότι έπρεπε να χάσω κιλά, ότι ήμουν μωρό και ότι γενικά δεν κάνω γι’ αυτό τον χώρο. Όταν ξεκίνησα να κάνω τις πρώτες μου δουλειές, όλο αυτό ανατράπηκε. Δεν ένιωσα ποτέ άβολα στο σετ, ούτε μου είπε ποτέ κάποιος ότι έβαλα βάρος ή ότι δεν κάνω. Ήξερα το δυνατά μου σημεία ως μοντέλου, όπως τα ήξεραν και εκείνοι που με καλούσαν για δουλειά. Κάτι άλλο που με βοήθησε, ήταν που από την αρχή που μπήκα στον χώρο, είχα πάντα μαζί μου τη μαμά μου. Ένιωθα ότι με πρόσεχαν περισσότερο, όπως ένιωθα ότι με πρόσεχε και η ίδια.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια είδαμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η γυναικεία εικόνα να αλλάζει. Ως επαγγελματίας, πώς βιώνεις την εποχή του body positivity;

Για μένα το body positivity είναι ένας αρκετά παρεξηγημένος όρος με την έννοια ότι στη δική μου αντίληψη η φράση σημαίνει απλά και μόνο, αγαπώ και προσέχω το σώμα μου. Γι’ αυτό και μέσα από τους λογαριασμούς μου στα social media ο τρόπος με τον οποίο προωθώ το body positivity, είναι μέσω της γυμναστικής και του καλού φαγητού. Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα με την εικόνα που έχει το σώμα του, δεν πρέπει να σταματά να το φροντίζει. Προσωπικά δεν με απασχολεί καθόλου πώς φαίνεται το σώμα μου, αλλά ποια είναι η κατάσταση της υγείας μου. Αυτό είναι το body positivity για μένα. Προσέχω και αγαπώ το σώμα μου, όπως και να φαίνεται.

Μαγιό, Undiz. Κοσμήματα, Giannopoulos & Son

Πώς σε φροντίζεις, λοιπόν;

Καταρχάς καταφέρνοντας να διατηρώ τις ισορροπίες μου. Δεν προσέχω εμμονικά τη διατροφή μου, αλλά ούτε και περιορίζομαι λόγω της διατροφής μου. Αντιθέτως, μπορώ να πω ότι απολαμβάνω το καλό φαγητό, είτε στο σπίτι μου είτε σε κάποιο εστιατόριο, ενώ παρόλο που δεν αποκλείω το κρέας, προσπαθώ περισσότερο να τρέφομαι με φαγητά που προέρχονται από τη φύση. Το επεξεργασμένο φαγητό είναι κάτι που γενικά το αποφεύγω.

Έχεις έναν πολύ δυνατό λογαριασμό στο Instagram και έναν ακόμα πιο δυνατό λογαριασμό στο TikTok που αγγίζει σήμερα τις 93 χιλιάδες ακόλουθους. Περίμενες όλη αυτή την ανταπόκριση;

Καθόλου δεν την περίμενα, αν σκεφτεί κανείς ότι το Tik-Tok το ξεκίνησα εντελώς στα τυφλά και μάλιστα πολύ πριν από την περίοδο του κορωνοϊού, όπου το είδαμε να «ανθίζει». Δημιούργησα τον λογαριασμό μετά από παρότρυνση μιας φίλης μου στην Αμερική, η οποία μου είχε πει ότι ήταν μια πλατφόρμα σχεδιασμένη για μένα. Επέμενε να το προσπαθήσω και έτσι ξεκίνησα να ανεβάζω διάφορα βιντεάκια υποκριτικής, αλλά και backstage από το μόντελινγκ. Από την ανταπόκριση που υπήρχε, κατάλαβα ότι όντως άρχισα να επηρεάζω κόσμο με τις αναρτήσεις μου. Έτσι, άρχισα να προσέχω ακόμα περισσότερο τα όσα δημοσίευα, διότι ήθελα να αποτελώ ένα καλό πρότυπο για αυτούς που με ακολουθούν. Την περίοδο που ξέσπασε ο κορωνοϊός, συνέβη το απίστευτο: Ο λογαριασμός μου από τις 20,000 ακόλουθους εκτοξεύθηκε ξαφνικά στις 90 και με ακόλουθους, μάλιστα, από διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικά lifestyle και διαφορετικά υπόβαθρα. Μπορώ να πω ότι μέσω του Tik-Tok, έκτισα στη συνέχεια και το Instagram.

 Μαγιό, Undiz. Φούστα Cult Gaia, Kult. Κοσμήματα, Giannopoulos & Son.

Πού νιώθεις περισσότερο εσύ;

Και στα δύο, γιατί φροντίζω να είμαι πάντα ο εαυτός μου, αποφεύγοντας τα φίλτρα και επιδιώκοντας να μιλώ ανοιχτά για ό,τι με απασχολεί.

Υπάρχει αλληλεπίδραση σ’ αυτό;

Υπάρχει και μάλιστα όσο περνάει ο καιρός, επικοινωνούν μαζί μου, όχι μόνο κορίτσια μικρότερων ηλικιών αλλά και πολλές κοπέλες της ηλικίας μου. Υπήρξαν και φορές, που κάποια από τα μηνύματα, μου προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση, διότι είχαν να κάνουν με θέματα εντελώς προσωπικά για τα οποία ζητούσαν τη συμβουλή μου. Γενικά, προσπαθώ να απαντώ σε όλο τον κόσμο και να δημιουργώ, ακόμα και μέσα από έναν «αντικοινωνικό» τρόπο, μια σύνδεση με τον κόσμο που με ακολουθεί.

Ως ένα άτομο που ασχολείται επαγγελματικά με τα σόσιαλ, σε ενοχλεί που συχνά χρησιμοποιούνται και ως ένα εργαλείο ρητορικής μίσους από πολλούς;

Είμαι αρκετά συνειδητοποιημένη σε αυτό το κομμάτι, γι’ αυτό και κάθε φορά που τυχαίνει να λαμβάνω κάποιο hate comment, αναγνωρίζω ότι δεν έχει να κάνει απολύτως σε τίποτα μαζί μου, αλλά με τον ίδιο τον άνθρωπο που το γράφει. Τώρα, ποιο είναι ακριβώς το «θέμα» του; Δεν μπορώ ούτε να το αναλύσω ούτε να το λύσω εγώ. Έχει τύχει σε κάποιους από αυτούς να απαντήσω, λέγοντάς τους ότι τους λυπάμαι, ενώ κάποιους άλλους τους έχω μπλοκάρει για τον λόγο ότι δεν θέλω ούτε εγώ ούτε οι ακόλουθοί μου να βάλλονται από την αρνητικότητα του οποιουδήποτε.

Η ίδια, με τρόπους γεμίζεις τη ζωή σου με θετικότητα;

Με το να διατηρώ τον εαυτό μου σε μια ισορροπία. Μου αρέσει να έχω γύρω μου ανθρώπους που αγαπώ, απολαμβάνω τα ταξίδια, τις εξόδους με φίλους μου και τις όμορφες συζητήσεις. Κάτι άλλο που λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά σε μένα, είναι να αγναντεύω το μπλε της θάλασσας. Νομίζω δεν θα μπορούσα να ζω μακριά από αυτή την αίσθηση, ακόμα και του να οδηγώ απλά κατά μήκους του παραλιακού μετώπου.

Ο έρωτας, πώς σε κάνει να αισθάνεσαι;

Ο έρωτας με αναζωογονεί. Νιώθω τυχερή που έχω έναν άνθρωπο δίπλα μου με τον οποίο μοιράζομαι τα πάντα και με τον οποίο νιώθω ότι έχουμε μια κοινή αντίληψη για τη ζωή. Με τον Παντελή, η σχέση μας ξεκίνησε εν μέσω της περίεργης συνθήκης της πανδημίας, όμως αυτό αντί να λειτουργήσει αποτρεπτικά ή αρνητικά, αντιθέτως νιώθω ότι μας βοήθησε να ζήσουμε πιο νωρίς κάποια πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα χρειάζονταν περισσότερο χρόνο.

Τι είναι εκείνο που απολαμβάνεις περισσότερο στη σχέση σου;

Απολαμβάνω στον απόλυτο βαθμό και τα τρία στοιχεία, από τα οποία θεωρώ ότι χτίζεται μια υγιής σχέση. Τη χημεία που πρέπει να έχεις με τον σύντροφό σου, δηλαδή το να μπορείς να μιλήσεις άνετα για το οτιδήποτε, την εμπιστοσύνη, δηλαδή το να νιώθεις ασφαλής δίπλα στον άνθρωπό σου και την αίσθηση ότι έχετε τους ίδιους στόχους. Κάτι άλλο σημαντικό, είναι το να μπορείς να θαυμάζεις τον άλλο σε κάθε στάδιο. Νιώθω ότι στη δική μας περίπτωση όλα αυτά βρίσκονται σε μια ισορροπία.

Σήμερα, ποια είναι η φιλοσοφία σου στη ζωή;

Να ζω με θετικότητα. Η ζωή είναι πολύ μικρή και όπως έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία δύο χρόνια, δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις τι θα σου ξημερώσει. Αν δεν περνάς καλά με αυτά που έχεις, αν δεν μπορείς να ζήσεις το σήμερα, νομίζω δεν υπάρχει νόημα.

Περιοδικό “Omikron”, τεύχος 296.

Μαγιό, Etam. Μαργαριταρένιο κολιέ, Giannopoulos & Son.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS