OMIKRONSara Gunnervik: Woman on top

Sara Gunnervik: Woman on top

Η νέα εποχή στις επιχειρήσεις δεν έχει να κάνει με το κοστούμι, την εσωστρέφεια, τον ανταγωνισμό και το κυνήγι του γρήγορου χρήματος. Η διευθύντρια της εταιρίας Kendris Cyprus, Sara Gunnervik, μιλάει για μια νέα εποχή: με συλλογικότητα, αξιοποίηση των ταλέντων και της διαφορετικότητας κάθε ανθρώπου, ανοικτό μυαλό, προσαρμοστικότητα και χαρά γι’ αυτό που κάνεις.

Από την Τώνια Σταυρινού
Φωτό: Δημήτρης Βαττής – Styling: Shona Muir

Βρίσκεται στην Κύπρο τα τελευταία 20 χρόνια και ηγείται της KENDRIS Cyprus, της ελβετικής εταιρίας που δραστηριοποιείται διεθνώς ως Multi-family office, το οποίο εξυπηρετεί ιδιώτες εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας (High Net Worth Individuals) με τον σχεδιασμό του ιδιωτικού πλούτου, καθώς και τη διαχείριση και διοίκηση των κατάλληλων δομών. «Η Κύπρος είναι το σπίτι μου, ο τόπος που επέλεξα να ζω και να αγαπώ. Αυτό το νησί και οι άνθρωποί του είναι μέσα στην καρδιά μου. Ως επαγγελματίας, αισθάνομαι ευλογημένη που συμμετείχα στην πορεία που διένυσαν οι επιχειρήσεις και η κοινωνία της Κύπρου μέσα στην τελευταία δεκαετία». Η Sara Gunnervik ανατρέπει το στερεότυπο της επιτυχημένης επιχείρησης και μιλάει για μια νέα εποχή όπου το πιο σημαντικό κεφάλαιο για μια εταιρία είναι οι άνθρωποι. Σε αυτό το σύγχρονο περιβάλλον δεν χωράνε, όπως λέει, αποκλεισμοί. «Έχουμε στο μυαλό μια παλιομοδίτικη εικόνα για το πώς μοιάζει ένα επιτυχημένο στέλεχος επιχείρησης, ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το κοστούμι, ο αέρας, το αυτοκίνητο, είναι ένα στερεότυπο που εμποδίζει τις επιχειρήσεις να ανθίσουν και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους».

Kendris1

Κατά την άποψή σας ποιο είναι σήμερα το ζητούμενο στη διοίκηση μιας εταιρίας;
Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ποικιλομορφία. Χρειάζονται τις γυναίκες, χρειάζονται διαφορετικές γενιές ανθρώπων, με διαφορετικές εμπειρίες και πολιτισμικό υπόβαθρο. Τα ομοιογενή διοικητικά συμβούλια αποτελούν απειλή για τη μακροβιότητα μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Η ποικιλομορφία είναι αυτή που αμφισβητεί την πεπατημένη και φέρνει καινοτομίες και επιδόσεις. Μια επιχείρηση θα πρέπει να υποστηρίξει τους δημιουργικούς ανθρώπους και να τους εξασφαλίσει ένα περιβάλλον όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν. Θα έλεγα ότι η ενσυναίσθηση, η ευγένεια και η κοινωνική ευαισθησία, είναι βασικές αρχές του σύγχρονου επιχειρηματικού κόσμου.

Η Κύπρος έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στις ηγετικές θέσεις. Είστε μία από αυτές τις ελάχιστες, πώς θα λέγατε ότι αλλάζει αυτό;
Όπως σε όλα τα πράγματα χρειάζεται χρόνος για έρθει η αλλαγή. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν πρότυπα, τα οποία υποσυνείδητα περνούν στα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες το μήνυμα «κοίτα, μπορείς να το κάνεις κι εσύ». Πρέπει να καλλιεργήσουμε μία επιχειρηματική κουλτούρα όπου οι γυναίκες θα μπορούν να σταθούν και να έχουν την προσοχή και τον χώρο. Αυτό θα οδηγήσει ακόμη περισσότερες γυναίκες στην ιεραρχία με το ρυθμό και τη δύναμη της χιονοστιβάδας. Έχουμε τόσες πολλές επιτυχημένες επιχειρηματίες στην Κύπρο!Kendris2

Έχετε κάποια συμβουλή για τις νεότερες;
Να βρουν τον δικό τους τρόπο να κάνουν τα πράγματα. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει κάποια συνταγή για το πώς να ηγηθείς είτε είσαι γυναίκα, είτε άντρας. Ο δικός μου τρόπος ήταν η επιμονή και η συνέπεια. Θα έλεγα επίσης να βρείτε τα πρότυπα σας, τους ανθρώπους που σας εμπνέουν, τους μέντορες που μπορούν να σας υποστηρίξουν όταν χάνετε την επιμονή σας. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με καλούς και ευγενικούς ανθρώπους. Μην φθονείτε κανέναν που είναι καλύτερος από σας, αλλά προσπαθήστε να μάθετε από αυτόν.

Έχετε μια 20ετή εμπειρία στην KENDRIS και μια πολύ καλή εικόνα για το επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου. Ποια πλεονεκτήματα και ποιες αδυναμίες εντοπίζετε;
Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα κι αυτό έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Το μέγεθος κάνει την Κύπρο πιο ευέλικτη. Μπορεί να ενσωματώσει τις αλλαγές και να προσαρμοστεί σ’ αυτές πολύ ταχύτερα από τις μεγαλύτερες χώρες και οικονομίες. Οι Κύπριοι είναι από τους πιο ευπροσάρμοστους και ανθεκτικούς ανθρώπους που έχω ζήσει. Το αποδίδω αυτό στην ιστορία του τόπου. Είστε μαχητές, κατέχετε την τέχνη της επιβίωσης, κάτι που αντικατοπτρίζεται έντονα στην οικονομική και επιχειρηματική κοινότητα του τόπου. Χαίρομαι που βλέπω ότι μέρα με τη μέρα η επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου ανοίγεται και προχωρά από το μοντέλο της κλειστής, μικρής επιχείρησης, με οικογενειακό προσανατολισμό, στο να γίνει μια κοινότητα που αγκαλιάζει τη συμμετοχή, τις καινοτομίες, τις νέες τεχνολογίες και τις νέες δομές ιδιοκτησίας και διοίκησης.

Ποιο είναι το σημαντικότερο μειονέκτημά της, κατά τη γνώμη σας;
Η επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου χρειάζεται να γίνει καλύτερη στο «μαζί». Να εργαστεί συλλογικά για ένα καλύτερο κοινό μέλλον και όχι να λειτουργεί καταστροφικά για να εξασφαλίσει ένα πρόσκαιρο κέρδος για λίγους. Υπάρχει πάντοτε χώρος για έξυπνες και καινοτόμες επιχειρήσεις. Είναι δείγμα αδυναμίας για μια επιχείρηση να θέλει να επωφεληθεί σε βάρος των άλλων και να αδιαφορεί για τη συλλογικότητα προς ένα κοινό μέλλον. Τα τελευταία έξι χρόνια όμως βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ θετική μεταμόρφωση. Η Κύπρος μεταβαίνει από μια πρωτόγονη, ας μου επιτραπεί, οικονομία, σε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την καινοτομία και τις νέες επιχειρήσεις που είναι ικανές να εξυπηρετήσουν τις επόμενες γενιές. Δημιουργείται και ωριμάζει ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα χωρίς αποκλεισμούς, το οποίο με διαφάνεια και σωστές δομές δίνει χώρο στο ταλέντο.

Εντοπίζετε αυτό το ταλέντο στο οποίο αναφέρεστε, στην νέα γενιά;
Οι νέοι Κύπριοι θα μπορούσαν να γίνουν το σημαντικότερο κεφάλαιο αυτού του τόπου. Το ταλέντο καθίσταται ένα αγαθό υψηλής αξίας, στον σύγχρονο κόσμο, γιατί χωρίς αυτό οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν. Εδώ, όμως το μικρό μέγεθος της Κύπρου γίνεται μειονέκτημα… Σε μια μικρή χώρα, είναι δύσκολο να εκτεθείς σε πολλαπλές εμπειρίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για έναν αναπτυσσόμενο επαγγελματία. Αυτό σημαίνει ότι για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, θα πρέπει να αναζητήσουν εμπειρίες στο εξωτερικό, σε μεγαλύτερες αγορές και συχνά σημαίνει ότι δεν θα επιστρέψουν. Μία μεγάλη πρόκληση λοιπόν είναι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες ώστε τα ταλέντα να επιστρέφουν και να προάγουν την αριστεία.

Kendris

Σε αυτό το εξελισσόμενο περιβάλλον ποιο ρόλο διαδραματίζει η KENDRIS;
Είμαστε μία σύγχρονη εταιρία Multi-Family Office (MFO) με ισχυρή παράδοση και σημείο εκκίνησης την Ελβετία πριν από 100 χρόνια. Παρέχουμε διεθνώς υπηρεσίες family office, trust και fiduciary σε οικογένειες, αλλά και τις παραδοσιακές υπηρεσίες, όπως τα λογιστικά και οι φορολογικές υπηρεσίες. Ο όμιλος KENDRIS δραστηριοποιείται επίσης στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα των κεφαλαίων. Η KENDRIS Capital είναι αδειοδοτημένη στον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων. Αυτό που βλέπουμε είναι μια στροφή στους συλλογικούς τρόπους επενδύσεων οι οποίοι αναπτύσσονται ραγδαία. Ο όμιλος KENDRIS δίνει φτερά στους υπαλλήλους που θέλουν να πετάξουν, ανεξαρτήτως της προέλευσης τους, τα ηλικίας και του φύλου τους. Αυτή η ανοιχτή οπτική είναι και το μυστικό της επιτυχίας μας.

Σε προσωπικό επίπεδο ποιοι είναι στόχοι σας;
Όταν ηγείσαι μιας εταιρίας, είσαι ένα σκάφος και οι στόχοι σου ευθυγραμμίζονται με τους δικούς της, αλλιώς βρίσκεσαι σε λάθος κατεύθυνση. Ο πραγματικός μου στόχος, λοιπόν, είναι να το διασκεδάζω! Όσο αντι-επαγγελματικό και αν ακούγεται αυτό, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό. Αγαπώ τη δουλειά μου και απολαμβάνω την κάθε μου μέρα. Αν δεν χαίρεσαι αυτό που κάνεις δεν νομίζω ότι μπορείς να ηγηθείς αποτελεσματικά μιας εταιρίας. Άρα, θα έλεγα ότι η χαρά είναι ουσιαστικό στοιχείο της επιτυχίας.

Περιοδικό “Omikron”, τεύχος 297.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS