One Billion Rising: Σήμερα η μεγάλη εκδήλωση ενάντια στη βία κατά των γυναικών (βίντεο)

One Billion Rising: Σήμερα η μεγάλη εκδήλωση ενάντια στη βία κατά των γυναικών (βίντεο)

One Billion Rising: Σήμερα η μεγάλη εκδήλωση ενάντια στη βία κατά των γυναικών (βίντεο)

Δυναμική συμμετοχή και υποστήριξη από προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, κερδίζει η φετινή παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών και Κοριτσιών, One Billion Rising που διοργανώνεται σήμερα, Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Φανερωμένης από το Κυπριακό Λόμπι Γυναικών.

Με βιντεάκια που κατέκλυσαν τις τελευταίες ημέρες το Facebook, επώνυμοι προσκαλούν το κοινό να αφυπνιστεί απέναντι στους φρικιαστικούς αριθμούς: 1 στις 3 γυναίκες θα υποστεί κάποιας μορφής βία στη διάρκεια της ζωής της και αυτό μεταφράζεται αριθμητικά σε ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΑ παγκοσμίως. Φέτος, η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει τη βία κατά των γυναικών ως μια «πανδημία» που απειλεί το 50% του πληθυσμού. Οι διαστάσεις που προσλαμβάνει και οι μορφές στις οποίες εμφανίζεται η βία δεν μας επιτρέπει να μιλούμε ούτε για μεμονωμένο φαινόμενο, ούτε να κοιτάζουμε μόνο προς συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη. Η βία αγγίζει κάθε γυναίκα και κορίτσι σε όλο τον κόσμο. Στην Κύπρο, συγκεκριμένα, μία στις πέντε γυναίκες θα υποστεί κάποιας μορφής βία στη διάρκεια της ζωής της: βιασμό, ξυλοδαρμό, ή άλλη.

Η διεθνής δράση του One Billion Rising, ξεκίνησε ως αντίδραση σε αυτό τον ανατριχιαστικό αριθμό και οι εκδηλώσεις του πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 200 χώρες. Αυτή η επανάσταση κατά της βίας ξεκίνησε από τη συγγραφέα και ακτιβίστρια Eve Ensler και έχει τη μορφή χορευτικής δράσης. Στόχος είναι η αφύπνιση και η ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα της έμφυλης βίας, μέσα από ένα δυναμικό αλλά ειρηνικό μέσο όπως είναι ο χορός.

Οι εκδηλώσεις της φετινής εκστρατείας του «One Billion Rising» στην Κύπρο είναι αφιερωμένες στη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και την απάνθρωπη κακοποίηση που βιώνουν οι γυναίκες θύματα σωματεμπορίας. Στην Κύπρο αυτή η εκστρατεία συνέπεσε με τη δικαστική απόφαση για την αθώωση των τριών κατηγορουμένων που προσήχθησαν για την υπόθεση της Οξάνα Ράντσεβα, ενός 20χρονου θύματος εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση. Η απαγωγή και ο εγκλεισμός της από τους σωματέμπορους, οδήγησαν σε μια σειρά από τραγικά γεγονότα με αποτέλεσμα την πτώση της από μπαλκόνι το Μάρτη του 2001.

Σημειώνουμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΔΑΔ) είχε καταδικάσει την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τραγικό θάνατο της νεαρής γυναίκας, μετά από προσφυγή του πατέρα της. Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Κύπρο για μια σειρά από παραβιάσεις (άρθρα 2, 4 και 5 της Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και υπέδειξε στις Αρχές να ξανανοίξουν την υπόθεση. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα, η κυπριακή δικαιοσύνη να οδηγήσει στο δικαστήριο τρία άτομα και τελικώς να τα αθωώσει.

Το ΚΛΓ καταδικάζει την έκβαση και την κατάληξη της συγκεκριμένης δικαστικής διαδικασίας, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από απαράδεκτες δικαστικές αποφάσεις σε υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικής εκμετάλλευσης κοριτσιών και γυναικών. Οι ποινές των δικαστηρίων στην Κύπρο αντανακλούν απαράδεκτα στερεότυπα και προκαταλήψεις κατά των γυναικών, οι οποίες εν πολλοίς πυροδοτούν εξ αρχής τα περιστατικά βίας.

«Καλούμε κάθε πολίτη που στέκεται αλληλέγγυος στα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και ζητάει δικαιοσύνη για τα θύματα βίας να προσέλθει στην εκδήλωση του «One Billion Rising» και να συμμετάσχει στην διαμαρτυρία ενάντια στη βία κατά των γυναικών» σημειώνει η ανακοίνωση του Κυπριακού Λόμπι Γυναικών. «Για άλλη μια φορά ζητάμε από το κράτος και το δικαστικό σύστημα να επιδείξει επιτέλους την απαραίτητη πολιτική βούληση για να προστατεύσει το 50% των πολιτών του από τη βία και την σεξουαλική εκμετάλλευση. Ζητούμε από την κυβέρνηση να κυρώσει και να θέσει σε εφαρμογή την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενός ισχυρού νομικού εργαλείου που δίνει στα κράτη την ευχέρεια να καταπολεμήσουν κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών (της έμφυλης βίας). Ζητούμε δικαιοσύνη για τα θύματα και απαιτούμε την εφαρμογή αποτρεπτικών ποινών από τα κυπριακά δικαστήρια».

Πηγή : philenews

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *