Παγκύπριες: Αυτό είναι το γραπτό των Νέων Ελληνικών

Παγκύπριες: Αυτό είναι το γραπτό των Νέων Ελληνικών

Παγκύπριες: Αυτό είναι το γραπτό των Νέων Ελληνικών
Φωτογραφία: Στέφανος Κουρατζής

Της Δέσποινας Ψύλλου

Έφτασε η ώρα της κρίσης! Συνολικά 8.137 μαθητές και υποψήφιοι παρακολουθούν τα λεπτά να μετρούν αντίστροφα, ο χρόνος λιγοστεύει, το άγχος αυξάνεται και οι συμμαθητές μετατρέπονται στους μεγαλύτερους ανταγωνιστές.

Σήμερα στις 8:00 το πρωί ξεκίνησαν οι Παγκύπριες Εξετάσεις 2017, με τα Νέα Ελληνικά να ανοίγουν την αυλαία. Χτυποκάρδια και φέτος για χιλιάδες μαθητές, που θα δώσουν αγώνα στον εξεταστικό μαραθώνιο διεκδικώντας το μέλλον της ενήλικης τους ζωής, την εκπαίδευση και την κατάρτισή τους. Σε ετοιμότητα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων δηλώνει το υπουργείο Παιδείας.

Στον καταναλωτισμό, τόσο στον ηθικό, όσο και στον οικονομικό και περιβαλλοντικό τομέα, έπρεπε να αναφερθούν σήμερα οι μαθητές στο θέμα έκθεσης για τις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2017. Οι μαθητές έπρεπε να αναπτύξουν μία ομιλία με θέμα «Προκλήσεις του 21ου αιώνα» και να αναπτύξουν διαφορετικούς τρόπους για τους οποίους οι φορείς της παιδείας μπορούν να ενισχύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ

«Να έχετε εμπιστοσύνη στις γνώσεις και τις δυνάμεις σας», συμβουλεύει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής τους μαθητές. Ο Υπουργός δεν παραλείπει να ευχηθεί σε όλους τους υποψηφίους καλή δύναμη και καλή επιτυχία, «σας αξίζουν ήδη συγχαρητήρια για τη μέχρι σήμερα πορεία σας και την επιτυχή ολοκλήρωση του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών.

Τώρα ήρθε η ώρα να καταθέσετε τις γνώσεις σας και να ανταμειφθείτε για την προσπάθεια και τους κόπους που καταβάλατε όλο αυτό το διάστημα, διεκδικώντας την εισαγωγή σας στην Ανώτερη Εκπαίδευση. Θα πρέπει να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξετε», υπογραμμίζει.

Σε πλήρη ετοιμότητα για τη διαδικασία των εξετάσεων, δηλώνει ο ανώτερος λειτουργός Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Στέλιος Χριστοφίδης. «Μπορώ να δηλώσω ότι είμαστε πλήρως έτοιμοι και σήμερα το πρωί θα μπορούν να ξεκινήσουν κανονικά οι εξετάσεις, ελπίζοντας να μην έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς των Παγκύπριων Εξετάσεων, οι υποψήφιοι οφείλουν να προσέρχονται στην αίθουσα του εξεταστικού κέντρου τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από την έναρξη της εξέτασης. Σημειώνεται, ότι είναι δυνατόν κατ’ εξαίρεση να επιτραπεί η είσοδος σε υποψήφιο που καθυστέρησε να προσέλθει στην αίθουσα, όχι όμως μετά την παρέλευση 20 λεπτών από τη διανομή των εξεταστικών δοκιμίων στους υποψηφίους.

Σχετικά με τον ελάχιστο χρόνο παραμονής των εξεταζομένων στην τάξη, σημειώνεται ότι είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην αίθουσα εξέτασης τουλάχιστον για 30 λεπτά από την έναρξη της διαδικασίας.

Όπως ξεκαθαρίζεται από τη νομοθεσία, τα εξεταστικά δοκίμια για τα μαθήματα πρόσβασης θα ετοιμάζονται από επιτροπές θεματοθετών σε καθορισμένο χώρο. Η μεταφορά των δοκιμίων στα συντονιστικά κέντρα εξετάσεων θα γίνεται από φρουρούς ασφαλείας, εντεταλμένους από την αρμόδια Αρχή. Στη συνέχεια, θα τα παραλαμβάνει ο υπεύθυνος του συντονιστικού κέντρου, ο οποίος θα τα παραδίδει στο εντεταλμένο κλιμάκιο του κάθε επιμέρους εξεταστικού κέντρου.

Το εν λόγω κλιμάκιο θα αποτελείται από ένα βοηθό διευθυντή Α’ άλλου σχολείου και ένα βοηθό διευθυντή Α’, του σχολείου που θα λειτουργήσει ως εξεταστικό κέντρο τη συγκεκριμένη μέρα. Οι εν λόγω λειτουργοί, αφού τα μεταφέρουν, τα παραδίδουν στον πρόεδρο της επιτροπής του εξεταστικού κέντρου. Μάλιστα, για κατοχύρωση του αδιάβλητου των εξετάσεων και για πρακτικούς λόγους, ο βοηθός διευθυντής της άλλης σχολικής μονάδας θα παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης ως εκπρόσωπος της υπηρεσίας εξετάσεων του Υπουργείου και θα εκτελεί χρέη παρατηρητή.

Μετά το τέλος της εξέτασης, οι δύο βοηθοί διευθυντές θα παραλαμβάνουν τα γραπτά και θα τα μεταφέρουν στο συντονιστικό κέντρο, όπου θα τα παραδίδουν στον υπεύθυνο. Εκείνος με τη σειρά του, θα τα καταθέτει στον ανώτερο λειτουργό του Υπουργείου, ο οποίος στη συνέχεια τα παραδίδει σε εντεταλμένα πρόσωπα που θα τα μεταφέρουν στο Βαθμολογικό Κέντρο.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι επιτηρητές φροντίζουν ώστε οι εξεταζόμενοι να αναγράφουν από την αρχή τα στοιχεία τους στο τετράδιο. Να τονιστεί ότι δεν επιτρέπεται να γραφτεί το όνομα σε κανένα άλλο σημείο του τετραδίου. Κατά την παράδοση του γραπτού και στην παρουσία του υποψηφίου, οι επιτηρητές καλύπτουν με το αυτοκόλλητο, τα εν λόγω στοιχεία. Ο ένας από τους δύο επιτηρητές μονογράφει στο τέλος του γραπτού μετά την υπόδειξη του υποψηφίου και ακυρώνει με διαγώνια ευθεία τους κενούς χώρους του γραπτού. Οι εξεταζόμενοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν στυλό μπλε χρώματος, εκτός αν καθορίζεται διαφορετικά στο εξεταστικό δοκίμιο. Απαντήσεις που είναι γραμμένες με μολύβι δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Ευχές Οργανωμένων Γονέων

Τις ευχές τους και την υποστήριξη τους για τον μαραθώνιο εξεταστικό αγώνα των μαθητών, εξέφρασαν οι οργανωμένοι γονείς. «Οι Παγκύπριες Εξετάσεις είναι το “νήμα” μιας διαδρομής που κράτησε μία ολόκληρη σχολική χρονιά. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάτε ότι είναι μόνο μία δοκιμασία από τις πολλές που θα αντιμετωπίσετε στη ζωή σας. Είναι ο δρόμος για μία Ιθάκη από τις πολλές που θα θελήσετε να φτάσετε. Με αισιοδοξία, πίστη στον εαυτό σας και θετική σκέψη να ξεκινήσετε τον δύσκολο πραγματικά, αυτόν αγώνα. Δώστε όλη σας την ενέργεια για να πετύχετε αυτό που ονειρεύεστε. Κανένα βουνό δεν κατακτήθηκε εύκολα, κανένα “νήμα” δεν κόπηκε χωρίς ιδρώτα», σημειώνουν και καταλήγουν: «Πιστεύουμε σε σας, πιστεύουμε στη δύναμή σας. Ως Οργανωμένοι Γονείς θα είμαστε πάντα δίπλα σας».

Πηγή : Φιλελεύθερος

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *