Παναγιώτης Πίπης: Ο Κύπριος που ασχολείται επαγγελματικά με το άθλημα του Πόλο

Παναγιώτης Πίπης: Ο Κύπριος που ασχολείται επαγγελματικά με το άθλημα του Πόλο

Παναγιώτης Πίπης: Ο Κύπριος που ασχολείται επαγγελματικά με το άθλημα του Πόλο
Φωτογραφία: Δημήτρης Βαττής

Ο Κύπριος που ασχολείται επαγγελματικά με το άθλημα τυ πόλο μας ξεναγεί στον υπέροχο κόσμο του και μας μιλά για τις διεθνείς διοοργανώσεις που συμμετέχει και την εξέλιξη του αθλήματος στην Κύπρο.

Από τη Νατάσσα Γεωργίου

Είσαι επαγγελματίας παίκτης του πόλο, ενός σχετικά άγνωστου αθλήματος στην Κύπρο. Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο άθλημα;

Η αγάπη μου για τα άλογα και συγκεκριμένα για το πόλο, ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλωσα έχοντας συναναστροφή με τα άλογα και αυτό οφείλεται στον πατέρα μου, Νίκο Θρασυβούλου, ο οποίος ήταν λάτρης των αλόγων και του αθλήματος. Θυμάμαι με έπαιρνε μαζί του για βοηθό (Χαμόγελο). Πρώτα από όλα, με έμαθε να τα καθαρίζω και να τα φροντίζω, το οποίο αποτελεί και το πρώτο βήμα για να συνδεθείς με τα άλογα και μετά αρχίσαμε, σιγά – σιγά, να πηγαίνουμε ιππασία. Όταν έμαθα να ιππεύω καλά, ξεκίνησα τα μαθήματα πόλο, στα 8 μου χρόνια.

Τι απαιτείται για να γίνει κάποιος αθλητής του πόλο;
Για να γίνει κάποιος αθλητής του πόλο, σίγουρα απαιτείται πολύ καλή φυσική κατάσταση, εξαίρετη τεχνική ιππασίας και ισορροπίας, άρτια επικοινωνία με το άλογο και τους συμπαίκτες του, μεγάλη αγάπη για το άλογο – σύντροφό του, αφού η δική του συμβολή στο παιχνίδι, ανέρχεται μέχρι και στο 70%. Τέλος, το άθλημα απαιτεί δύσκολα γυρίσματα ή περάσματα, αναπτύσσοντας μεγάλες ταχύτητες, καθιστώντας την υπερνίκηση του φόβου, αναγκαία.

Ανήκεις σε κάποια ομάδα;
Έχω επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα La Carolina, τα τελευταία δέκα χρόνια. Με την ομάδα μου, λαμβάνουμε μέρος σε όλες τις διοργανώσεις του AAP (Asociación Argentina de POLO), σε medium και high goal τουρνουά.

Κατά τη διάρκεια ενός έτους, σε πόσα τουρνουά συμμετέχεις;
Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό τον τουρνούα του AAP, όπου θα εγγραφεί η ομάδα. Συνήθως, κατά τη διάρκεια ενός έτους, συμμετέχουμε σε 18 τουρνουά big season και 14 small season.

Σε ποιες χώρες διεξάγονται οι αγώνες στους οποίους λαμβάνεις μέρος και ποια από όλες ξεχωρίζεις;
Οι χώρες στις οποίες λαμβάνω μέρες σε επαγγελματικούς αγώνες είναι η Αργεντινή, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Ιορδανία. Η χώρα, η οποία ξεχωρίζω, με μεγάλη διαφορά, είναι η Αργεντινή, η οποία είναι σκαλοπάτια ανώτερη από τις άλλες χώρες, σε ό,τι έχει να κάνει με το άθλημα του πόλο.

Η Αργεντινή έχει και τους καλύτερους παίκτες;
Χωρίς καμία αμφισβήτηση! Η Αργεντινή είναι η χώρα που δημιούργησε και την πρώτη Παγκόσμια Διεθνή Οργάνωση Πόλο (Federation of International Polo). Εκεί, το άθλημα του πόλο, είναι πολύ διαδεδομένο και ο κόσμος περνά πολύ χρόνο στα γήπεδα. Πληροφοριακά, στην Αργεντινή, η εκπαίδευση για το άθλημα, αρχίζει από την τρυφερή ηλικία των τριών – τεσσάρων χρόνων. Πώς να μη γίνουν οι καλύτεροι…

Υπάρχoυν κάποιοι αγώνες, όπου συμμετείχες, οι οποίοι έχουν χαραχτεί στη μνήμη σου;
Δύο είναι, κατά ακρίβεια, οι αγώνες που μου έχουν μείνει αξέχαστοι. Ο πρώτος ήταν όταν ήμουν μόλις εννέα χρόνων, και ήμουν μέλος του Polo Club των Αγγλικών Βάσεων, μαζί με τον πατέρα μου. Με επέλεξαν, παρά το νεαρό της ηλικίας μου, να αγωνιστώ σε επίσημο αγώνα, ενάντια στην αγγλική ομάδα. Η ομάδα μου τελικά έχασε και αυτό με λύπησε υπερβολικά, όμως δεν είναι ο προορισμός που έχει σημασία, αλλά το ταξίδι. Ο δεύτερος ήταν όταν πήγα για πρώτη φόρα στην Αργεντινή, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου, στα 23 μου χρόνια, μετά από παράκληση κάποιου φίλου, ο οποίος είναι και πολύ καλός παίκτης του πόλο. Όταν ξεκίνησα να παίζω στον επίσημο αγώνα με τους Αργεντινούς, νόμιζα πως ήταν η πρώτη φορά που ασχολούμουν με το άθλημα!

Ποια ήταν η πιο συναρπαστική διοργάνωση στην οποία έλαβες μέρος και ποιος ο σκληρότερός σου αντίπαλος;
Η πρώτη διοργάνωση όπου έπαιξα πόλο ως επαγγελματίας παίκτης, έχοντας όλο το βάρος της ομάδας στους ώμους μου! Εκεί, ήρθα αντιμέτωπος με τον πιο σκληρό αντίπαλο που είχα γνωρίσει ποτέ, στου οποίου την ομάδα εντάχθηκα τον μετέπειτα χρόνο, ως επαγγελματίας παίκτης! (Γέλια).

Ποια σημεία του χαρακτήρα σου θα έλεγες ότι συντείνουν θετικά στην καριέρα σου;
Πιστεύω βοηθά πολύ το γεγονός ότι είμαι πολύ πειθαρχημένος. Η επιμονή που έχω, ως χαρακτήρας, ο δυναμισμός, η γρήγορη και πολύστροφη σκέψη, με βοήθησαν να αντεπεξέλθω στις διοργανώσεις πόλο που συμμετέχω στο εξωτερικό. Δεν τα βάζω εύκολα κάτω! (Γέλια).

Το πόλο είναι γνωστό ως το άθλημα των βασιλιάδων. Είναι μια δαπανηρή ενασχόληση;
Παρόλο που αποκαλείται το άθλημα των βασιλιάδων, κάτι το οποίο έγινε γνωστό από τούς Άγγλους, δεν είναι ανάγκη να είσαι γαλαζοαίματος για να ιππεύσεις, αλλά και ούτε για να ασχοληθείς με το πόλο. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο κόστος, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα, αλλά αν το φιλοσοφήσεις λιγάκι, είναι περίπου το ίδιο κόστος με το να αγοράσεις ένα ακόμη αυτοκίνητο, το οποίο θα είναι απλά μονίμως παρκαρισμένο στο parking του σπιτιού σου.

Υπάρχει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο άθλημα στην Κύπρο; Πώς μπορεί κάποιος να ασχοληθεί;
Στην Κύπρο, το πόλο δεν είναι καθόλου διαδεδομένο άθλημα. Πολύ λίγοι το γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι, γνωρίζουν τις πραγματικές ιδιότητες του αθλήματος. Παρόλα αυτά, με σκληρή δουλειά, δημιουργήσαμε το «Alasia Polo Club», που απαρτίζεται από μέλη αρκετά νεαρής ηλικίας. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε δώσει μια ώθηση, ώστε να τύχει μεγαλύτερης προβολής το άθλημα.

Ασχολείσαι και με τη διδασκαλία του πόλο;
Όταν βρίσκομαι στην Κύπρο, ασχολούμαι με τη διδασκαλία, αποκλειστικά στη δική μου σχολή, που ανέφερα πιο πάνω. Είμαι, πραγματικά, πολύ περήφανος για αυτή. Η σχολή είναι, επίσης, ο χώρος όπου προπονούμαι και προετοιμάζομαι για τα διεθνή παιχνίδια της σεζόν.

Για πόσο ακόμα βλέπεις τον εαυτό σου στο συγκεκριμένο χώρο;
Να αποσυρθώ από το άθλημα είναι αδύνατο!

Πόσο και πώς επηρέασε τη ζωή σου το πόλο;
Την έχει επηρεάσει παρά πολύ, προς το καλύτερο. Η δύναμη που αντλώ από το πόλο είναι φανταστική. Με βοηθά να ξεφύγω από την καθημερινότητα, φορτίζοντας τις μπαταρίες μου. Είναι ο δικός μου χώρος ξεκούρασης και αγαλλίασης.

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι και τα άλογα έχουν μια ιδιαίτερη σχέση. Πώς την έχεις βιώσει κατά τη διάρκεια των χρόνων;
Νομίζω ότι η όλη ενασχόληση με τα άλογα είναι ένας γλυκός εθισμός, ο οποίος κάποιες φόρες, δεν έχει όρια. Τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μικροατυχημάτων. Η αδρεναλίνη όταν ιππεύεις, κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, σε συνάρτηση με την άρτια φυσική κατάσταση που αποκομίζεις, είναι θεία δώρα. Τα άλογα είναι οι συναθλητές μου, οι συνεργάτες μου και οι σύντροφοί μου. Δεν θα μπορούσα πότε να τα αποχωριστώ. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο διαχωρισμός μεταξύ των αθλητών που ασχολούνται επαγγελματικά ή όχι.

Τα άλογα ήταν και ο λόγος που γνώρισες τη γυναίκα σου. Θυμάσαι την πρώτη σας συνάντηση;
Με τη γυναίκα μου γνωρίστηκα πριν από περίπου 14 χρόνια, όταν η ίδια ήρθε στο Alasia Polo Club, όπου ήμουν προπονητής, για να μάθει ιππασία και πόλο. Αυτό ήταν!

Και πώς εξελίχθηκε η σχέση της με το πόλο;
Αυτή τη στιγμή, η γυναίκα μου είναι από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη, γυναίκα παίκτρια πόλο στην Κύπρο. Επίσης, ασχολείται με την ιππασία και την ιπποθεραπεία, στο Artemis Riding Therapy.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σχέση σας το γεγονός ότι μοιράζεστε το ίδιο πάθος για τα άλογα;
Με τη γυναίκα μου μπορεί να καθόμαστε να συζητάμε για ό,τι σχετίζεται με τα άλογα, το πόλο και τη φάρμα μας, για ατέλειωτες ώρες! Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου αλλιώς!

Επιμέλεια: Γιώργος Χρυσοστόμου
Θερμές ευχαριστίες στο Alasia Polo Club και στο Artemis Riding Therapy, για τη φιλοξενία κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης.

Πηγή : Περιοδικό Hello!, τ. 173

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *