Παντρεμένοι κι οι δυό! O Μαρίνος Νομικός γράφει για τη νέα σειρά του Σίγμα

Παντρεμένοι κι οι δυό! O Μαρίνος Νομικός γράφει για τη νέα σειρά του Σίγμα

Παντρεμένοι κι οι δυό! O Μαρίνος Νομικός γράφει για τη νέα σειρά του Σίγμα

Αυτοί οι «Παντρεμένοι» δεν έχουν ψυχή (αλλά μπορούν κάλλιστα να αποκτήσουν)

Ομολογώ πως περίμενα τα χειρότερα απ’ το «Παντρεμένοι κι οι δυο*» κι έχοντας υποστεί προηγουμένως τις κουλαμάρες του «Στο Αλαλούμ» προσέγγισα αυτό το κραυγαλέο «”Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα”/”Σ’ αγαπώ, μ’ αγαπάς”» υβρίδιο, όπως ο πυροτεχνουργός ένα παγιδευμένο όχημα. Όμως, είναι η δεύτερη φορά που εκπλήσσομαι ευχάριστα μέσα σε λίγες εβδομάδες (μετά το «Fars Attack») και δεν θέλω να μου γίνει συνήθεια, εντάξει;

Κατ’ αρχάς, η (αναπόφευκτη) σύγκριση με τα προαναφερθέντα format αδικεί κατάφωρα τους συντελεστές αλλά και το ίδιο το προϊόν. Η σειρά διαθέτει ένα αξιόλογο ρόστερ (Άννα Μονογιού, Τόνυ Δημητρίου, Ξένια Κωνσταντινίδου & το πολυεργαλείο Παναγιώτης Κυριάκου) κι ένα σχετικά αξιοπρεπές κείμενο, συνεπώς δεν χρειάζεται δεκανίκια που το υποτιμούν: Τόνυ και Άννα μπορούν να απομακρυνθούν από τα (εμφανή) πρότυπά τους Βλαδίμηρο – Δάφνη, ενώ δεν χρειάζεται να βλέπουμε μόνο τις πλάτες των guests, φέρτε μπροστά τους ανθρώπους και υποσχόμαστε να μη σας πούμε χωρκάτες (όχι πως ξεπατικώνοντας ένα πασίγνωστο format σάς κάνει προχώ – το αντίθετο θα έλεγα).

Η σειρά που γράφει η ηθοποιός Μαρία Ιωάννου (με συγγραφική ομάδα τους Σύλια Ιωαννίδου, Μιχάλη Λευκάτη και Μιχάλη Χριστοδούλου) είναι το απλούστερο format εκεί έξω: δύο παντρεμένα ζευγάρια, ασύνδετα μεταξύ τους και διαφορετικών ηλικιών, και όλα όσα συνεπάγεται ο έγγαμος βίος: ζήλιες, παρεξηγήσεις, ανασφάλειες, υστερίες, καυγάδες, αγαπούλες και στερεότυπα. Πολλά στερεότυπα. Η εικόνα της νεοκυπραίας γυναικούλας που δεν έχει ζωή, υπάγεται στον άντρα αφέντη, ζηλεύει ασύστολα, ψάχνει το κινητό του συζύγου και δεν σταματά ποτέ τη μουρμούρα, ναι μεν ταυτίζεται με μερίδα του πληθυσμού αλλά, θέλω να πιστεύω, πως προχωρήσαμε αρκετά ως κοινωνία ώστε να μην αντιπροσωπεύει πια τη μέση Κυπραία. Όμως ακόμα κι έτσι να είναι, ο ρόλος της τηλεόρασης δεν είναι μόνο να ακολουθεί και να αναπαράγει τα στερεότυπα (αναγκαίο κακό για την εκμαίευση εύκολου γέλιου) αλλά να δουλεύει (και) για το γκρέμισμά τους – δεκαπέντε χρόνια μετά, νομίζω πως μπορούμε να προχωρήσουμε την κυπριακή κωμωδία πέρα απ’ τους κλώνους της Ναστάζιας, της Πέπας και της Τάκκας.

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο ζευγάρια είναι εμφανείς: Οι 45άρηδες (Δημητρίου και Μονογιού) αναλώνονται στις γνώριμες μανιέρες που έχουμε μπουχτίσει να βλέπουμε σε κυπριακές κωμικές σειρές από τη γέννεση του είδους (ειδικά το χιλιοπαιγμένο σκετς, όπου η γυναίκα υποψιάζεται ότι ο άνδρας της είναι gay με το ασορτί απάνθισμα κουρασμένων κλισέ), χώρια η ενοχλητική ομοιότητα με το αντίστοιχο ζευγάρι της «Μουρμούρας» που, η αλήθεια είναι, αδικεί τους δύο ηθοποιούς (φαντάζομαι θα διορθωθεί στην πορεία). Αντίθετα, το ζευγάρι Παναγιώτη – Ξένιας έχει γρηγορότερο ρυθμό, πιο κοφτή ατάκα, φέρνει περισσότερο σ’ ένα καθαρόαιμο (και αρκετά αστείο) sitcom παρά σε συμβατική κυπριακή κωμωδία κι επιπρόσθετα οι δύο νεαροί ηθοποιοί κατάφεραν να κάνουν τους ρόλους δικούς τους – βασικά είδα περισσότερο Παναγιώτη και Ξένια στους χαρακτήρες τους απ’ ό,τι Τόνυ και Άννα στους αντίστοιχους δικούς τους.

Το «Παντρεμένοι κι οι δυο» δεν ανακαλύπτει σε καμιά περίπτωση νέο έδαφος και υπηρετεί ένα είδος που έχει δεινοπαθήσει στα χέρια της εγχώριας παραγωγής (θυμηθείτε μόνο το «Εγώ κι εσύ» του ΡΙΚ ή καλύτερα όχι) ενώ, παράλληλα, κοπιάρει ένα ξένο format που έχει ήδη επίσημη κυπριακή εκδοχή (Μουρμούρα). Όμως, εάν δουλευτούν οι χαρακτήρες, σπάσουν τα στερεότυπα και ξεσαλώσει λίγο το κείμενο, υπάρχει αρκετό ταλέντο μπροστά και πίσω από την κάμερα ώστε να μιλάμε για ένα κυπριακό sitcom που πετυχαίνει να σπάει χαμόγελα αντί για νεύρα – έτσι γι’ αλλαγή.

* Ποιοι δυο; Αν εννοεί ζευγάρια έπρεπε να λέει «τα δυο», αν πάλι αναφέρεται σε πρόσωπα το σωστό είναι «κι οι τέσσερις», ενώ αν παραπέμπει στο ένα ζευγάρι με γενίκευση, το «παντρεμένοι» σκέτο αρκεί, καθώς το «κι οι δυο» εννοείται εκτός κι αν οι δύο είναι παντρεμένοι με άλλους που δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

 

INFO

ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ ΚΙ ΟΙ ΔΥΟ

***

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη & Κυριακή 21.15, ΣΙΓΜΑ

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *