Περιοχή 51: Οι αλήθειες, τα ψέματα και τα μυστήρια

Περιοχή 51: Οι αλήθειες, τα ψέματα και τα μυστήρια

Περιοχή 51: Οι αλήθειες, τα ψέματα και τα μυστήρια

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, η Περιοχή 51 είναι ένα παράξενο μέρος. Αλλά ίσως όχι τόσο παράξενο όσο τα social media που καλούν τον κόσμο να εισβάλει σε αυτό.

Από την Κάλλια Καστάνη

Η ιστορία ξεκίνησε σαν ιντερνετικό αστείο – ή περίπου. Σε ανύποπτο χρόνο εμφανίστηκε μια σελίδα στο Facebook, με τίτλο «Εισβάλετε στην Περιοχή 51, Δεν Μπορούν να Μας Σταματήσουν Όλους», που απηύθυνε κάλεσμα στους Αμερικανούς, να εισβάλουν μαζικά στην απαγορευμένη Περιοχή, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, 3-6 τα ξημερώματα. Όπως διευκρινίζουν οι -ανώνυμοι- δημιουργοί και διοργανωτές του event: «Θα συναντηθούμε όλοι στο Κέντρο Εξωγήινων της -τουριστικής- Περιοχής 51 και θα συντονίσουμε την είσοδό μας. Αν τρέξουμε όλοι μαζί, θα κινηθούμε γρηγορότερα από τις σφαίρες τους. Πάμε να δούμε τους εξωγήινους!»

Η ιστορία, είναι σαφέστατα μια χοντροκομμένη φάρσα. Στην πλειοψηφία τους, οι followers της σελίδας, αστειεύονται με την ιδέα, ποστάρουν πλακατζίδικα memes, φωτοσοπαρισμένες φωτογραφίες τους αγκαλιά με aliens και εξωφρενικά σχέδια επιθέσεως, με υπερήρωες της Marvel και κινούμενα σχέδια. Ωστόσο, όσο παράλογο κι αν ακούγεται, σχεδόν 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη απαντήσει πως θα «παραστούν» στην επιδρομή, ενώ άλλοι 1,3 δηλώνουν «ενδιαφέρον» γι’ αυτή. Τα επιτόπια ρεπορτάζ, δείχνουν πως τα -λιγοστά- ξενοδοχεία της -πλησιέστερης στην Περιοχή 51 πόλης- είναι «κλεισμένα» για τις 20 Σεπτεμβρίου. Αν και η μοναδική είσοδος στην περιοχή, βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μέσα στην καυτή έρημο και φυλάσσεται από πάνοπλους στρατιώτες, υπάρχουν χρήστες που αναπτύσσουν κανονικά, στρατηγικά «σχέδια εφόδου», προσαρμοσμένα στη μορφολογία της περιοχής. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, δεν αστειεύονται καθόλου.

Προφανώς, ούτε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ βλέπει την αστεία πλευρά του θέματος – μάλιστα, μια εκπρόσωπός της δήλωσε στην «Washington Post» έτοιμη να προστατεύσει την Αμερική και τα περιουσιακά της στοιχεία, με «κάθε τρόπο». Και πρόσθεσε: «Η Περιοχή 51 είναι μια έκταση εκπαίδευσης για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και θα αποθαρρύναμε οποιονδήποτε προσπαθήσει να εισέλθει στην περιοχή όπου εκπαιδεύουμε τις ένοπλες δυνάμεις. Οποιαδήποτε απόπειρα παράνομης εισόδου σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι επικίνδυνη». Για όποιον μπορεί να διαβάζει πίσω από τις γραμμές, αυτό σημαίνει πως οι «υπερασπιστές» της Περιοχής 51, δεν θα διστάσουν να καταφύγουν στη χρήση βίας, για να διαφυλάξουν τα μυστικά της…

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 51
Η Περιοχή 51 -επίσημα γνωστή ως λίμνη Γκρουμ ή Αεροδρόμιο Χόμι-  είναι το όνομα μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης (μέρος της ευρύτερης βάσης Έντουαρντς των αεροπορικών δυνάμεων) που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Νεβάδα, 133 χλμ. βορειοδυτικά του Λας Βέγκας. Όπως συμβαίνει με πολλές στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ, η κύρια χρήση της παραμένει μυστική για το κοινό, ενώ οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία της χάνονται στα βάθη των συρταριών των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών. Η πιο προφανής εξήγηση, σχετίζεται με τη λειτουργία αυτού του χώρου ως βάσης εξέλιξης και δοκιμών πειραματικών αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων.

Η περιοχή ξεκίνησε τη λειτουργία της λίγα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν -ήδη εν μέσω κλίματος καχυποψίας και έντονου ανταγωνισμού με την ΕΣΣΔ- η CIA αποφάσισε να συνεργαστεί με την εταιρία Lockheed. Στόχος η κατασκευή νέων, υψηλής τεχνολογίας αεροσκαφών, που θα είχαν τη δυνατότητα να πετάξουν σε πολύ μεγάλο ύψος ώστε να χρησιμοποιηθούν σε κατασκοπευτικές αποστολές, πάνω από τη Ρωσία. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου έγινε πολύ προσεκτικά: έπρεπε να είναι απόμερη, προστατευμένη από τα αδιάκριτα μάτια (αν και σχετικά κοντά σε κατοικημένες περιοχές), να προσφέρεται για τη δημιουργία αεροδιαδρόμων. Για πολλά χρόνια οι χαρτογράφοι δεν τη συμπεριελάμβαναν σε κανέναν χάρτη.

Η Περιοχή 51 εγκαινιάστηκε το 1955. Λέγεται πως στοίχισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ το 1985 χτίστηκαν και νέες, συμπληρωματικές εγκαταστάσεις, που αύξησαν το συνολικό κόστος κατασκευής στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια (!). Εξωφρενικό ποσό για μια απλή, στρατιωτική βάση η οποία -τουλάχιστον στις ελάχιστες φωτογραφίες που διέρρευσαν μες στα χρόνια- φαίνεται να καταλαμβάνει ένα μικρό μόνο μέρος της τεράστιας, ερημικής έκτασης 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων που απλώνεται γύρω της. Οι εγκαταστάσεις αποτελούνται από ένα υπόστεγο, ένα φυλάκιο, μερικές δορυφορικές κεραίες, κάποιους κοιτώνες, μία μικρή αίθουσα, γραφεία, δρόμους και καταφύγια. Αλλά το γεγονός ότι τα κτίρια δεν έχουν παράθυρα (έτσι ώστε κανείς από τους εργαζόμενους να μην μπορεί να δει και να γνωρίζει τίποτα πέραν των καθηκόντων του εντός της βάσης), συνέβαλε στην καλλιέργεια του μύθου της. Το ίδιο και το ότι, όσοι εργάζονται εκεί -είτε στρατιωτικοί είτε πολίτες- δεσμεύονται με συμφωνίες εχεμύθειας να μην αποκαλύψουν το περιεχόμενο της δουλειάς τους ή οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τη μυστηριώδη Περιοχή 51.

Επί σχεδόν 40 χρόνια η Περιοχή 51 «δεν υπήρχε» – τουλάχιστον στα χαρτιά. Τα πάντα γύρω απ’ αυτήν καλύπτονταν με την υψηλότερη διαβάθμιση μυστικότητας, ενώ οι πτήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από τη βάση απαγορεύονταν για όλα τα εμπορικά ή στρατιωτικά αεροσκάφη, εκτός απ’ αυτά που ανήκαν στην ίδια τη βάση. Μόλις το 1988 ένας σοβιετικός δορυφόρος κατάφερε να τραβήξει 2-3 αεροφωτογραφίες της Περιοχής – φωτογραφίες που αναδημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες και περιοδικά των ΗΠΑ, εγκαινιάζοντας μια μεγάλη συζήτηση για τη χρησιμότητά της κι ένα γαϊτανάκι από θεωρίες συνωμοσίας. Η πρώτη, επίσημη παραδοχή της ύπαρξής της έγινε τον Σεπτέμβριο του 1995, όταν η κυβέρνηση του Bill Clinton υπέγραψε ένα διάταγμα που απήλλασσε την «τοποθεσία επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στη λίμνη Γκρουμ της Νεβάδα», από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που ίσχυαν στην υπόλοιπη χώρα – κάτι, που λέγεται πως επιβεβαιώνει και τους ισχυρισμούς κάποιων για πυρηνικές δοκιμές στη βάση και τη μόλυνση της γύρω περιοχής από την ταφή πυρηνικών αποβλήτων και τοξικών ουσιών.

Τον Ιούλιο του 2013, μετά από μια αίτηση που είχε υποβληθεί το 2005 από την FOIA, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) αναγνώρισε δημοσίως για πρώτη φορά την ύπαρξή της Περιοχής 51 και προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό απόρρητων εγγράφων που περιείχαν λεπτομέρειες για την ιστορία και τον σκοπό της. Βάσει των εγγράφων αυτών, η Περιοχή λειτούργησε κυρίως κατά τον Ψυχρό Πόλεμο – φαίνεται πως εκεί κατασκευάστηκαν κάτω από πλήρη μυστικότητα πολλά προηγμένα αεροσκάφη των Αμερικανών, όπως τα U-2, F-15, F-111, F117 Stealth, B-1, B-52, B-2, ή δοκιμάστηκαν άλλα που δεν έφθασαν ποτέ στο στάδιο της παραγωγής.

Το επόμενο «επεισόδιο» σε αυτή την ιστορία καταγράφτηκε το 2016 όταν η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών και την προεδρία των ΗΠΑ, Ηillary Clinton δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής της στον Jimmy Kimmel, πως, αν εκλεγόταν, θα «άνοιγε τον φάκελο» της Περιοχής 51. «Θα ήθελα να μελετήσω τα αρχεία και να δημοσιεύσω όσα περισσότερα στοιχεία γίνεται. Αν υπάρχει κάτι εκεί και δεν απειλεί την εθνική ασφάλεια, νομίζω πως οφείλω να το μοιραστώ με τους πολίτες», ανέφερε συγκεκριμένα. Ευτυχώς (;) για τη CIA, η Hillary δεν εξελέγη…

 

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ
Όπως είναι φυσικό, η μεγάλη μυστικότητα γύρω από την Περιοχή 51, οδήγησε στο «χτίσιμο» μιας τερατώδους, παγκόσμιας παραφιλολογίας, με βιβλία, σειρές και sci-fi movies γύρω από το τι πραγματικά μπορεί να συμβαίνει στα ενδότερα αυτής της αινιγματικής μυστικής βάσης. Οι επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας συνδέονται με τα UFOs. Λέγεται π.χ. πως στην Περιοχή 51, μέσα σε κρυφά δωμάτια και σφραγισμένες, δαιδαλώδεις υπόγειες στοές φυλάσσονται δείγματα εξωγήινης ζωής (π.χ. συντρίμμια από εξωγήινα αεροσκάφη που έχουν καταρριφθεί ή ακόμα και το σώμα του εξωγήινου του Ρόσγουελ), τα οποία οι Αμερικανοί μελετούν κρυφά, με σκοπό να τα αξιοποιήσουν για δικό τους όφελος.

Το 1989, ένας άντρας ονόματι Bob Lazar, φυσικός στο επάγγελμα, εμφανίστηκε σε ένα τηλεοπτικό κανάλι του Las Vegas και ισχυρίστηκε πως είχε στρατολογηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να μετάσχει στο απόρρητο πρόγραμμα «Γαλιλαίος», που εκπονήθηκε στις εγκαταστάσεις δοκιμών της Περιοχής 51 – ένα πρόγραμμα σχετικό με την ανάκτηση τεχνολογίας από εξωγήινα διαστημόπλοια. Το γεγονός πως δεν είχε καμία απόδειξη για όσα έλεγε (αλλά ούτε και κανέναν επίσημο επιστημονικό τίτλο), δεν εμπόδισε χιλιάδες ανθρώπους να τον πιστέψουν και τον μύθο της περιοχής να γιγαντωθεί – και γιατί όχι; «Είναι βέβαιο», όπως θα ‘λεγε και ο φριχτός, αρχιερέας της προπαγάνδας Adolf Hitler, πως «ο κόσμος πιστεύει πιο εύκολα ένα μεγάλο, χοντροκομμένο, ηλίθιο ψέμα, παρά ένα μικρό». Αλλά «η αλήθεια είναι πάντα εκεί έξω». Και η 20η Σεπτεμβρίου δεν απέχει πολύ…

Πηγή : Περιοδικό Down Town, τεύχος 662

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *