Πέθανε η αρχιτέκτονας της Πλ.Ελευθερίας, Ζάχα Χαντίντ

Πέθανε η αρχιτέκτονας της Πλ.Ελευθερίας, Ζάχα Χαντίντ

Πέθανε η αρχιτέκτονας της Πλ.Ελευθερίας, Ζάχα Χαντίντ

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σύμφωνα με το BBC, η αρχιτέκτονας της Πλατείας Ελευθερίας, Ζάχα Χαντίντ, σε ηλικία 65 ετών, εξαιτίας καρδιακής προσβολής. Ο θάνατος τη βρήκε σε νοσοκομείο του Μαϊάμι, όπου νοσηλευόταν με βρογχίτιδα.

Γνωστή για τα πρωτοποριακά της έργα τέχνης, τα οποία μπορεί κανείς να συναντήσει σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ιρακινοβρετανή αρχιτέκτοντας ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Πρίτσκερ, το «Νόμπελ» της Αρχιτεκτονικής, το 2004.

Η Dame Ζάχα Χαντίντ γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1950 στη Βαγδάτη του Ιράκ, υπήρξε εκπρόσωπος της σχολής της αποδόμησης. Έλαβε πτυχίο Μαθηματικών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν κινηθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου.

zaha4

Μετά από την αποφοίτησή της συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες δασκάλους της, τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό μαθητή του Ρεμ Κούλχαας στο Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική (OMA – Office for Metropolitan Architecture). Εκεί έγινε συνέταιρος το 1977.

Το 1980 άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δίδαξε επίσης στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου. Το 2002 η Χαντίντ κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης.

zaha1

Τα πρωταρχικά έργα και τα τοπογραφικά της Χαντίντ, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, αποδεικνύουν την έντονη και ισχυρή σχέση της κίνησης και της ενέργειας με την “κτηριογλυπτική”. Η κίνηση είναι μια ελεγχόμενη έκρηξη που ασχολείται με τη σύνθεση διαδρομών που διασταυρώνονται και όγκους που γίνονται δυναμικές μορφές και όχι στατικές.

Ανάμεσα στα έργα της είναι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Σινσινάτι, το κεντρικό κτίριο του εργοστασίου της BMW, το Olympics Aquatics Center στο Λονδίνο, το Πολιτισμικό Κέντρο Χέινταρ Αλίγεφ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, η Όπερα της Γκυανγκτσού, το MAXXI -Μουσείο Τεχνών του 21ου Αιώνα στη Ρώμη. Διάσημος και ο καναπές Μοραινε (2000), η Crystall Chair (2005) και ο πολυέλαιος Vortexx (2005).

hadid

zaha3

zaha2

Πηγή : philenews/ news.in.gr

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *