Πήγαμε στα εγκαίνια της έκθεσης «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος – Ελλάδα»

Πήγαμε στα εγκαίνια της έκθεσης «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος – Ελλάδα»

Πήγαμε στα εγκαίνια της έκθεσης «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος – Ελλάδα»

Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 9 Απριλίου τα εγκαίνια της έκθεσης «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος – Ελλάδα»  στο Πολιτιστικό ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, στην Φανερωμένη.

Παρουσιάστηκαν οι αθέατες πλευρές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η συμμετοχή του ελληνισμού. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος χαρακτηρίζεται ως η φοβερότερη πολεμική αναμέτρηση που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Μάχες μεγάλης κλίμακας, τεράστιες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες ανυπολόγιστες. Άνθρωποι πέθαναν από λιμό και άλλοι έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των χιτλερικών δυνάμεων.

Πίσω από όλα καταγράφονται πρόσωπα και εικόνες. Ανώνυμοι ήρωες που μεγαλούργησαν. Η κάθε εικόνα και μια ιστορία, το κάθε πρόσωπο και ένας αγώνας για επιβίωση και αξιοπρέπεια.

Η Ελλάδα και ο ελληνισμός της Κύπρου, που βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου και έζησαν πρωτόγνωρες στιγμές.

Το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν στον Μεγάλο Πόλεμο στον βωμό της ελευθερίας αποτυπώνει, για πρώτη φορά, στα κυπριακά χρονικά, η έκθεση «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος – Ελλάδα», που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας και του British High Commission στη Λευκωσία.

Η έκθεση συλλέγει και αποτυπώνει τεκμήρια για τον Πόλεμο και αποτελεί έναν φόρο τιμής στους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Χαιρετισμούς απεύθυναν, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρήστος Σίμος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, ο Ύπατος Αρμοστής Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο Stephen Lilly και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου Συμεών Μάτσης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται και το φωτογραφικό project του Δημήτρη Βαττή, «Οι Ξεχασμένοι ενός Πολέμου», που αφορά τους Κύπριους βετεράνους που συστρατεύθηκαν στον αγώνα κατά του Ναζισμού.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Κατερίνα Λουί Νικήτα [Διευθύντρια BPR Cultural Management] και τα κείμενα έγραψαν ο δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, Ιστορικός, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Στέλιος Κυμιωνής, Ιστορικός

Τιτίνα Λοιζίδου, Μόνικα Ασημένου, Ιωάννα Χατζηκωστή, Δάφνη Προδρόμου.

Κάτια Χριστοδούλου, Χριστάκης Γιαννακού, Γιώργος Κωνσταντίνου.

Λία Λαπίθη, Σεμπαστιάν Νικήτα.

Ηλίας Φωτόπουλος.

Κωνσταντίνος Χάμπαλης, Αλεξία Μεγαλέμου, Δημήτρης Δημητρίου.

Στάλω Παπαναστασίου, Θανάσης Φωτίου.

Δάφνη Προδρόμου, Μύρνα Παττίχη, Χριστάκης Πατσαλίδης, Νίκος Παττίχης.

Ο Δημήτρης Βαττής και η Νατάσα Γεωργίου μαζί με την ομάδα Βετεράνων.

Ρούλα Δημητρίου, Καλλιόπη Βαττή, Χρύσω Λέφου, Γιάννα Προυντζου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ομάδα Βετεράνων.

 

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *