ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY

GOOD LIFEΥΓΕΙΑΠόσο ζει στα ρούχα μας ο κορωνοϊός και τι πρέπει να κάνουμε...

Πόσο ζει στα ρούχα μας ο κορωνοϊός και τι πρέπει να κάνουμε όταν γυρίσουμε σπίτι

Με την πανδημία του κορωνοϊου να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλον τον πλανήτη, έχουμε βάλει για τα καλά στην καθημερινότητά μας τα γάντια και τη μάσκα μίας χρήσης, τα αντισηπτικά και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μας μετά από κάθε έξοδο για σούπερ μάρκετ, γιατρό κ.α.

Τι γίνεται όμως με τα ρούχα μας; Τι να κάνουμε όταν γυρίζουμε στο σπίτι;

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω των σταγονιδίων του βήχα ή του φτερνίσματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) όμως, μπορεί να επιβιώσει από μερικές ώρες έως και ημέρες σε επιφάνειες από γυαλί, μέταλλο και πλαστικό, αλλά και στα ρούχα.

«Ενδεχομένως ο κορωνοϊός να μπορεί να επιβιώσει στα ρούχα για αρκετές ώρες ίσως και για μια ολόκληρη ημέρα. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, την υγρασία όπως και την θερμοκρασία, καθώς επηρεάζουν την ανάπτυξη του νέου ιού», αναφέρει ο Amesh Adalja, λοιμωξιολόγος στο Κέντρο για της Ασφάλεια της Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Τι κάνουμε τα ρούχα

Αν δεν έχετε κάποιον που έχει νοσήσει μέσα στο σπίτι, τότε δε χρειάζεται να αλλάξετε κάτι στο πως πλένατε τα ρούχα σας. Αν έχετε βγει εκτός σπιτιού, τότε όταν επιστρέψετε καλό είναι να τα βάλετε στο πλυντήριο καθώς μερικά τμήματα των ρούχων μπορούν να «κρατήσουν» τον ιό. Τέτοια σημεία είναι το φερμουάρ, τα κουμπιά κλπ.

Αν υπάρχει άρρωστος στο σπίτι

Εάν εμφανίσει κάποιος στο σπίτι συμπτώματα, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πλύσιμο των ρούχων και των άλλων ειδών που χρησιμοποιεί ο πάσχων (πετσέτες, κλινοσκεπάσματα κλπ.).

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πρέπει να φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν κρατάτε φορεμένα ρούχα ενός ασθενή. Αφού τα βάλετε στο πλυντήριο, πετάξτε αμέσως τα γάντια σε κλειστό κάδο και πλύνετε καλά τα χέρια σας. Στην περίπτωση που δεν φοράτε γάντια, πλύνετε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα τα χέρια σας με αντισηπτικό σαπούνι και άφθονο νερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS