Post-Ελίτα Stress: Θα σπάσει η Θέκλα την κατάρα της απογευματινής ζώνης του Σίγμα;

Post-Ελίτα Stress: Θα σπάσει η Θέκλα την κατάρα της απογευματινής ζώνης του Σίγμα;

Post-Ελίτα Stress: Θα σπάσει η Θέκλα την κατάρα της απογευματινής ζώνης του Σίγμα;

Το κανάλι του Δία επιχειρεί εκ νέου το απόγευμα με την εκπομπή «Θέκλα: Μιλάμε ανοιχτά» (Πρεμιέρα: Δευτέρα 12/3, ώρα 2.00 μμ) κι εμείς ανατρέχουμε στην πολύπαθη αυτή ζώνη-Τσέρνομπιλ, όπου τίποτα δεν φυτρώνει μετά την αποχώρηση της Ελίτας, πίσω στο 2012.

ΤΟΛΜΩ (2012)

Η Ελίτα Μιχαηλίδου έφυγε από το Σίγμα τον Φεβρουάριο του 2012, οπότε και σταμάτησε η πετυχημένη απογευματινή εκπομπή της «Με την Ελίτα», η οποία σημειώστε πως είχε ξεκινήσει ως «Τολμώ» το 2003 ενώ ανάμεσα στους στενούς συνεργάτες ήταν και η Θέκλα Πετρίδου. Για εννέα χρόνια ήταν η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα της ζώνης, ό,τι και όποιος τολμούσε να παίξει απέναντι τους έτρωγε το μαύρο σκοτάδι – ένα χάρισμα που χάθηκε φαίνεται στον δρόμο για το -τότε- Mega καθώς από εκείνο το σημείο ξεκίνησε η παρακμή. Το Σίγμα πιάστηκε απροετοίμαστο ή μάλλον είχε υποτιμήσει την επιρροή της παρουσιάστριας στο κοινό της συγκεκριμένης ζώνης. Η πρώτη επιλογή για την αντικατάστασή της ήταν βιαστική και άστοχη (η πρώτη από τις πολλές που θ’ ακολουθήσουν), καθώς ο Ανδρέας Δημητρόπουλος θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά. Μάλιστα, για να πείσουν το κοινό ότι τίποτα δεν άλλαξε στη ζώνη (πέρα, ξέρω ‘γω, από το… φύλο;) επαναφέρουν τον αρχικό τίτλο «Τολμώ» και διατηρούν την ίδια πάνω κάτω θεματολογία με θαυματουργές δίαιτες, δακρύβρεχτα προσωπικά δράματα και εικόνες που δακρύζουν. Ο Ανδρέας δεν έπεισε ως αρσενική Ελίτα και η εκπομπή έβγαλε ήσυχα τη σεζόν έχοντας απολέσει το μεγαλύτερο μέρος του κοινού προς Αριστοτέλους μεριά.

ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ (Σεπτέμβριος 2012 – Μάιος 2013)

Το φθινόπωρο του 2012 το Σίγμα επιχειρεί κάτι καινούριο, διατηρώντας τον Ανδρέα Δημητρόπουλο στο τιμόνι. Το concept τύπου Ελίτα έχει, πλέον, εγκαταλειφθεί αφού η ίδια το κάνει στο Mega, ενώ η ραγδαία άνοδος της Αριστοτέλους (τότε με το «Για σένα» στο Mega) έχει ζορίσει πολύ τα πράγματα στην απογευματινή ζώνη. Το «Μαγκαζίνο» στήνεται με τη λογική του infotainment, αξιοποιώντας τη δημοσιογραφική ιδιότητα του παρουσιαστή, ισορροπώντας -όχι πάντα πετυχημένα- ανάμεσα στη hardcore ειδησεογραφία και τη light θεματολογία που θα έφερναν στο τραπέζι οι συμπαρουσιάστριες Δήμητρα Μακρυγιάννη και η μετέπειτα hostess του κεντρικού δελτίου του TV One Στέλλα Στυλιανού. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα έφερνε λιγότερο σε εκπομπή που ξέρει πού πατάει και περισσότερο σε απελπισμένο αχταρμά που δεν ήξερε πού παν τα τέσσερα, ενώ η αποχώρηση του Δημητρόπουλου κάπου στα μέσα της σεζόν απλά χειροτέρεψε την κατάσταση – πλέον, ως καθαρά lifestyle εκπομπή δεν είχε την παραμικρή ελπίδα απέναντι στη Χριστιάνα και την Ελίτα (που ήδη ήταν απέναντι στο ΡΙΚ). Το κούρεμα του Μαρτίου του 2013 ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο: τα media στον πανικό τους άρχισαν τις περικοπές και μαντέψτε ποια εκπομπή οδηγήθηκε τον Μάιο στον πάγκο του χασάπη.

ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΔΕΙΣ (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2013)

Παρά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες στην απογευματινή ζώνη το Σίγμα εκεί… ατού ο Γαβρίλης. Η νέα προσπάθεια έχει για παρουσιαστή το έτερο ήμισυ του «Πού πάμε», τον Παναγιώτη Δημόπουλο που ρίχνεται εκεί χωρίς παραγωγό, χωρίς συμπαρουσιαστές, με ελάχιστη τεχνική υποστήριξη και το ίσως πιο αδιάφορο και ανιαρό πάνελ στην ιστορία (Μάρκος Κωμοδρόμος, Αγάπιος Παπαϊωάννου και Μαρία Κάνθερ). Παρά την προτροπή του τίτλου, ελάχιστοι κάθισαν όντως να δουν τον Παναγιώτη να βαριέται τη ζωή του και η εκπομπή κόπηκε με συνοπτικές διαδικασίες στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ λίγο αργότερα λύθηκε και η μακροχρόνια συνεργασία του Δημόπουλου με το Σίγμα.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ (2014 – 2016)

Αναμφίβολα η καλύτερη στιγμή στην πολύπαθη απογευματινή ζώνη του Σίγμα, αν και δεν έλειψαν κι εδώ οι σπασμωδικές κινήσεις και τα προβλήματα. Μετά από ένα χρόνο απουσίας από την τηλεόραση, η Γωγώ Αλεξανδρινού επέστρεψε στο γυαλί με μια εκπομπή, κυρίως κοινωνικού περιεχομένου, με έμφαση στις ανθρώπινες ιστορίες, συζητήσεις στο στούντιο αλλά και ρεπορτάζ. Η «Ανοιχτή γραμμή» έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2014, κινήθηκε συμπαθητικά σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική ζώνη και έβγαλε χωρίς προβλήματα εκείνη τη σεζόν. Την περίοδο 2014-15 σε μία τελείως αψυχολόγητη κίνηση από πλευράς καναλιού αποφασίστηκε το μπόλιασμα με lifestyle θεματολογία και η ζυμωμένη στην επικαιρότητα παρουσιάστρια βρέθηκε έξω απ’ τα νερά της, ενώ κάποια στιγμή βρέθηκε να μοιράζει αποχυμωτές και λευκαντικά στους τηλεθεατές! Ευτυχώς, κάποια στιγμή επικράτησε η λογική και στην τρίτη σεζόν η εκπομπή επανέκτησε τη δημοσιογραφική της ταυτότητα, πάντα με έμφαση στο κοινωνικό ρεπορτάζ. Κι εκεί που άρχισε να στρώνει κι όλοι πλέον πιστεύαμε ότι έσπασε η κατάρα που άφησε η Ελίτα φεύγοντας από τη ζώνη, η ξαφνική μετεγγραφή του Νικήτα Κυριάκου στον ΑΝΤ1 ανατρέπει το σκηνικό. Το Σίγμα στον πανικό του κλείνει χωρίς προειδοποίηση την «Ανοιχτή γραμμή» ένα μήνα πριν το τέλος της σεζόν ώστε να μεταφέρει τη Γωγώ στο «Μεσημέρι και κάτι» μαζί με τον Χρίστο Χαραλάμπους, κλωτσώντας έτσι την ευκαιρία να χτίσει κάτι πραγματικά καλό στην απογευματινή ζώνη.

ΖΗΣΕ ΤΟ (2015 – 16)

Εφόσον στην τρίτη της σεζόν η «Ανοιχτή γραμμή» θα ήταν καθαρά ειδησεογραφική, το Σίγμα μπορούσε να παίξει στο χωράφι του lifestyle το υπόλοιπο απόγευμα. Το αρχικό σχέδιο να χτυπήσουν την Αριστοτέλους βάζοντας απέναντι την Άντρη Καραντώνη (που σκόπευαν να φέρουν από το ΡΙΚ) εγκαταλείφθηκε προς όφελος μιας πρωτότυπης μεν αλλά αρκετά ριψοκίνδυνης πρότασης: η Βασιλική Χατζηαδάμου ως αντι-Αριστοτέλους. Η Βασιλική είχε τρεις πετυχημένες σεζόν του «Παίζουμε κυπριακά» κάτω απ’ τη ζώνη της, όμως, το αν θα τη πήγαινε το lifestyle ήταν το μεγάλο ερώτημα που απαντήθηκε σχετικά γρήγορα: Με τίποτα! Η Βασιλική δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει σ’ ένα είδος που ήταν ολοφάνερο πως δεν της πήγαινε αλλά ούτε και την ενδιέφερε ιδιαίτερα, ενώ το συμπαθητικό μεν αλλά περιορισμένου βεληνεκούς πάνελ της (Γαβριέλλα Ζάρτηλα, Κωνσταντίνος Ιάσωνος, Αντωνία Ζήνωνος) δεν βοήθησε ιδιαίτερα – άσε που κάποια στιγμή άρχισαν ένας-ένας να εξαφανίζονται όπως οι εχθροί του Στάλιν από τις φωτογραφίες του. Το «Ζήσε το» έβγαλε τη σεζόν ήσυχα και διακριτικά όπως είχε άλλωστε ξεκινήσει και δεν επέστρεψε ποτέ.

LOVE & STYLE (Σεπτέμβριος 2016 – Φεβρουάριος 2017)

Αφού δοκίμασε σχεδόν κάθε γνωστό format στη συγκεκριμένη ζώνη το Σίγμα είπε να αγγίξει τον απόλυτο πάτο επιχειρώντας κουτσομπολίστικη εκπομπή τύπου Λαμπίρη, περίπου μια δεκαετία αφότου η Λαμπίρη έπαψε να είναι relevant, και με παρουσιάστρια τη Γιώτα Κουφαλίδου, επίσης μια δεκαετία αφότου έπαψε η ίδια να είναι relevant – ας όψεται βλέπετε η προ-Survivor απελπισία του Σίγμα. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, υπάρχει (ή έστω υπήρχε) ένα στοιχειώδες σταρ σίστεμ αποτελούμενο κυρίως από ηθοποιούς, τραγουδιστές, τηλεπερσόνες κι απέξω-απέξω κανέναν πολιτικό ή αθλητή, που μπορούσε να συντηρήσει ένα μικρό οικοσύστημα από παρασιτικές κουτσομπολίστικες εκπομπές. Το πρόβλημα με την ημεδαπή είναι ότι το «καθαρόαιμο κυπριακό κουτσομπολιό» (όπως χαίρονταν μόνοι τους ό,τι έκαναν) αφορά πρόσωπα που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα αναφωνήσεις «who the fuck is he/she???» όταν ακούσεις από το στοματάκι της Γιωτούας και του πάνελ της ότι παντρεύτηκε, χώρισε ή χόρευε τσιφτετέλι σε φιλανθρωπικό γκαλά (ναι, το είδαμε και αυτό). To «Love & Style» δεν ξεκόλλησε ποτέ από τα μονοψήφια, όμως το πρόωρο τέλος, έξι μήνες μετά, ήρθε για τον πλέον πεζό λόγο απ’ όλους: το στούντιο απ’ όπου έβγαινε ζωντανά η εκπομπή παραχωρήθηκε στη WarGaming για δικές της παραγωγές! Σου λέει, μόνο έτσι υπήρχε περίπτωση να βγάλουν κανένα ευρώ απ’ την όλη ιστορία.

ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ (2016 – 17)

Η τελευταία απόπειρα του καναλιού στη συγκεκριμένη ζώνη, πριν αυτή κατακλυστεί από τα ριάλιτι της AcunMedya, είναι και η πιο αλλόκοτη. Κάποιοι εκεί στον Δία σκέφτηκαν ότι για κάποιο λόγο ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης όχι μόνο πρέπει να αποκτήσει τη δική του εκπομπή αλλά και από βραδινή εβδομαδιαία να γίνει καθημερινή απογευματινή! Φαίνεται πως ξέχασαν ότι ο αφορισμένος θεολόγος α) δεν έβαζε γλώσσα μέσα ως καλεσμένος σε εκπομπές άλλων, πόσο μάλλον σε μια ολόδική του και β) το 70% του λεξιλογίου του είναι είτε νεκρή γλώσσα είτε δικό του δημιούργημα και συνεπώς άγνωστο στο 99,9% του κοινού της εν λόγω ζώνης. Το τελευταίο την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια, η εκπομπή ολοκληρώθηκε διακριτικά, ενώ το σοκ της όλης εμπειρίας ήταν τόσο μεγάλο για τον Πιτσιλλίδη που υποστήριξε Μαλά στις πρόσφατες Προεδρικές!

 

Πηγή : Περιοδικό Tv Μανία

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *