Πρώτη επίσκεψη στο νέο συγκλονιστικό Μουσείο του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι (εικόνες)

Πρώτη επίσκεψη στο νέο συγκλονιστικό Μουσείο του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι (εικόνες)

Πρώτη επίσκεψη στο νέο συγκλονιστικό Μουσείο του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι (εικόνες)

Το περιμέναμε με αγωνία. Το πολυαναμενόμενο Λούβρο του Αμπού Ντάμπι, είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του. Το μουσείο που θα γίνει τόπος συνάντησης και πολιτιστικού διαλόγου ανάμεσα σε ανθρώπους και έργα τέχνης από όλο τον κόσμο, χρειάστηκε 10 χρόνια να ολοκληρωθεί.

Από το Σάββατο 11 Νοεμβρίου – που θα γίνουν τα εγκαίνια, μια συλλογή εκατοντάδων έργων που αναμένεται να προσελκύσει τουρίστες από όλο τον κόσμο θα είναι διάθεσιμη για να τη θαυμάσουν οι τυχεροί που θα μπορέσουν να επισκεφτούν το μουσείο.

Στα εγκαίνια είναι προσκεκλημένος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καθώς και αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο.

Περιτριγυρισμένο από νερό από τρεις πλευρές, το μουσείο φιλοξενεί 600 έργα τέχνης που έχει αποκτήσει, παράλληλα με 300 δάνεια από 13 κορυφαία γαλλικά ιδρύματα, στις 23 μόνιμες γκαλερί του.

Τα έργα φέρουν τις υπογραφές σπουδαίων δημιουργών από τον Πωλ Γκωγκέν και τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ, μέχρι τον Πάμπλο Πικάσο και τον Σάι Τουόμπλι.

“Είναι κάτι παραπάνω από ένα μουσείο. Είναι ένα κέντρο ειρήνης, αποδοχής, φιλίας και εκπαίδευσης », δήλωσε στο Reuters ο Μοχάμεντ αλ Μουμπάρακ, πρόεδρος του τμήματος πολιτισμού και τουρισμού στο Αμπού Ντάμπι.

Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται ανεκτίμητα κομμάτια, στα οποία περιλαμβάνονται ένα άγαλμα της Σφίγγας που χρονολογείται από τον 6ο αι. Π.Χ., και μια μαρμάρινη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στις μόνιμες συλλογές του μουσείου, περιλαμβάνονται, έγα γλυπτό του Ωγκύστ Ροντέν, ένα τεράστιο χάλκινο δέντρο με καθρέφτη κλαδιά που ονομάζεται “φύλλα φωτός” του Ιταλού καλλιτέχνη Giuseppe Penone και τρία χαρακτικά σε πέτρινους τοίχους που περιέχουν ιστορικά κείμενα από την περιοχή, της Jenny Holzer, η οποία είναι Αμερικανικανίδα νεο-εννοιολογική καλλιτέχνης.

Όπως ταιριάζει σε ένα «παγκόσμιο μουσείο για τον 21ο αιώνα», οι γκαλερί μεταφέρουν τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο μέσα από 12 κεφάλαια, διατεταγμένα χρονολογικά από την προϊστορία μέχρι σήμερα.

Τα φίλτρα φωτός διαχέονται στις γκαλερί μέσω πλαισίων οροφής από γυαλί που είναι διαμορφωμένα σε 17 διαφορετικά σχέδια.

Κάθε γκαλερί έχει το δικό της “πέτρινο χαλί”, που εξορύσσεται από ένα διαφορετικό εξωτικό μέρος του κόσμου και είναι διακοσμημένο με χάλκινα σχέδια.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής Jean-François Charnier, πήγε την ιδέα της πολιτισμικής συνάντησης παραπέρα και λέει ότι το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι ανασκευάζει τις ιδέες πίσω από ένα κλασικό μουσείο τέχνης και παρουσιάζει τα έργα με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσει έμφαση σε ότι είναι κοινό σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Για τον Jean-Luc Martinez,, τον διευθυντή του μουσείου, είναι ξεκάθαρα το πιο σημαντικό πολιτιστικό πρότζεκτ για την Γαλλία στον αιώνα μας και έχει ήδη αρχίζει να αλλάζει τον τρόπο που οι επιμελητές προσεγγίζουν το κοινό τους.

Ο αρχιτέκτονας του Μουσείου Jean Nouvel σύμφωνα με τον Guardian λέει ότι αυτό που ήθελε να δημιουργήσει ήταν ένα σημείο όπου θα συναντιόνταν άνθρωποι, άνθρωποι με έργα τέχνης αλλά και σημείο συνάντησης του ενός έργου τέχνης με το άλλο.

Δείτε το video:

Πηγή : eirinika.gr

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *