Saeed Torres: O αντι-τρομοκράτης

Saeed Torres: O αντι-τρομοκράτης

Saeed Torres: O αντι-τρομοκράτης

Της Θεοδώρας Γιάγκου

Κάποιες μέρες περιφερόταν ατημέλητος, με πολύχρωμες ρόμπες και σανδάλια και κάποτε γινόταν αγνώριστος με τον χαρτοφύλακά του και το καφετί κουστούμι του, που ήταν ασορτί με το χρώμα του δέρματός του. Συνήθως είχε επάνω του δύο κινητά τηλέφωνα, τα οποία απαντούσε μόνο αφότου έβρισκε την πιο απόμερη γωνιά.

Η Lyric Cabral, φωτοδημοσιογράφος, είχε πάντα την αίσθηση ότι κάτι περίεργο συνέβαινε με τον καινούριο γείτονά της, τον συμπαθέστατο, μα κατά τ’ άλλα μυστικοπαθή Saeed Torres, ο οποίος εξαφανίστηκε χωρίς ν’ αφήσει κανένα ίχνος το 2005, την ίδια περίοδο που είχε ταρακουνήσει τη γειτονιά η σύλληψη του ειδικού στις πολεμικές τέχνες Tarik Shah, με την κατηγορία ότι θα εκπαίδευε μαχητές της Αλ Κάιντα. Η Cabral γνώριζε καλά τον Tarik, από τις νυχτερινές συνάξεις στο σπίτι του Torres όπου κάπνιζαν μαριχουάνα, όμως δεν της δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να του μιλήσει μετά τη σύλληψη, αλλά ούτε μπόρεσε να το συζητήσει με τον Torres που είχε γίνει άφαντος.

Οι σκόρπιες σκέψεις στο μυαλό της μπήκαν σε μια σειρά όταν ο Torres επέστρεψε στη ζωή της. Της αποκάλυψε ότι εκείνος ευθύνεται για τη φυλάκιση του Tarik και ότι δουλεύει ως πληροφοριοδότης για το FBI με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Γλίτωσε 20 χρόνια φυλακής μετά από μια ληστεία, όμως πέρασε σχεδόν 20 χρόνια ζώντας σαν κυνηγημένος, καταδικασμένος να αλλάζει συχνά ταυτότητα και διεύθυνση. Δουλειά του ήταν να προσεγγίζει υπόπτους προκειμένου ν’ αποσπάσει μια ομολογία που να τους εμπλέκει με φονταμενταλιστικές ομάδες, είτε να προσεγγίζει εν δυνάμει τρομοκράτες -συνήθως ευάλωτους ανθρώπους με οικονομικά ή ψυχολογικά προβλήματα- και να τους δίνει κίνητρα για να διαπιστώσει αν είναι ικανοί να διαπράξουν τρομοκρατική ενέργεια. Και τα πήγαινε περίφημα. Πλησίαζε περίτεχνα τα θύματά του, διείσδυε στη ζωή τους κι έπειτα, αναίσχυντα, τα παρέδιδε στο FBI.

net1

Την περίοδο που έκανε την αποκάλυψη στην Cabral τον έλεγαν Shariff, ήταν μουσουλμάνος σεφ και έμενε στο Pittsburgh, ακριβώς απέναντι από τον Khalifah al-Akili, έναν Αμερικανό που είχε προσηλυτιστεί στον ισλαμισμό. Ήθελε αυτή να είναι η τελευταία φορά, το κύκνειο άσμα του ως κατάσκοπος του FBI. Και ήθελε την Cabral να βιντεοσκοπήσει κάθε στιγμή της αποστολής και να τη μοιραστεί με τον κόσμο. Όταν ο Torres άρχισε το 2011 να προσεγγίζει τον Khalifah προκειμένου να αξιολογήσει το πιθανό ενδιαφέρον του να συμμετάσχει σε ομάδες στρατολόγησης τρομοκρατών, η Lyric Cabral ήταν εκεί, σε κάθε του βήμα.

Το στήσιμο της παγίδας ξεκίνησε πιάνοντάς τον κουβέντα στο τζαμί όπου πήγαινε να προσευχηθεί. Μετά από βδομάδες έδωσαν ραντεβού σε μια καφετέρια όπου συζήτησαν για πράγματα καθημερινά, με τον Torres να προτείνει στον Khalifah να παρακολουθήσει τη σειρά Ηomeland (σ.σ έχει να κάνει με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας). «Το “ψάρεμα” δεν μπορεί ν’ αρχίσει αμέσως. Κανείς δεν ανοίγεται πριν περάσουν 2-3 βδομάδες. Τότε αρχίζεις να ρωτάς πράγματα, όπως γιατί έγινε μουσουλμάνος» λέει στην κάμερα της Cabral o πληροφοριοδότης.

net2

Όταν πέρασε αρκετός καιρός, έκρινε ότι ο Κhalifah δεν θα γινόταν ποτέ τρομοκράτης, όμως το FBI επέμενε για το αντίθετο. «Θέλουν να τον πίεσω ώστε να πει κάτι υπέρ της τρομοκρατίας. Δεν είναι καν ψευδοτρομοκράτης!» ξεσπά ο Torres. Όταν ένας δεύτερος πληροφοριοδότης μπήκε στο σκηνικό, o Khalifah άρχισε να υποψιάζεται και η έρευνά του τον οδήγησε στην αλήθεια: το FBI τον ήθελε στη φυλακή. Ο Κhalifa κινήθηκε νομικά κατά του FBI και αποδέχθηκε την πρόταση της Cabral να βιντεοσκοπήσει και τη δική του εκδοχή. To αποτέλεσμα ήταν το 86λεπτο ντοκιμαντέρ (T)ERROR -της Lyric Cabral και του David Felix Sutcliffe- που αμφισβητεί τις μεθόδους του FBI. Ποια είναι τα όρια μεταξύ αστικών ελευθεριών και οικιακής ασφάλειας; Μπορεί να καταδικαστεί κάποιος απλώς και μόνο για τη διατύπωση μιας επιθυμίας ή γνώμης; Μήπως αντί να πολεμούν την τρομοκρατία, με έναν τρόπο την ενθαρρύνουν;

film
O David Felix Sutcliffe και η Lyric Cabral

 

Πηγή : Φιλgood

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *