Σαν σήμερα 24 Μαΐου 1956 διεξάγεται ο πρώτος διαγωνισμός της Eurovision!

Σαν σήμερα 24 Μαΐου 1956 διεξάγεται ο πρώτος διαγωνισμός της Eurovision!

Σαν σήμερα 24 Μαΐου 1956 διεξάγεται ο πρώτος διαγωνισμός της Eurovision!

Ο τελικός του 64ου Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision έγινε το Σάββατο κι από τότε ακούσαμε, είδαμε, συζητήσαμε, αναλύσαμε μόνοι, αναλύσαμε με φίλους, διαβάσαμε αναλύσεις άλλων και μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι..πήραμε την δόση μας.

Σήμερα όμως η Eurovision γιορτάζει!

Γιατί;

Επειδή σαν σήμερα, το 1956 έλαβε χώρα ο πρώτος διαγωνισμός κι έτσι ξεκίνησε ο θεσμός που μας έδωσε όλες αυτές τις αξιομνημόνευτες στιγμές και τραγούδια. Από την πρωτιά της Έλενας Παπαρίζου, μέχρι τον “θρύλο εν τη γενέσει” Ελένη Φουρέιρα και το “Fuego” της κι από τους Lordi μέχρι το “Euphoria”.

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα…

Στη δεκαετία του 1950, και ενώ η μεταπολεμική Ευρώπη ανοικοδομούνταν, η EBU (με έδρα την Ελβετία), συνέλαβε την ιδέα ενός διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού όπου θα συμμετείχαν χώρες σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, το οποίο θα μεταδιδόταν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της EBU. Αυτή η ιδέα γεννήθηκε το 1955 σε μια συνεδρίαση στο Μονακό από τον Marcel Bezençon έναν Γάλλο που εργαζόταν στην EBU. O διαγωνισμός που προτάθηκε είχε ως βάση το διαγωνισμό τραγουδιού του Σαν Ρέμο (Ιταλία) και επίσης είχε την πρόκληση ενός τεχνολογικού πειράματος ζωντανής τηλεόρασης. Εκείνη την εποχή ήταν πολύ φιλόδοξο σχέδιο να συμμετέχουν χώρες σε ένα ευρύ τηλεοπτικό δίκτυο. Δορυφορική τηλεόραση τότε δεν υπήρχε και το λεγόμενο «Δίκτυο της Eurovision» αποτελούταν από επίγειους αναμεταδότες.

undefined

Το όνομα “Eurovision” χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για να περιγράψει την EBU το 1951 από το δημοσιογράφο George Campey. O πρώτος διαγωνισμός διοργανώθηκε στην πόλη Λουγκάνο της Ελβετίας στις 24 Μαΐου 1956. Επτά χώρες συμμετείχαν, κάθε μία με δύο τραγούδια, σύνολο 14. Ήταν η μοναδική φορά που επιτράπηκε κάθε χώρα να στείλει πάνω από ένα τραγούδι. Από το 1957 και έπειτα κάθε συμμετέχουσα χώρα εκπροσωπείται με ένα τραγούδι. Ο πρώτος διαγωνισμός είχε ως νικητή τη διοργανώτρια Ελβετία, με την Λις Άσια και το τραγούδι “Refrain”, το οποίο μπορείτε να δείτε και να ακούσετε εδώ:

Πηγή : Like.com.cy/ athensmagazine.g

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *