Σάββας Πούμπουρας: «Η Κύπρος με αναζωογονεί»

Σάββας Πούμπουρας: «Η Κύπρος με αναζωογονεί»

Σάββας Πούμπουρας: «Η Κύπρος με αναζωογονεί»
Φωτογραφία: Δημήτρης Βαττής

Είναι από τους μονίμως χαμογελαστούς τύπους που μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση οποιαδήποτε στιγμή της μέρας. Άλλωστε, από τότε που «εισχώρησε» στην κυπριακή τηλεόραση μέσα από την εκπομπή του ΡΙΚ, «Χωρίς Αποσκευές», έγινε πιο συμπαθής κι αγαπητός, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Κύπρου.

Του Παντελή Παναγιώτου

Αγαπούσες πάντα τα χωριά και τις παραδόσεις;

Ήμουν πάντοτε κοντά στην παράδοση. Άλλωστε, έχοντας περάσει αμέτρητα καλοκαίρια και διακοπές στα Ζαγοροχώρια όπου ήταν το χωριό μου, έχω προσωπικά βιώματα και όμορφες αναμνήσεις αγκαλιά με παππούδες και γιαγιάδες. Οπότε, όλα αυτά ήταν στοιχεία πολύ γνώριμα για μένα.

Σε εκφράζει απόλυτα, δηλαδή, τα είδος της εκπομπής «Χωρίς Αποσκευές»;

Mα αυτός ήταν και ο λόγος που είπα κατευθείαν το «ναι».  Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ήθελα να το κάνω. Δεν πρόκειται για μια απλή εκπομπή, αλλά για ένα ταξίδι που σου δίνει την ευκαιρία να ζήσεις πολλές και διαφορετικές εμπειρίες κάθε φορά κι αυτό ήταν κάτι που ήθελα πολύ να ζήσω.

O κόσμος που συναντάς στα χωριά της Κύπρου, πώς σε υποδέχεται;

Η αλήθεια είναι ότι πηγαίνοντας κάθε φορά σε κάποιο χωριό, αρχικά έχω τους ενδοιασμούς μου για τον τρόπο με τον οποίο θα με υποδεχτούν. Φτάνοντας όμως εκεί, έρχομαι αμέσως αντιμέτωπος με μια τεράστια αγκαλιά από απλούς, ανθρώπους οι οποίοι με περιμένουν στα καφενεία κι έξω στον δρόμο για να με υποδεχτούν με τον πιο θερμό τους τρόπο. Τα συναισθήματα και η αγάπη που λαμβάνω από τον κόσμο είναι υπέροχα.

Το να συνομιλείς με αυτούς τους ανθρώπους στην κυπριακή διάλεκτο, πόσο δύσκολο ήταν;

Δεν μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα. Έτσι κι αλλιώς, έχω κυπριακή καταγωγή μιας και οι παππούδες μου κατάγονταν από την Πέγεια. Επομένως, τα κυπριακά στοιχεία και οι παραδόσεις ήταν κάτι οικείο για μένα. Είτε σε κάποιο χωριό της Κύπρου βρίσκομαι είτε σε κάποιο χωριό της Ελλάδας, είναι ένα και το αυτό. Το μόνο που αλλάζει είναι η διάλεκτος και ορισμένες συνήθειες των ντόπιων, τίποτα άλλο.

Ο κόσμος σε δέχτηκε εύκολα ως αντικαταστάτη της Αλεξίας Αναστασίου που ήταν ένα πιο γνώριμο πρόσωπο γι’ αυτούς;

Οι άνθρωποι στα χωριά είναι απονήρευτοι. Δεν τους απασχολούν τέτοια θέματα. Αυτοί που με αντιμετώπισαν κάπως καχύποπτα ήταν τα άτομα των media που μπήκαν στη διαδικασία να σχολιάσουν άλλα πράγματα.

Όπως το ότι για τη συγκεκριμένη εκπομπή, επιλέγηκε ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει πολλά για τον τόπο;

Προφανώς, για να με επιλέξουν, σημαίνει πως κάτι κάνω καλά. Πέρασαν πολλά άτομα από δοκιμαστικό. Παρόλα αυτά, το ΡΙΚ δεν βρήκε αυτό που έψαχνε και γι’ αυτό με κάλεσε για να με δοκιμάσει. Από εκεί και πέρα, πιστεύω πως δεν έχω να αποδείξω κάτι περισσότερο. Τα νούμερα τηλεθέασης και η ζωντάνια της εκπομπής είναι η απόδειξη ότι όλα πάνε καλά. Επίσης, το μισό μου αίμα είναι κυπριακό κι αυτό νομίζω τα λέει όλα.

Σχολιάστηκε, επίσης, το θέμα των απολαβών σου. Ούτε αυτό σε επηρέασε;

Δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουμε στη διαδικασία να αναλύουμε τους μισθούς μας, ούτε να προσπαθούμε να τα βάλουμε κάτω μήπως τα φέρουμε όλα ίσα-ίσα. Από τη στιγμή που το ΡΙΚ είναι ευχαριστημένο με το αποτέλεσμα κι έχουμε συμφωνήσει σε κάτι που ευχαριστεί και τις δυο πλευρές, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το αναλύουμε περισσότερο.  Πάντως, δεν αμείβομαι και με τόσα πολλά για να γίνεται μεγάλος ντόρος. Παίρνω απλά έναν κανονικό μισθό.

Ποιο ήταν το πιο περίεργο πράγμα που είδες ή άκουσες από τον κόσμο που συνάντησες στα χωριά;

Δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο. Προτιμώ να κρατώ μόνο τις πιο καλές στιγμές από αυτές τις εκδρομές στα χωριά. Τρώμε, πίνουμε, χορεύουμε, τραγουδάμε, πάμε στα μοναστήρια, αρμέγουμε. Κάνουμε σχεδόν τα πάντα και περνάμε υπέροχα.

Στην Κύπρο, τι είναι αυτό που σου αρέσει πιο πολύ;

Γενικά η Κύπρος με ηρεμεί. Οι ρυθμοί είναι πολύ διαφορετικοί από την Ελλάδα, όπου αυτή τη στιγμή επικρατεί μια περίεργη ατμόσφαιρα. Τα πάντα ταλανίζονται και ο κόσμος βρίσκεται σε ένταση. Στην Κύπρο λειτουργούν όλα φυσιολογικά και πιο ανθρώπινα.

Θα μπορούσες να ζήσεις μόνιμα εδώ;

Ναι, αμέ. Μα είναι τόσο κοντινές οι αποστάσεις, ακόμα και με το αεροπλάνο, που δεν θα με ενοχλούσε. Μπορώ να σου πω, μάλιστα, ότι μ’ αρέσει αυτό το διάστημα που, λόγω των γυρισμάτων, έχω την ευκαιρία να περάσω μερικές μέρες της βδομάδας στην Κύπρο. Με αναζωογονεί αυτή η αλλαγή.

Γενικά, είσαι άνθρωπος των αλλαγών;

Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ τον εαυτό μου αλλιώς, γιατί παίρνω ζωή μέσα από αυτό. Κι επειδή ξέρω ότι είμαι αεικίνητος άνθρωπος, δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να φοβηθώ το οτιδήποτε.

Θα ρίσκαρες, δηλαδή, για το οτιδήποτε ακόμα κι αν είχε συνέπειες;

Έχει τύχει να φύγω από δουλειά την ίδια μέρα που προσλήφθηκα γιατί δεν αισθανόμουν καλά μέσα μου. Νομίζω πως δεν θα μπορούσα να παραμείνω σε μια κατάσταση ή σε μια δουλειά που θα με έκανε να βαλτώσω. Προκειμένου να βρω τον εαυτό μου, θα έκανα την κάθε αλλαγή. Θεωρώ πολύ σημαντικό το να είσαι υγιής ψυχικά κι ας μη βγάζεις τόσα λεφτά όσα θα ήθελες.

Είχες πάντοτε την πολυτέλεια να επιλέγεις τις δουλειές που σε ευχαριστούσαν;

Πάντα έκανα δουλειές που ήθελα. Και νομίζω πως αν έκανα ένα σύντομο απολογισμό της ζωής μου, θα έλεγα πως είμαι ευχαριστημένος. Αν ξαναγεννιόμουν, δηλαδή, θα ακολουθούσα τον ίδιο ακριβώς δρόμο.

Θα μπορούσε κάποιος να σε χαρακτηρίσει απροσάρμοστο;

Δεν συμβιβάστηκα και δεν θα συμβιβαστώ ποτέ. Κι αυτό δεν γίνεται από αντίδραση. Είναι σεβασμός στα θέλω μου.

Έχεις βγάλει χρήματα από την τηλεόραση, Σάββα;

Βεβαίως. Όχι τα «χρυσά» συμβόλαια που γινόντουσαν κάποτε αλλά βιοπορίστηκα από την τηλεόραση. Έβγαλα λεφτά, ενώ παράλληλα έτρεχα κι άλλα πράγματα…

Κατάφερες, τουλάχιστον, να βάλεις κάτι στην άκρη για τις… δύσκολες ώρες;

Όχι, όσα θα μπορούσα. Όσα έβγαλα, τα επένδυσα, έκανα ταξίδια και βοήθησα φίλους. Δεν είμαι τύπος της αποταμίευσης. Είμαι της άποψης ότι τα χρήματα πρέπει να τα ζεις.

Είσαι πάντα χαμογελαστός, με ενέργεια, κέφι και διάθεση. Τι μπορεί να σε ρίξει ψυχολογικά;

Αυτό που με σκοτώνει είναι η αδιαφορία για τον συνάνθρωπο. Όταν δω ότι κάποιος πεινά και διπλανός του αδιαφορεί. Αυτό με λυγίζει.

Ένιωσες ποτέ «εγκλωβισμένος» στην εικόνα σου; Ότι ο κόσμος έμαθε να σε βλέπει πάντοτε χαμογελαστό και χαρούμενο στην τηλεόραση;

Καλώς ή κακώς οι δουλειές που έκανα ήταν βασισμένες σε αυτό τον χαρακτήρα. Οπότε, θεωρώ πως ήταν κάπως λογικό ο κόσμος να με συνδέσει με το στοιχείο του χαβαλέ. Όχι πως με ενοχλεί αυτό, απλά πέρα από αυτό, έχω και μια άλλη πλευρά. Αντιμετωπίζω τις καταστάσεις πάντοτε με σοβαρότητα. Επιλέγω να είμαι κοντά στην ψυχαγωγία, αλλά θα μπορούσα να κάνω κι άλλα πράγματα στην τηλεόραση πέραν της ψυχαγωγίας κι αυτό θα ήταν ένα μεγάλο στοίχημα.

Πώς αντιμετώπισες τον πρόσφατο εμπρησμό του beach bar που διατηρούσες στην Άνδρο;

Εκείνη τη μέρα βρισκόμουν στη Λόφου για τα γυρίσματα του «Χωρίς Αποσκευές». Μου τηλεφώνησαν ξημερώματα και μου ανακοίνωσαν ότι μου έκαψαν το μαγαζί. Δεν είχα σκεφτεί τόσο την υλική ζημιά ή τα χρήματα που επένδυσα. Περισσότερο με σόκαρε το ποιος μπορεί να το έκανε και για ποιους λόγους.

Υπάρχει κάποιος θα ήθελε να σου προκαλέσει κακό;

Δεν πάει κάπου το μυαλό μου, γιατί δεν είχα ποτέ πρόβλημα με κανένα. Με πείραξε, αλλά τώρα πια το έχω ξεπεράσει. Θα πάνε όλα καλά και θα το ξαναφτιάξουμε το μαγαζί, δεν τίθεται θέμα…

Παρόλο που δεν συνηθίζεις να μιλάς ανοικτά για την προσωπική σου ζωή, κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες με τη σύντροφό σου. Να υποθέσω ότι το κάνεις για προληπτικούς λόγους;

Νομίζω πως αυτό που πρέπει να προβάλλω περισσότερο είναι τη δουλειά μου. Δεν αφορά κάποιον ουσιαστικά το τι κάνω στην προσωπική μου ζωή. Φυσικά, όταν έχεις σχέση τόσα χρόνια, είναι κάπως αδύνατο να μη σε πετύχουν κάπου έξω και νομίζω πως δεν μπορείς να κρυφτείς εκατό τοις εκατό. Έχει τύχει να μου ζητήσουν να φωτογραφηθούμε μαζί για κάποιο περιοδικό. Κάποιος άλλος θα το έκανε στη θέση μου, γιατί μπορεί να αισθάνεται καλά ή να τον εξυπηρετεί κάπου. Δεν ξέρω, δικαίωμά τους. Είμαι της άποψης, όμως, πως δεν πρέπει να μπλέκω αυτά τα δυο και ειδικά όταν η κοπέλα μου δεν είναι από αυτό τον χώρο.

Πόσα χρόνια κρατάει αυτή η σχέση;

Είμαστε μαζί πέντε χρόνια.

Δεν έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο γάμου;

Αυτό έρχεται με διαφορετικό τρόπο, αναλόγως με τις πεποιθήσεις ή τις αντιλήψεις που έχεις. Η συντροφικότητα δεν σφραγίζεται απαραίτητα με παπά και με κουμπάρο. Μπορεί να γίνει ακόμα και με μια συμβίωση…

Σύμφωνο συμβίωσης, εννοείς;

Ναι, γιατί όχι. Δεν έχω πρόβλημα. Αν είχα κάνει, θα το ‘λεγα κιόλας.

Δεν πιστεύεις στον θεσμό του γάμου;

Νομίζω ότι ο γάμος γίνεται περισσότερο για τους γονείς. Γενικότερα, δεν είμαι πολύ fan αυτής της ιστορίας. Οι μόνοι που περνάνε καλά τη μέρα του γάμου είναι οι καλεσμένοι που πάνε εκεί για να διασκεδάσουν.

Ένα παιδάκι, δεν θα ήθελες να αποκτήσεις κάποια στιγμή;

Αυτά έρχονται από μόνα τους, δεν τα προγραμματίζεις. O Clooney, για παράδειγμα, λένε ότι αποφάσισε να το κάνει στα πενήντα, οπότε έχουμε χρόνο ακόμα!

Θα ήσουν καλός μπαμπάς, πιστεύεις;

Έξω από τον χορό, θα πεις πολλά τραγούδια. Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς να γνωρίζεις πως θα ‘ναι…

Οι γυναίκες εξακολουθούν να σε φλερτάρουν έστω κι αν γνωρίζουν ότι βρίσκεσαι σε σχέση;

Ναι, καμιά φορά συμβαίνει κι αυτό. Ξέρεις, αυτό ισχύει και για τους άντρες. Όλοι έχουμε ανάγκη μια επιβεβαίωση. Βέβαια, προσπαθώ να το διαχειρίζομαι διακριτικά μ’ ένα χαμόγελο. Πάνω από όλα ευγενής.

Πηγή : Περιοδικό Down Town, τεύχος 531

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *