Σεισμός στη Ζάκυνθο: Άντεξε τα 6,4 Ρίχτερ

Σεισμός στη Ζάκυνθο: Άντεξε τα 6,4 Ρίχτερ

Σεισμός στη Ζάκυνθο: Άντεξε τα 6,4 Ρίχτερ

Μετά τον φονικό σεισμό του 1953, όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε με 7,3 Ρίχτερ και ισοπέδωσε την πόλη, η Ζάκυνθος οχυρώθηκε. Χάρη στην αντισεισμική προστασία που οικοδομήθηκε έκτοτε, η Ζάκυνθος άντεξε και τα 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 01:54 την Παρασκευή.

Προβλήματα και ζημιές έχουν καταγραφεί στο νησί, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς. Η αναστάτωση που επικράτησε μεταξύ των κατοίκων που τους οδήγησε να βγουν στους δρόμους τις πρώτες ώρες μετά την ισχυρή δόνηση, έχει πλέον ξεπεραστεί και επικρατεί σχετική ηρεμία.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας προειδοποίησε, πάντως, ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί, ακόμη και 5,8 ή 5,9 Ρίχτερ. Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, τέτοιας έντασης μετασεισμοί θα είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο αισθητοί από ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Ήδη, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10 δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ από το ίδιο επίκεντρο, μετά την κύρια δόνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ήταν ευτύχημα που εκτονώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας του ισχυρού σεισμού στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ζακύνθου και κυρίως προς την πλευρά της Ιταλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Πηγή : in.gr, philenews

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *