Σκόνη, αλλά και βροχές στο «μενού» του καιρού

Σκόνη, αλλά και βροχές στο «μενού» του καιρού

Σκόνη, αλλά και βροχές στο «μενού» του καιρού

Αυξημένες παρουσιάζονται οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Την ίδια ώρα, από το μεσημέρι, στο «μενού» του καιρού προστίθενται και βροχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, η ώρα 10 το πρωί σήμερα, οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) στην ατμόσφαιρα, ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 56 μg/m3 και 89 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) και ως εκ τούτου αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μg/m3 που καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία.

Η τελευταία 24ωρη μέση τιμή για την Κυριακή, 6 Μαΐου 2018 κυμάνθηκε μεταξύ 61 και 74 μg/m3 ανάλογα με την περιοχή.

Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασης τους στην ανθρώπινη υγεία, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το κοινό και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται.

Επίσης απαιτείται όπως οι εργοδότες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους. Επιπλέον, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, βρίσκονται στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή “Air Quality Cyprus“ η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο από το Google Play και το iOS App Store.

Πρόβλεψη καιρού:

Ασθενής χαµηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή.

Σήµερα, παροδικά αυξηµένες νεφώσεις αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές, ενώ µετά το µεσηµέρι νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναµένεται να δώσουν τοπικές βροχές ή και µεµονωµένη καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό. Στην ατµόσφαιρα αναµένεται να παρατηρείται αρχικά αραιή σκόνη. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς, 3 µποφόρ, για να καταστούν αργότερα νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί µέτριοι, 4 µποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη και τοπικά στα νότια παράλια το απόγευµα, µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 24 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 26 στα υπόλοιπα παράλια και στους 20 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, θα παρατηρούνται αυξηµένες νεφώσεις, οι οποίες αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και µεµονωµένη καταιγίδα, κυρίως στα παράλια. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς και παροδικά µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ και αργότερα κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 15 βαθµούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 9 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Τη Τρίτη, αυξηµένες νεφώσεις αναµένεται δώσουν τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες, αρχικά κυρίως στα παράλια και στην συνέχεια κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει πτώση.

Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και δεν αποκλείεται να σηµειωθούν αρχικά µεµονωµένες βροχές, ενώ µετά το µεσηµέρι, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, αναµένεται να δώσουν τοπικές βροχές και µεµονωµένη καταιγίδα κυρίως στα ορεινά, το εσωτερικό και τα νοτιοανατολικά. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει άνοδο.

Την Πέµπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ κατά διαστήµατα θα παρατηρούνται αυξηµένες νεφώσεις. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει περαιτέρω µικρή άνοδο.

Πηγή : philenews

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *