«Σώπα κι Άκουσε»: Η πρώτη δισκογραφική παρουσία της Ελένης Τσαλιγοπούλου.

«Σώπα κι Άκουσε»: Η πρώτη δισκογραφική παρουσία της Ελένης Τσαλιγοπούλου.

«Πιστεύω πως ο Ζήκας, αλλά και ο Πεντζίκης και η Ελενίτσα με αυτήν την «παράξενη» φωνή της, ανήκουν σ’ αυτή την «καλή» γενιά της Θεσσαλονίκης που έχει πολλά να μας πει. Να ’ναι καλά». Αυτά είναι τα λόγια του Γιώργου Νταλάρα που αναγράφονται στο οπισθόφυλλο του δίσκου που κυκλοφόρησε το 1987.

Ο Νταλάρας είχε δίκαιο. Η «παράξενη» αυτή φωνή θα μας απασχολούσε πολύ τα επόμενα χρόνια και θα καθιερωνόταν ως μια από τις σημαντικότερες της Ελλάδας. Ο δίσκος «Σώπα κι Άκουσε», μια κυκλοφορία της Lyra, ήταν η πρώτη δισκογραφική παρουσία της Ελένης Τσαλιγοπούλου, η οποία είχε ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία να ασχολείται -κυρίως- με το παραδοσιακό τραγούδι. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε το 1985 στην «Όμορφη Νύχτα» στη Θεσσαλονίκη, όπου την άκουσε ο λαϊκός συνθέτης Γιώργος Ζήκας, ο οποίος την ξεχώρισε και θέλησε να συνεργαστεί μαζί της στον επόμενό του δίσκο.

Στη βιογραφία του με τίτλο «Αποκλεισμένος στη Σαλονίκη (Εκδόσεις Εξάντας, 1999) ο Ζήκας θυμάται: «Το φθινόπωρο του ’86 ο Μαραβέλιας με παροτρύνει να ξαναμπώ στο στούντιο. Αυτή τη φορά -σε αντίθεση με την πρώτη μου δουλειά- δεν πήγαινα στα χαμένα. Ήδη είχα βρει τη φωνή που ήθελα. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ήταν ένα δροσερό και χαρούμενο κορίτσι με μια υπέροχη φωνή. Είχε ξεχωρίσει για τα ταλέντα της στα μουσικά στέκια της Θεσσαλονίκης και χωρίς δεύτερη κουβέντα ο Γιώργος Νταλάρας, που του είχα προτείνει να τραγουδήσει δύο τραγούδια, μου είπε «ναι, ποια είναι αυτά τα τραγούδια, στείλ’τα μου να τ’ ακούσω και να προχωρήσουμε». Κάπως έτσι ξεκίνησε ο δίσκος «Σώπα κι Άκουσε». Νομίζω ότι ήταν μια δουλειά που αγαπήθηκε πολύ και πάνω απ’ όλα έβγαλε μια τραγουδίστρια σαν την Ελενίτσα. Μέσα από την ενορχήστρωση του Γιώργου Πεντζίκη τα τραγούδια πήραν διαστάσεις. Νομίζω ότι ο ήχος τους εκείνη την εποχή ήταν πολύ καινούριος. Τον ζήλεψαν πολλοί. Και αν βάλουμε τη φρεσκάδα της Ελενίτσας, που ηχογραφούσε για πρώτη φορά… Διακινδυνεύω να το πω, δεν έχει ξανατραγουδήσει τόσο όμορφα και τόσο λιτά η Ελενίτσα, ακόμα μέχρι σήμερα».

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου έγινε σύντομα γνωστή στο ευρύ κοινό, συνοδεύοντας τον Γιώργο Νταλάρα στις περιοδείες του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Την ίδια εποχή συνεργάστηκε, επίσης, με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Ξαρχάκο. Το 1990 κυκλοφόρησε και ο δεύτερός της δίσκος με τίτλο «Κορίτσι και Γυναίκα», σε μουσική και στίχους του Γιώργου Ανδρέου. Από τον δίσκο αυτό ξεχώρισε το τραγούδι «Να μ’ Αγαπάς», το οποίο έγινε μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία. Τα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι και σήμερα η Ελένη Τσαλιγοπούλου ισορρόπησε όμορφα ανάμεσα στο λαϊκό και στο λεγόμενο «έντεχνο» τραγούδι, χαρίζοντάς μας τραγούδια που άντεξαν στον χρόνο. Πολλά από αυτά (συχνά γραμμένα από τον Γιώργο Ανδρέου) κουβαλούσαν τη γεύση του «καινούριου» στην εποχή τους. Όσο για το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου «Σώπα κι Άκουσε», ηχογραφήθηκε ξανά από την Τσαλιγοπούλου το 2000 και συμπεριλήφθηκε στο cd single «Γλυκός Πειρασμός».

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *