«Sophia with Love»

«Sophia with Love»

«Sophia with Love»
Φωτογραφία: Δημήτρης Βαττής, Παναγιώτης Μηνά

Πάνω από 100 Κύπριοι καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν πέραν των 100 καρδιών -οι οποίες φτιάχτηκαν στην Κένυα από πέτρα- βάζοντας όλη την καρδιά και το ταλέντο τους για να τους δώσουν καινούρια ζωή. Σκοπός της προσπάθειας, η ενίσχυση του ιδρύματος «Σοφία για τα Παιδιά» στην Κένυα και στην Κύπρο. Επτά δημιουργοί μάς παρουσιάζουν τις καρδιές που φιλοτέχνησαν και μιλούν για την αγάπη και τον σκοπό που στηρίζουν.

Από τη Νατάσσα Γεωργίου

 

Χαμπής Τσαγγάρης

Πώς σκεφτήκατε την ιδέα για να φτιάξετε τη δικη σας καρδιά;
Η καρδία είναι έρωτας, έτσι επέλεξα να τη διακοσμήσω με μία ερωτική σκηνή. Χάρηκα, γιατί για πρώτη φορά στη ζωή μου χρησιμοποίησα αυτή τη μέθοδο, να τυπώσω δηλαδή χαρακτικό πάνω στην καρδιά.

Πόσα πρόσωπα έχει η αγάπη;
Η αγάπη έχει πολλά πρόσωπα. Η αγάπη των ερωτευμένων. Η αγάπη της μάνας προς τα παιδιά της. Η αγάπη των παιδιών προς τους γονείς, παππούδες, συγγενείς και δασκάλους. Η αγάπη προς τον τόπο σου, το χωριό σου. Τις αγαπώ όλες. Ό,τι κάνεις, για να είναι αληθινό, πρέπει να γίνεται με αγάπη. Αλλιώς, σταμάτα.

Σας ευχαρίστησε η συμμετοχή σας στο εγχείρημα αυτό του ιδρύματος «Σοφία για τα Παιδιά»;
Ευχαριστώ πάρα πολύ το ίδρυμα «Σοφία για τα Παιδιά» που μου έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσω αυτή την καρδία. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος.

 

Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Από ποιες εικόνες αντλήσατε έμπνευση για να φτιάξετε τις καρδιές για το ίδρυμα «Σοφία για τα Παιδιά»;
Από τη μουσική είναι εμπνευσμένη η πρώτη καρδιά. Αυτές οι μαύρες μικρές κουκίδες-νότες που χοροπηδούν στο πεντάγραμμο, μα και έξω απ’ αυτό, περικλείουν τη ζωή μου. Είναι η παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας και είμαι ευγνώμων που τη μιλώ. Η δεύτερη καρδία -γιατί για το ίδρυμα «Σοφία για τα Παιδιά» έχω δυο καρδιές- είναι εμπνευσμένη από τη θάλασσα. Είναι μια δυνατή εικόνα που έχω στην ψυχή μου, το αιώνιο μπλε της Ελλάδας, με τη βάρκα να λικνίζεται στα κύματα και να ταξιδεύει. Ο ήλιος, το νερό, η αλμύρα, οι γλάροι των ονείρων μας, η ελευθερία της ψυχής, είναι συνταξιδιώτες στο ταξίδι της ζωής. Πάντα μπροστά με ανοιχτά τα πανιά κόντρα σε όλους τους καιρούς…

Πώς προσδιορίζετε τη λέξη αγάπη;
Αυτή η μοναδική λέξη συντονίζει το σύμπαν, μετακινεί βράχους και βουνά, σηκώνει κύματα, φέρνει γαλήνη, δίνει νόημα στη ζωή των ανθρώπων. Η αγάπη για μένα είναι μια ακατανίκητη δύναμη σταλμένη από τον θεό.

 

Μαρία Χαραλαμπίδου

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της καρδιάς που έχεις δημιουργήσει;
Ονόμασα το έργο μου «Του έρωτα και της σκιάς». Ακόμα και στα σκοτεινά μονοπάτια της καρδιάς μας, υπάρχει η αγάπη που φωτίζει. Εξού και το μαύρο: αν και το αποκαλούν «σκοτεινό», εντούτοις γαληνεύει και εμπεριέχει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Με ποιους τρόπους εκφράζεις την αγάπη σου;
Με μια ζεστή αγκαλιά, ένα χαμόγελο και πάντα λόγια με ευγένεια ψυχής. Όπως γράφει και ο Ρίτσος προς την κόρη του στο «Πρωϊνὸ ἄστρο»:

«Γιατὶ δὲν εἶναι, κοριτσάκι,
νὰ μάθεις μόνο
ἐκεῖνο ποὺ εἶσαι,
ἐκεῖνο ποὺ ἔχεις γίνει.
Εἶναι νὰ γίνεις
ὅ,τι ζητάει
ἡ εὐτυχία τοῦ κόσμου,
εἶναι νὰ φτιάχνεις, κοριτσάκι,
τὴν εὐτυχία τοῦ κόσμου.
Ἄλλη χαρὰ δὲν εἶναι πιὸ μεγάλη
ἀπ᾿ τὴ χαρὰ ποὺ δίνεις.
Νὰ τὸ θυμᾶσαι, κοριτσάκι.»

Πόσο σημαντικός είναι για εσένα ο σκοπός που στηρίζετε;
«Περίεργο πράγμα η καρδιά. Όσο τη σπαταλάς τόσο περισσότερη έχεις», Κώστας Μόντης.

 

Έλενα Παρούτη

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της καρδιάς σου;
Η αγάπη πρέπει να προσφέρεται ανιδιοτελώς, να πολλαπλασιάζεται και να αφήνει το ίχνος της. Το love_trace* συμβολίζει, αφενός, το ίχνος αγάπης που εμείς οι ίδιοι αφήνουμε με τις πράξεις μας και αφετέρου, την πολλαπλή ερμηνεία της.

Τι σημαίνει αγάπη για εσένα;
Η αγάπη, ιδανικά, θα πρέπει να βρίσκεται παντού στη ζωή μας, στον άνθρωπό μας, στην οικογένειά μας, στο περιβάλλον, στην καθημερινότητα, στη δουλειά μας. Οι άνθρωποι γίνονται ομορφότεροι όταν μιλούν για ό,τι αγαπούν.

Πώς νιώθεις για τη συμμετοχή σου στη συγκεκριμένη εκδήλωση;
Η αγάπη, απλώνεται, μοιράζεται και αφιερώνεται σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη! Τι πιο όμορφο, αλήθεια, να μπορείς να χαρίσεις με τις πράξεις σου το χαμόγελο και τη χαρά σε ένα παιδί;

 

Κίκα Ιωαννίδου

Πώς εμπνευστήκατε την ιδέα και ποια υλικά έχετε χρησιμοποιήσει;
Όταν μου δόθηκε η καρδιά για να τη φιλοτεχνήσω, μου άρεσε τόσο πολύ ως είχε και δεν ήθελα να επέμβω καθόλου. Η λεία της επιφάνεια, το χρώμα της. Έτσι, προχώρησα και έφτιαξα τις δικές μου καρδιές με υλικά που χειρίζομαι καθημερινά, όπως μαλλί, βαμβακερό, μετάξι, νήμα, χάντρες, application, κλωστές και κέντημα, όλα στα χέρι.

Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια της αγάπης;
Αγάπη για μένα είναι να μοιράζεσαι ολόψυχα χαρές και λύπες, να δημιουργείς, να σε αγκαλιάζουν, να σου δίνουν φιλιά και δώρα, να σε προσέχουν. Πάνω από όλα, αγάπη σημαίνει να νοιάζεσαι χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα.

Ποια είναι τα αισθήματά σας για τον σκοπό που στηρίζετε;
Ευχαριστώ πολύ το ίδρυμα «Σοφία για τα Παιδιά» γι’ αυτή την ευκαιρία. Είναι το λιγότερο που μπορώ να προσφέρω με τον δικό μου τρόπο, σε αυτό το σπουδαίο και δύσκολο έργο που διεκπεραιώνει, βοηθώντας και δίνοντας αγάπη στα παιδιά της Κύπρου και της Αφρικής που το έχουν ανάγκη.

 

Αθηνά Αντωνιάδου

Ποια είναι η κεντρική ιδέα πίσω από τη δημιουργία της καρδιάς σου;
Η καρδιά μου είναι βασισμένη στο νόμο του Gresham: «Οι υπεραπλοποιημένες ιδέες θα εκτοπίζουν πάντοτε τις εκλεπτυσμένες και οι χυδαίες και μισητές τις όμορφες. Κι όμως το όμορφο επιμένει».

Πώς προσδιορίζεις την αγάπη;
Η αγάπη είναι το ύψιστο από όλα τα συναισθήματα, που στις μέρες μας, έχει γίνει τόσο αγνώριστο τις περισσότερες φορές, ώστε μένουμε μόνοι μας, μοναχικοί και χαμένοι. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αυτή. Σε μια εποχή που οι μηχανές έχουν κάνει κατάληψη, η καρδιά δεν έχει θέση. Είναι πραγματικά λυπηρό.

Ποια είναι η γνώμη σου γι’ αυτή την πρωτοβουλία του «Sophia Foundation»;
Η ιδέα του να βρίσκεις ιδέες για να βοηθάς τους αβοήθητους είναι πάντοτε καλή! Συνέχιστε «Sophia», πάντα με σοφία!

 

Σάββας Χριστοδουλίδης

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της καρδιάς σου;
Εστίασα στην ιδέα ότι η καρδιά αποτελεί ένα δισκελές μοτίβο. Είναι κάτι πλατύτερο απ’ αυτή την κλειστή φόρμα, όπως την αντιλαμβανόμαστε συνήθως. Η καρδιά είναι κάτι που εκτείνεται, που απλώνει, που ανοίγεται, που υποδέχεται!

Τι είναι αγάπη;
Αγάπη είναι ό,τι μας κρατά απέναντι στους άλλους με ανιδιοτέλεια, λυτρωτικούς.

Πώς αισθάνεσαι για τη συμμετοχή σου στο δημιουργικό αυτό project του «Sophia Foundation»;
Το «Sophia Foundation» είναι η αφορμή για να μετρούμε το εσώτερο ανάστημά μας, για να αξιολογούμε το «είναι» μας, με κριτήριο την ελάχιστη προσφορά.

Info: Οι καρδιές θα εκτεθούν στη Λεβέντειο Πινακοθήκη από τις 12 μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου και θα πωλούνται προς 100 ευρώ η μία, για την ενίσχυση του έργου του «Σοφία για τα Παιδιά». Είσοδος ελεύθερη.

Πηγή : Περιοδικό Down Town, τεύχος 634

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *