GOOD LIFE Σώστε το γάμο σας με… ραντεβού!

Σώστε το γάμο σας με… ραντεβού!

Ο χρόνος που περνούν οι δύο σύντροφοι έξω μαζί, ενισχύει το ρομαντισμό και το δέσιμο και έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν μακριά από περιορισμούς.

Δεν είναι αστείο, αντίθετα. Γιατί το να κλείνεις ραντεβού με τον ή την σύζυγό σου, μακριά από τους περιορισμούς του σπιτιού και των παιδιών, θα συμβάλει στη διάρκεια της σχέσης που ποτέ δεν πρέπει να πάψει να είναι και ερωτική.

Μια από τις πιο συχνές συμβουλές που δίνουμε στα παντρεμένα ζευγάρια είναι να διεκδικούν τον κοινό τους χρόνο, να επενδύουν σε δραστηριότητες που αφορούν τους συντρόφους κατά αποκλειστικότητα και πιο συγκεκριμένα να βγαίνουν ραντεβού, το γνωστό «date night».

Ο λόγος λίγο – πολύ αυτονόητος: Ο χρόνος που περνούν οι δύο σύντροφοι έξω μαζί ενισχύει το ρομαντισμό και το δέσιμο, τους προσφέρει την ευκαιρία να μιλήσουν μακριά από τους περιορισμούς του σπιτιού και των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν τη δέσμευση και την πρόθεσή τους να βάλουν τη σχέση ως προτεραιότητα.

Μεγάλη έρευνα
Μια μεγάλη έρευνα επιβεβαιώνει την ιδέα αυτή, υποστηρίζοντας πως τα παντρεμένα ζευγάρια που βγαίνουν ραντεβού μια φορά το μήνα έχουν 14% λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν! Η έρευνα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα κερδίζοντας την προσοχή του Τύπου, με τα αποτελέσματα να αναπαράγονται από τις πρώτες σε κυκλοφορία εφημερίδες του εξωτερικού.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπειρική μελέτη που έγινε ποτέ, αναφορικά με το κατά πόσον ο χρόνος που περνά ένα ζευγάρι κατά αποκλειστικότητα επηρεάζει την ποιότητα και τη σταθερότητα του γάμου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα μεγάλο δείγμα, 9969 ζευγαριών στην Αγγλία, που παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο δέκα ετών.

Όλα τα ζευγάρια είχαν παιδιά που γεννήθηκαν την περίοδο 2000 – 2001 και οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από τις μητέρες σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όταν τα παιδιά ήταν εννιά μηνών, τριών, πέντε, επτά και έντεκα ετών.

Σκοπός ήταν να εξετάσουν τι συνέβαινε στα ζευγάρια κατά το πρώτο και το τελευταίο «κύμα» συνεντεύξεων, με ερωτήσεις όπως «πόσο συχνά βγαίνετε έξω σαν ζευγάρι». Άλλες παράμετροι που προσμετρήθηκαν ήταν το κατά πόσο οι γυναίκες αυτές ήταν παντρεμένες ή αν συμβίωναν, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο καθώς και το πώς αξιολογούσαν την ποιότητα της σχέσης τους.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον αφού δείχνουν πως κυρίαρχο ρόλο στη σταθερότητα και στην ποιότητα της σχέσης παίζει ο γάμος. Με άλλα λόγια τα παντρεμένα ζευγάρια είχαν σαφώς λιγότερες πιθανότητες (κατά 57%!) να χωρίσουν, από τα ζευγάρια που συμβίωναν.
Επίσης, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (πάνω από τριάντα) είχαν λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν από τις νεότερες γυναίκες.

Το ίδιο οι ισχύει και για τις γυναίκες ανώτερου μορφωτικού επιπέδου. Η θετική επίδραση των ραντεβού φάνηκε να ισχύει μόνο για τα παντρεμένα ζευγάρια, ενώ η επίδραση αποδυναμωνόταν για τα ζευγάρια που συμβίωναν.

Φροντίστε τη σχέση σας
Τέλος, παρατηρήθηκε πως τα ζευγάρια που είχαν καλύτερη ποιότητα σχέσης ήταν πιο πιθανό να βγαίνουν μηνιαία ραντεβού ενώ τα ζευγάρια που δήλωναν χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση τους ήταν πιο πιθανό να βγαίνουν σπάνια ή ποτέ. Αυτό μας προσδιορίζει και την αλληλεπιδραστική σχέση ποιότητας και κοινού χρόνου.

Δηλαδή, τα ζευγάρια που είναι ικανοποιημένα με τη σχέση τους τείνουν να τη «φροντίζουν» περισσότερο διεκδικώντας χρόνο με τον/την σύντροφό τους και παράλληλα τα ζευγάρια που δίνουν προτεραιότητα στη σχέση τους αντλούν και μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτή.

Γιατί θα πρέπει ο κοινός χρόνος να είναι χωρίς παιδιά;
Ο χρόνος που περνάμε σαν οικογένεια έχει διαφορετική σημασία από το χρόνο που περνάμε σαν ζευγάρι. Βγαίνοντας έξω μαζί ένα βράδυ, δίνει στους συντρόφους την ευκαιρία να επικεντρωθούν ο ένας στον άλλον, να συνδεθούν και να θυμηθούν πως μοιράζονται και άλλα πράγματα πέρα από τα παιδιά τους.

Στο τέλος της ημέρας, τα παιδιά κάποια στιγμή θα φύγουν από το σπίτι, ενώ οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να είναι μαζί σε όλη την πορεία της ζωής τους.

Το κατά πόσον αυτό θα έχει τη μορφή «καταδίκης» ή αν θα αποτελέσει μια ουσιαστική και ευχάριστη επιλογή ζωής, συνήθως εξαρτάται από την ποιότητα της σχέσης και την ικανοποίηση που οι σύντροφοι λαμβάνουν από αυτή.

Τι ορίζει την ποιότητα της σχέσης
Οι τρεις βασικοί άξονες της σχέσης είναι η επικοινωνία, η ψυχική επαφή και η σεξουαλική ζωή. Από εκεί και μετά βέβαια, ο καθένας από εμάς προσδιορίζει την ποιότητα της σχέσης του διαφορετικά, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες του. Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε πως σημαντικό είναι να νιώθει κανείς πως ο σύντροφός του είναι ευαίσθητος και επιγνωσιακός ως προς τις ανάγκες του.

Πως θα βοηθήσει το ραντεβού στην ποιότητα της σχέσης;
Οι καθημερινές είναι συνήθως γεμάτες με επαγγελματικές και άλλες υποχρεώσεις και με ευθύνες που αφορούν στη φροντίδα των παιδιών. Κάπου εκεί το ζευγάρι χάνει τον προσανατολισμό του προς τη σχέση και λειτουργεί περισσότερο σαν ένας συνεταιρισμός που επικοινωνεί μόνο ως προς τα διαδικαστικά.

Η ιδέα του ραντεβού είναι να κλείσουμε όλα τα υπόλοιπα απέξω και να μιλήσουμε για εμάς, τα θέλω μας, τις ανάγκες μας. Ακόμα και το να βάλουμε τα καλά μας ρούχα, όπως τότε, στην αρχή, να θέλουμε να αρέσουμε στον άλλον, να του δώσουμε προσοχή και να υπενθυμίσουμε σε εμάς αλλά και στον σύντροφο ότι συνεχίζει να είναι η επιλογή μας.

Η επιλογή είναι μόνο να βγούμε έξω;
Το ραντεβού έχει περισσότερο την έννοια του κοινού χρόνου χωρίς παρεμβάσεις και παρουσία τρίτων. Το αν θα είναι δείπνο σε ακριβό εστιατόριο ή μια παρτίδα τάβλι στο καφενείο της γειτονιάς είναι δευτερεύον.

Το ραντεβού μπορεί να είναι ακόμα και στο σπίτι αφού κοιμηθούν τα παιδιά, να χαμηλώσετε τα φώτα και να καθίσετε αγκαλιά με ένα ποτήρι κρασί, μπορείτε να πάτε στον κινηματογράφο ή σε μια συναυλία, μπορεί να είναι οτιδήποτε σας αρέσει να κάνετε, φτάνει να το κάνετε… μαζί!

Αν η ποιότητα της σχέσης έχει φθαρεί, θα τη σώσει το ραντεβού;
Ίσως! Μπορεί να είναι απλά η αρχή μιας προσπάθειας, είναι όμως σίγουρα μια προσπάθεια που αξίζει να κάνετε. Από εκεί και μετά, αν αυτό δεν επαρκεί, μπορείτε πάντα να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

Mε τη ΘΕΚΛΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ψυχολόγος
Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

ΣΧΕΤΙΚΑ

Το μεγαλύτερο trend στα νύχια του φθινοπώρου θα σε ενθουσιάσει

Το cowhide nails είναι η τάση που θα μας ξετρελάνει.  Το cow print θα το δούμε πολύ φέτος και θα το αγαπήσουμε, αφού σύμφωνα με...

Μαρία Κορτζιά: Η συγκινητική κίνηση του Πιέρου στο γήπεδο για το παιδάκι τους

Η φωτογραφία που δημοσίευσε η Μαρία Κορτζιά στο Instagram. Μπορεί το αγαπημένο ζευγάρι να βρίσκεται χωριστά αυτές τις μέρες...

Tips και ιδέες για ένα πανέμορφο βρεφικό δωμάτιο

Μόλις έμαθες ότι περιμένεις τον πελαργό και η χαρά μαζί με το άγχος πάνε σχεδόν πάντα μαζί, γι' αυτό  εμείς θα σου προτείνουμε να...

Jennifer Aniston: Το μαύρο φόρεμα του οίκου Dior που επέλεξε για τα Emmys 2020

Έκλεψε τις εντυπώσεις για ακόμα μια φορά. Χθες, Κυριακή (20/9), πραγματοποιήθηκαν τα βραβεία Emmy 2020 σε μια εκδήλωση πολύ...

Βραβεία Emmys 2020: Oι μεγάλοι νικητές της βραδιάς

Πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή (20/9), με τεράστια επιτυχία και προσαρμοσμένη πάντα στα μέτρα προστασίας ενάντια στην πανδημία, η 72η τελετή βραβείων Emmy.

Trends φθινοπώρου: Αυτές είναι οι τάσεις που θα βλέπεις παντού

Ποιες είναι οι top τάσεις της μόδας αυτή την σεζόν; Η Taylor Hage είναι ένα κορίτσι που ξεχωρίζει με τα βιντεάκια της στο Tik Tok...

LIKE NEWS

Eye shadows: Σκιές σε υγρή μορφή για μοναδική λάμψη

Συγκαταλέγονται στα πιο δημοφιλή προϊόντα μακιγιάζ, με διάσημους makeup artists να δημιουργούν εξαιρετικά looks όταν τις χρησιμοποιούν τόσο για την πασαρέλα, όσο...

Dueto 2 με Παυλίδη και Σιώτα

Στο πλαίσιο της καλοκαιρινής τους περιοδείας με τίτλο «Dueto 2», ο Παύλος Παυλίδης και ο Φώτης Σιώτας κάνουν μία στάση στην Κύπρο για να...

Για την Bίβιαν Κανάρη είναι ακόμη καλοκαίρι: Ποζάρει στην παραλία με το σκυλάκι της

Τι κι αν έχουμε φθινόπωρο, οι θερμοκρασίες ακόμη μας θυμίζουν καλοκαίρι με πολλούς να επιλέγουν να κάνουν ακόμη βουτιές στη θάλασσα. Μία από αυτούς...

Η Αφροδίτη Γεωργίου αναρρώνει, ποζάρει με την πατερίτσα και είναι μια κούκλα

H φωτογραφία που ανέβασε στο instagram και τα όσα δήλωσε στο like.com.cy. H Aφροδίτη Γεωργίου πέρασε μία περιπέτεια με την υγεία της, όταν λίγο καιρό...

Το μεγαλύτερο trend στα νύχια του φθινοπώρου θα σε ενθουσιάσει

Το cowhide nails είναι η τάση που θα μας ξετρελάνει.  Το cow print θα το δούμε πολύ φέτος και θα το αγαπήσουμε, αφού σύμφωνα με...

Μαρία Κορτζιά: Η συγκινητική κίνηση του Πιέρου στο γήπεδο για το παιδάκι τους

Η φωτογραφία που δημοσίευσε η Μαρία Κορτζιά στο Instagram. Μπορεί το αγαπημένο ζευγάρι να βρίσκεται χωριστά αυτές τις μέρες...

Tips και ιδέες για ένα πανέμορφο βρεφικό δωμάτιο

Μόλις έμαθες ότι περιμένεις τον πελαργό και η χαρά μαζί με το άγχος πάνε σχεδόν πάντα μαζί, γι' αυτό  εμείς θα σου προτείνουμε να...

Πήγαμε στη συναυλία «100 χρόνια Μελίνα Μερκούρη» με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ερμήνευσε τα  λατρεμένα τραγούδια της Μελίνας Μερκούρη σε τρείς συναυλίες στη Λευκωσία, Λεμεσό και  Λάρνακα.  Με αφορμή το Έτος Μελίνας Μερκούρη...

«Καθάρισε σε Βάθος»

To νέο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του DIXAN καθαρίζει το βυθό των θαλασσών της Κύπρου! Μια διαφορετική περιβαλλοντική δράση εγκαινιάζει η...

Νικόλας και Γιώτα Παπαδοπούλου 17 χρόνια μαζί: Οι τρυφερές ευχές και οι φωτογραφίες από τον γάμο τους

Oι αδημοσίευτες φωτογραφίες που είδαμε από τον γάμο τους. Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια παντρεμένοι και ερωτευμένοι, είναι ο Νικόλας και Γιώτα Παπαδοπούλου και χθες Κυριακή (20/9)...

Άντρη Καραντώνη: Η διατροφική συνήθεια που απέκτησε στην εγκυμοσύνη

Το ρόφημα που δεν έπινε και τώρα το ζητά καθημερινά. Η Άντρη Καραντώνη διανύει μια από τις πιο όμορφες...

O Active 107,4 υποδέχεται τον Γιάννη Πλούταρχο στην Κύπρο

Ο καλλιτέχνης της αγάπης, των συναισθημάτων και των αναμνήσεων, ο Γιάννης Πλούταρχος, έρχεται στη Κύπρο για δύο μοναδικές εμφανίσεις την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό...

The Voice: Τραγούδησε Αντώνη Ρέμο και σόκαρε τους κριτές

Ο Νίκος τραγούδησε Ρέμο και οι φωνές τους μοιάζουν καταπληκτικά.  Xθες Κυριακή παρακολουθήσαμε ακόμη ένα επεισόδιο από τα Blind Audition του The Voice και σε...

O Σταμάτης Γονίδης θα γίνει ξανά πατέρας στα 63 του

Ο Σταμάτης Γονίδης έχει ήδη αποκτήσει ένα εγγονάκι.  Χαρμόσυνα νέα για τον Σταμάτη Γονίδη και την σύζυγό του Κατερίνα αφού το ζευγάρι περιμένει...

Η Κωνσταντίνα Ευριπίδου είπε σήμερα την πρώτη καλημέρα στους ακροατές του Active 107,4!

Tην πρώτη της καλημέρα στους ακροατές του Active 107,4 είπε η Κωνσταντίνα Ευριπίδου σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου! Η νέα ραδιοφωνική παραγωγός του Active καλημέρισε τους...

Jennifer Aniston: Το μαύρο φόρεμα του οίκου Dior που επέλεξε για τα Emmys 2020

Έκλεψε τις εντυπώσεις για ακόμα μια φορά. Χθες, Κυριακή (20/9), πραγματοποιήθηκαν τα βραβεία Emmy 2020 σε μια εκδήλωση πολύ...

Βραβεία Emmys 2020: Oι μεγάλοι νικητές της βραδιάς

Πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή (20/9), με τεράστια επιτυχία και προσαρμοσμένη πάντα στα μέτρα προστασίας ενάντια στην πανδημία, η 72η τελετή βραβείων Emmy.

Trends φθινοπώρου: Αυτές είναι οι τάσεις που θα βλέπεις παντού

Ποιες είναι οι top τάσεις της μόδας αυτή την σεζόν; Η Taylor Hage είναι ένα κορίτσι που ξεχωρίζει με τα βιντεάκια της στο Tik Tok...

Emmys 2020: Το mini reunion από τα «Φιλαράκια» που δεν περιμέναμε

Χθες, Κυριακή (20/9), πραγματοποιήθηκαν τα βραβεία Emmy 2020 σε μια εκδήλωση πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές. Η φετινή...

Αυτό το ρόφημα θα σου δώσει το απόλυτο detox morning routine

6 υλικά που θα σε αναζωογονήσουν Όταν έχεις αποφασίσει να κάνεις μια διατροφή και να πηγαίνεις και γυμναστήριο, η...