Στο νέο του σπίτι τον Αύγουστο ο Δήμος Λευκωσίας

Στο νέο του σπίτι τον Αύγουστο ο Δήμος Λευκωσίας

Στο νέο του σπίτι τον Αύγουστο ο Δήμος Λευκωσίας

Του Φρίξου Δαλίτη

Τον Αύγουστο μετακομίζει στο νέο Δημαρχείο ο Δήμος Λευκωσίας. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος του δήμου, προκειμένου να εκμεταλλευτεί και τη νεκρή περίοδο των διακοπών, όπου και ο φόρτος εργασίας θα είναι μειωμένος, οπόταν και η εξυπηρέτηση του κόσμου δεν θα επηρεαστεί από τις εργασίες μετακόμισης. Οι εργασίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό για ολοκλήρωση του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αυτό, θα γίνει μέχρι τις 11 Μαΐου. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να υπάρξει κάποια μικρή παράταση, οπόταν οι εργασίες να ολοκληρωθούν πλήρως, αρχές του καλοκαιριού. Η μετακόμιση, ωστόσο, θα γίνει σταδιακά, με σκοπό να μην επηρεαστούν οι εργασίες του δήμου.

Το νέο Δημαρχείο βρίσκεται στο κέντρο της εντός των τειχών πόλης, κοντά στην πράσινη γραμμή, στον αρχικό και παραδοσιακό τόπο που είχε πρωτοστεγαστεί το Δημαρχείο της πόλης μεταξύ των οδών Παλιάς Ηλεκτρικής, Επτανήσου και Ισαακίου Κομνηνού. Οι εργασίες βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο ενώ τους επόμενους μήνες πρέπει να ολοκληρωθεί και η μεταστέγαση των υπηρεσιών του Δημαρχείου στο νέο κτήριο.
Το σύμπλεγμα αποτελείται από 5 κτήρια τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Το πρώτο κτήριο του συμπλέγματος στην οδό Παλιά Ηλεκτρικής δίπλα από το Δημοτικό Κέντρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, ολοκληρώθηκε το 2011 και από τότε στεγάστηκε και λειτουργεί εκεί το Οικονομικό τμήμα του δήμου.

Η Τεχνική Υπηρεσία και η Γραμματεία αναμένεται να στεγαστούν στα κτήρια της Ισαακίου Κομνηνού μπροστά από την οδό Πειραιώς εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος ενώ η διοίκηση αναμένεται να εγκατασταθεί στο κτήριο της οδό Επτανήσου μέχρι το καλοκαίρι.

dimos

Όπως ανέφερε στον «Φ» λειτουργός του Δήμου Λευκωσίας, «η πολυπλοκότητα του έργου, οι τεράστιες δυσκολίες από την ανακάλυψη απομειναριών αρχαιοτήτων, ο παρατεταμένος χρόνος ανασκαφών και άλλα προκάλεσαν υπερβολικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του νέου Δημαρχείου». Στην καθυστέρηση αυτή οφείλεται και η μετάθεση του αρχικού στόχου της μετακόμισης στο νέο Δημαρχείο, η οποία προγραμματιζόταν να γίνει τέλη του περασμένου χρόνου.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι το σύμπλεγμα του νέου Δημαρχείου «προσφέρει άπλετο χώρο στους πεζούς επισκέπτες και δίνει τη δυνατότητα για επανάκτηση της πόλης από τους δημότες, φέρνοντάς τους σε επαφή όχι μόνο με τα νέα κτήρια και τους υπαίθριους χώρους, αλλά και με την ιστορία διαμέσου του αρχαιολογικού πάρκου και της ερμηνείας των αρχαιολογικών ευρημάτων. Η ανάδειξη των αρχαιοτήτων αποκτά κεντρική σημασία και πρώτη φορά πραγματοποιείται σε τόση έκταση στην παλιά πόλη».

dimos1

Συγκεντρωμένες όλες οι υπηρεσίες

Στο νέο Δημαρχείο Λευκωσίας θα συστεγαστούν όλες οι υπηρεσίες επιλύοντας τα σοβαρά προβλήματα της λειτουργίας του Δήμου Λευκωσίας που αντιμετωπίζει τα τελευταία 25 χρόνια, λόγω του διασκορπισμού σε διάφορα σημεία της πόλης, ευελπιστώντας ότι θα αυξήσει κατακόρυφα την εξυπηρέτηση των δημοτών, που ο δημότης θα μπορεί να διεκπεραιώνει τις εργασίες του με τον δήμο σε όλες τις υπηρεσίες που θα βρίσκονται συγκεντρωμένες.
Τα μεγάλα προβλήματα υλοποίησης του έργου εστιάζονται στην καθυστέρηση που προέκυπτε κατά καιρούς από εργασίες του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Αυτές οι δαιδαλώδεις διαδικασίες είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει ένα έργο για το οποίο πάρθηκε απόφαση πριν από αρκετά χρόνια κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές.

Μακρά και πονεμένη ιστορία

Η ιστορία ανέγερσης του νέου Δημαρχείου της πρωτεύουσας ξεκινά πριν από 27 χρόνια. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 1998 συμπληρώθηκε η διαδικασία παγκύπριου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με την ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής. Ακολούθως τον Μάιο του 2002 έγινε η ανάθεση του έργου στο επιτυχόν αρχιτεκτονικό γραφείο όπως εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά την εξέλιξη αυτή, τον Ιούνιο του 2002 άρχισε η ανέγερση των υπόγειων χώρων στάθμευση των νέων κτηρίων του δήμου. Η διαπίστωση όμως ύπαρξης αρχαιοτήτων στον χώρο οδήγησε στη διακοπή των οικοδομικών εργασιών από τον Ιούλιο του 2002, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο Τμήμα Αρχαιοτήτων για τη διεξαγωγή ανασκαφών.

Μετά από πολλές ενέργειες και διαβουλεύσεις που έγιναν από τον δήμο τόσο με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, όσο και με διάφορους επιστήμονες, έγινε κατορθωτό να υπάρξει κατάληξη με μετατόπιση του κτηριακού συγκροτήματος στον χώρο. Τελικά η νέα προκήρυξη των προσφορών για την ανέγερση των κτηρίων του νέου Δημαρχείου έγινε τον Δεκέμβριο του 2010 και η έναρξη του κατασκευαστικού συμβολαίου στις 17 Οκτωβρίου του επόμενου έτους.

Ωστόσο, μετά την υπόδειξη στον Δήμο Λευκωσίας από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για τη χωροθέτηση των νέων κτηρίων στο νότιο τμήμα του οικοπέδου στο οποίο δεν είχε διεξαχθεί ανασκαφική έρευνα, είχε ως αποτέλεσμα τη χρονοβόρα διαδικασία των επανειλημμένων επιτόπου συναντήσεων κατά τους πρώτους μήνες για τη συμφωνία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων για κάθε σημείο θεμελίωσης των κτηρίων. Τελικά, έστω και με αργούς ρυθμούς οι εργασίες προχώρησαν και το έργο φαίνεται να φτάνει στο τέλος του. Παράλληλα, με το έργο του νέου δημαρχείου πραγματοποιούνται και τα έργα ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό.

 

Πηγή : philenews

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *