Στόχος ισχυρών χάκερ ήταν η Cablenet

Στόχος ισχυρών χάκερ ήταν η Cablenet

Στόχος ισχυρών χάκερ ήταν η Cablenet

Του Πέτρου Θεοχαρίδη

Καταιγισμό επιθέσεων από ισχυρές ομάδες χάκερ, κυρίως εκτός Κύπρου, δέχθηκε τις τελευταίες μέρες η Cablenet, με αποτέλεσμα να έχει σοβαρά προβλήματα παροχής υπηρεσιών σε σημαντικό ποσοστό συνδρομητών της. Πρόκειται για ομαδικές επιθέσεις μολυσμένων με ιούς υπολογιστών που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι χάκερ εν αγνοία των κατόχων τους, προς κεντρικούς υπολογιστές του παρόχου, με κύριο σκοπό να καταστήσουν αδύνατη την παροχή υπηρεσίας.

Γι’ αυτό τον λόγο και στις επιθέσεις αυτές έχει δοθεί η ονομασία «DDoS attack», δηλαδή «επίθεση άρνησης υπηρεσίας» (Denial of Services attack), κατά τις οποίες οι μολυσμένοι υπολογιστές, οι οποίοι μπορεί να είναι και δεκάδες χιλιάδες, επιτίθενται ταυτόχρονα με ένα μπαράζ από αιτήματα πρόσβασης στους υπολογιστές.

Οι επιτιθέμενοι ουσιαστικά δημιουργούν εικονικά δίκτυα μολυσμένων υπολογιστών, γνωστά ως «botnets», με την εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού μέσω e-mail, ιστοσελίδων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και τα κατευθύνουν κατά του στόχου που επιλέγουν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι υπολογιστές που δέχονται την επίθεση να μην μπορούν ουσιαστικά να λειτουργήσουν και να ανταποκριθούν στη δουλειά που κάνουν κανονικά, αφού δημιουργούν τεράστια «κυκλοφοριακή συμφόρηση» στη διακίνηση των ψηφιακών δεδομένων.

Έτσι, ουσιαστικά αχρηστεύεται η διαθεσιμότητα της ηλεκτρονικής διεύθυνσης των υπολογιστών που δέχονται την επίθεση για τους επισκέπτες που θέλουν πραγματικά να τον επισκεφτούν, στην περίπτωση των συνδρομητών της Cablenet. Τα δεδομένα που έστελναν ή έπρεπε να λάβουν οι συνδρομητές, μέσω των κεντρικών υπολογιστών του παρόχου που δέχονταν τις αλλεπάλληλες επιθέσεις, δεν μπορούσαν να διεκπεραιωθούν.

Στην περίπτωση της Cablenet, οι επιθέσεις ήταν διαρκείς το προηγούμενο πενθήμερο και αλλεπάλληλες, με πρωτοφανή για τα μέχρι τώρα κυπριακά δεδομένα ισχύ.

Μάλιστα, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι επιθέσεις εκ των έξω, συνοδεύτηκαν και με κάποιες πολύ μικρότερου μεγέθους επιθέσεις από εντός Κύπρου, για τις οποίες υπάρχουν κάποια στοιχεία που διερευνώνται.

Πηγή : Φιλελεύθερος

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *