Σύλβια Μαυροπούλου: Περιμένοντας την Πηνελόπη

Σύλβια Μαυροπούλου: Περιμένοντας την Πηνελόπη

Σύλβια Μαυροπούλου: Περιμένοντας την Πηνελόπη
Φωτογραφία: Δημήτρης Βαττής

Λίγο πριν φέρει στον κόσμο την κόρη της, η γνωστή επιχειρηματίας, Σύλβια Μαυροπούλου, μιλά για τη γλυκιά αναμονή και τις προετοιμασίες της για τη μητρότητα.

Φοράει ένα ανοιξιάτικο ροζ παλτό, χαλαρά δεμένο πάνω από την κοιλιά της. Στον καρπό του δεξιού της χεριού έχει χτυπημένο με τατουάζ ένα όνομα: Πηνελόπη. Είναι η μητέρα της. Το έγραψε όταν διαγνώστηκε η μητέρα της με καρκίνο του μαστού την πρώτη φορά και πρόσθεσε ένα ακόμη «βραχιόλι» από μελάνι όταν η νόσος επανεμφανίστηκε και εκείνη τη νίκησε ξανά, πέντε χρόνια αργότερα. Η μητέρα της είναι η μεγάλη αδυναμία της, μου λέει, καθώς βγάζει τα στυλάτα γυαλιά αποκαλύπτοντας δυο χαρούμενα μάτια. Το όνομά της θα το δώσει τώρα στην κόρη της. «Όταν η μητέρα μου περνούσε καρκίνο, η μία μου αδερφή ήταν στις ΗΠΑ και η άλλη στη Βρετανία, έτσι ήμουν εγώ συνέχεια μαζί της κι αυτό μας έφερε ακόμη πιο κοντά. Το όνομα το είχα “κρατημένο” πριν καν αποφασίσω να κάνω παιδί. Είχα πει στις αδερφές μου αν καμιά από σας μείνει έγκυος να ξέρετε ότι το όνομα είναι δικό μου!».

Από την Τώνια Σταυρινού

Πόσο έτοιμη είσαι να υποδεχθείς το μωρό;
Συναισθηματικά και ψυχολογικά θα έλεγα πως είμαι πανέτοιμη. Προετοιμαζόμουν εδώ και καιρό, από τις αρχές της σχέσης μου με τον Μιχάλη. Νιώθαμε έτοιμοι να γίνουμε γονείς και το θέλαμε πολύ.

Θα ήθελες να αποκτήσεις κι άλλα παιδιά;
Να καλωσορίσουμε την Πηνελόπη με το καλό και βλέπουμε… Πάντως δεν θα ήθελα να μείνω με ένα παιδί γιατί δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τις αδερφές μου. Έχουμε τόσο ισχυρό δεσμό που δεν θα ήθελα να το στερήσω αυτό από την κόρη μου.

 


Φόρεμα MINT BOUTIQUE, κοσμήματα Ioanna KoDjapashi

 

Πόσο άλλαξε η ζωή σου τον τελευταίο αυτό χρόνο;
Ο γάμος δεν θα έλεγα πως ήταν μεγάλη αλλαγή. Η εγκυμοσύνη όμως ναι είναι. Επειδή είμαι ο τύπος που αν δεν δουλεύει η λάμπα θα ανέβω στη σκάλα να την αλλάξω, θα σκαρφαλώσω, θα οδηγήσω δυο φορές για Λεμεσό μέσα σε μια μέρα… Η εγκυμοσύνη με έχει βάλει να επιβραδύνω γενικώς και να συγκρατιέμαι για πρώτη φορά στη ζωή μου από διάφορες παρορμήσεις. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή για μένα.

Σε κάνει να αισθάνεσαι περιορισμένη;
Επειδή ξέρω ότι η εγκυμοσύνη δεν θα διαρκέσει πολύ, όχι. Αλλά αν ήξερα ότι απλά δεν θα μπορέσω ξανά να κάνω αυτά που θέλω, ναι θα ασφυκτιούσα, θα με έπνιγε. Και το χειρότερο που θα μπορούσε να μου κάνει κανείς θα ήταν να μου κόψει τα ταξίδια.

Ταξιδεύεις πολύ;
Συνεχώς. Αισθάνομαι ότι είναι το οξυγόνο μου. Ήταν το πρώτο που ρώτησα τον γιατρό, μέχρι πότε θα μπορώ να ταξιδεύω.

Τι σε συναρπάζει, τι σε κάνει να μπαίνεις σε ένα αεροπλάνο και να φεύγεις;
Είναι ανεκτίμητο αυτό που παίρνεις ταξιδεύοντας. Οι εμπειρίες, οι αναμνήσεις, τα συναισθήματα… Δεν είναι και εύκολο να το περιγράψεις με λόγια. Άλλοι άνθρωποι προτιμούν να δίνουν τα λεφτά τους σε τσάντες, παπούτσια, κοσμήματα. Για μένα το να βρεθείς σε ένα καινούριο μέρος, είτε με αγαπημένα σου πρόσωπα είτε μόνη σου, δεν συγκρίνεται με άλλη χαρά που μπορεί να νιώσεις. Το τι θα δουν τα μάτια σου και τι θα απορροφήσεις από τις διαφορετικές κουλτούρες, την ενέργεια του κάθε τόπου, τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τα χρώματα… Όταν με το καλό έρθει το μωρό και όσο μεγαλώνει, θα ήθελα να δω ξανά αγαπημένους μου τόπους μέσα από τα μάτια της.

Είσαι άνθρωπος που αφήνεσαι στη ζωή όπως έρθει ή θες να ελέγχεις τα πάντα;
Θέλω να ξέρω ότι θα μπορώ να ελέγξω τα πράγματα αν χρειαστεί. Να μη γίνομαι δηλαδή έρμαιο ανεπιθύμητων καταστάσεων. Είμαι γενικά εύκολος άνθρωπος και θα έλεγα πως ναι, αφήνω τα πράγματα να με παίρνουν μαζί τους. Μέχρι του σημείου που παύω να νιώθω καλά μέσα σε μία κατάσταση και τότε απλά θα φύγω ή θα αντιδράσω. Γενικά όμως είμαι easy going και νομίζω πως πάντα ήμουν. Ίσως είναι το σύνδρομο του δεύτερου παιδιού, αυτού που βρίσκεται στη μέση του «σάντουιτς».

 


Φόρεμα Ioanna KoDjapashi

 

Μεγάλωσες με τις δυο αδερφές και τη μαμά σου; Τι έμαθες από αυτό;
Να είμαι ανεξάρτητη και να πηγαίνω λίγο με το ρέμα, να είμαι ευπροσάρμοστη και βολική. Μεγαλώνοντας αυτό γίνεται και πιο συνειδητά. Ξέρεις πια ότι δεν αξίζει να χάνεις χρόνο σε ανοησίες ή σε πράγματα που πραγματικά δεν μπορείς να ελέγξεις, δεν είναι στο χέρι σου. Αυτό ειδικά ήταν το μάθημα που μου έδωσε η ασθένεια της μαμάς μου.

Πώς σε άλλαξε αυτό;
Αυτό σίγουρα βάζει τα πράγματα σε μια προοπτική, τι είναι σημαντικό και τι όχι. Αποφασίζεις πια να μη σπαταλάς ενέργεια σε ανούσια πράγματα. Σε μένα έδωσε περισσότερο το μάθημα να μη δίνομαι σε ανθρώπους που δεν το αξίζουν. Εκ φύσεως δίνομαι ολοκληρωτικά. Δεν περιμένω να πάρω κάτι πίσω, ούτε το κάνω επειδή πρέπει. Απλά έτσι είμαι, δίνω τα πάντα. Τώρα πια έχω γίνει πιο επιλεκτική, ώστε ο άλλος άνθρωπος να το αξίζει.

Στον άντρα σου τι βρήκες και είπες εδώ θα μείνω. Μ’ αυτόν θα κάνω οικογένεια;
Θα ακουστεί περίεργο αν πω, τα πάντα; Εντάξει δεν είναι τέλειος, ούτε κι εγώ φυσικά, αλλά νομίζω πως έχουμε βρει μια ωραία ισορροπία. Εγώ πετάω παντού, ο Μιχάλης είναι στη γη. Έτσι με γειώνει εκεί που χρειάζεται και εγώ προσθέτω χρώμα στη δική του ζωή. Γελάμε πολύ μαζί και περνάμε πολλές ώρες μόνοι μας. Επομένως μπορούμε να είμαστε και πολύ καλοί φίλοι. Ναι μεν είναι ο σύντροφός μου αλλά είναι επίσης ο κολλητός μου.

Τι λάθη αισθάνεσαι ότι έκανες στη ζωή σου;
Δεν θα έλεγα λάθη, γιατί κάθε τι ήταν ένα μάθημα. Έπειτα ποτέ δεν ξέρεις πραγματικά πώς θα ήταν η ζωή σου αν έκανες άλλες επιλογές. Μερικές φορές αναρωτιέμαι πώς θα ήταν αν δεν ερχόμουν πίσω από την Αμερική τόσο γρήγορα, μετά τις σπουδές. Μπορεί τα πράγματα να εξελίσσονταν για καλό αλλά μπορεί και όχι.

Έχεις εμπιστευτεί λάθος ανθρώπους;
Ναι σίγουρα. Και ήμουν πολύ ανοικτή, πολύ δοτική, πολύ ενθουσιώδης, νόμιζα ότι όλοι είναι καλοί, όλοι είναι φίλοι μου. Μαθαίνεις όμως και σίγουρα ωριμάζεις.

 


Φόρεμα Ratt by Rita Attala, κοσμήματα Ioanna KoDjapashi

 

Πώς μοιράζεις τον χρόνο σου ανάμεσα στις δυο επιχειρήσεις σου; Την Mint Boutique και το Grecian Park;
Με το ξενοδοχείο ασχολείται εξ ολοκλήρου η μητέρα μου. Η δική μου συμμετοχή περιορίζεται στις μπουτίκ που βρίσκονται ενός του ξενοδοχείου τα προϊόντα των οποίων αγοράζω εγώ. Η μπουτίκ μου είναι η πλήρης μου απασχόληση, είτε βρίσκομαι στο κατάστημα είτε όχι, γιατί ακόμη και όταν δεν είμαι εκεί ασχολούμαι μ’ αυτό μέσω του κινητού μου. Το Instagram είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο. Μέχρι να τελειώσουμε αυτή τη συνέντευξη θα βρω γύρω στα 15 μηνύματα για ρούχα που έχω ανεβάσει ήδη φωτογραφίες τους. Όταν φέρνω έξι κομμάτια από το κάθε ρούχο, αντιλαμβάνεσαι ότι με δυο μπουτίκ και 17,3 χιλιάδες followers είναι φορές που εξαφανίζονται όλα σε μια μέρα. Ακόμη και σε μερικές ώρες. Είναι όμως μια συνεχόμενη δουλειά που δεν σταματά ποτέ. Το γραφείο μου είναι το κινητό μου, άρα στην ουσία είμαι «ανοικτή» συνέχεια.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που σε παρακολουθούν καθημερινά μέσω Instagram, τι δεν ξέρουν για σένα;
Προσπαθώ μέσω του Instagram να αυτοσαρκάζομαι, να είμαι αληθινή και να αντιμετωπίζω την όλη φάση με χιούμορ. Είναι επικίνδυνο όταν αρχίσεις να το παίρνεις πολύ στα σοβαρά και να παίρνεις και τον εαυτό σου πολύ στα σοβαρά. Είναι μια λεπτή γραμμή. Κι όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται αν είμαστε πραγματικά αυτοί που δείχνουμε στα social media ή όχι, είναι όντως ένα τρομακτικό θέμα. Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν μπορούν να διακρίνουν το χιούμορ πίσω από τη φωτογραφία. Είναι ένα εργαλείο για μένα, είναι κάτι που χρησιμοποιώ κυρίως για δουλειά και προσπαθώ να είμαι αληθινή.

Πώς σου φαίνεται ο τίτλος της influencer;
Δεν θεωρώ ότι ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Είμαι ο εαυτός μου και αν αυτό που βλέπουν οι άλλοι νιώθουν να τους αρέσει και να τους εμπνέει με κάποιο θετικό τρόπο, τότε χαίρομαι πάρα πολύ. Και δεν μοιράζομαι πολύ προσωπικά πράγματα. Θέλω να κρατώ έναν έλεγχο, γιατί μερικές φορές η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.

Είσαι παιδί της τεχνολογίας;
Είμαι λίγο τρελή με την τεχνολογία, κατ’ ακρίβεια, με τα gadgets, τις εφαρμογές και τα κουμπάκια που τα πατάς και κάνουν διάφορα, οπότε ενθουσιάστηκα με μια κούνια που μπορείς να την ενεργοποιήσεις με τηλεχειριστήριο. Ο σύζυγός μου, που είναι της πιο παλιάς σχολής, μου λέει σοβαρά τώρα, θες να κουνάμε το μωρό με τηλεχειριστήριο; Εντάξει, μάλλον το παράκανα!

 


Φόρεμα MINT BOUTIQUE, κοσμήματα Ioanna KoDjapashi

 

Ποια άλλα χόμπι έχεις;
Μου αρέσει πολύ το διάβασμα και συνήθως διαβάζω τρία με τέσσερα βιβλία παράλληλα. Εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Το τελευταίο που διάβασα είναι το Alias Grace της Margaret Atwood, που γυρίστηκε και σε σειρά από το Netflix. Τώρα διαβάζω το Sapiens του Yuval Noah Harari, που αφορά την εξέλιξη του ανθρώπου.

Γυμνάζεσαι επίσης;
Γυμνάζομαι τακτικά επειδή το απολαμβάνω, αλλά κι επειδή μου αρέσει πολύ το φαγητό και δεν θέλω να το στερούμαι. Δεν πιστεύω καθόλου στη στέρηση. Πρέπει να απολαμβάνεις αυτά που σε κάνουν ευτυχισμένο, όπως μια πίτσα ή μια νύχτα με κινέζικο φαγητό. Απλά προσπαθώ να προσέχω τη διατροφή μου τις καθημερινές για να ξεφεύγω μια-δυο φορές άμα το θέλω.

Είσαι γενικά ευπροσάρμοστη;
Ναι είμαι. Όταν αποφάσισα να ζήσω με τον Μιχάλη αναγκαστικά έπρεπε να εγκατασταθώ στη Λευκωσία. Δεν ήταν εύκολη απόφαση να αφήσω τη Λεμεσό, όπου έζησα όλη μου τη ζωή στη Κύπρο, αλλά και τους φίλους μου, τη μητέρα μου που είμαστε πάρα πολύ συνδεδεμένες. Από τη μέρα που το αποφάσισα, το έκανα και δεν παραπονέθηκα ποτέ. Κατ ακρίβειαν μου αρέσει πολύ η ζωή μου τώρα και είμαι ευτυχισμένη. Απλά προσαρμόζεσαι σε ό,τι έρχεται προς το μέρος σου, το παίρνεις και κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς μ’ αυτό. Έτσι είναι η ζωή.

Υπάρχει κάποια πολυτέλεια που δεν θα μπορούσες να αποχωριστείς;
Νομίζω πως μπορείς να συνηθίσεις τα πάντα και υπάρχει μια λεπτή γραμμή που χωρίζει το να συνηθίσεις να ζεις με κάτι και το να ζεις χωρίς αυτό. Επομένως αν πρέπει να στερηθώ κάτι που σήμερα έχω σαν δεδομένο, θα το κάνω. Αν μπορώ να το έχω, τότε θα το δεχθώ αυτό με χαρά και θα το ζήσω.

Makeup & styling: Ανδρέας Ζεν
Μαλλιά: Ραφαήλ Ανδρέου (Keving Murphy)

 

Κεντρική φωτο: Φόρεμα Ratt by Rita Attala, κοσμήματα Ioanna KoDjapashi, παπούτσια SAX

Πηγή : Περιοδικό Omikron, τεύχος 275

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *