Συνελήφθη ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης

Συνελήφθη ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης

Συνελήφθη ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης

Νωρίς το απόγευμα συνελήφθη ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Λουρουτζιάτης, σχετικά με τις έρευνες της Αστυνομίας για τις υποθέσεις που αφορούν τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) στην Πάφο και τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Κόσιη, μετά από τα όσα κατέθεσε στους ανακριτές ο Γιάννης Κοκότσης, Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας Helector που διαχειρίζεται τους δύο χώρους και που τελέι υπό κράτηση.

Η Αστυνομία προχώρησε μέχρι στιγμής σε εννέα νέες συλλήψεις, καθώς εκτός από τον κ. Λουρουτζιάτη, νωρίτερα το μεσημέρι είχαν συλληφθεί άλλα έξι πρόσωπα και αργά το απόγευμα άλλα δύο.

Συνολικά εκδόθηκαν δώδεκα εντάλματα σύλληψης. Τα έξι αφορούν το ΧΥΤΑ Πάφου και τα υπόλοιπα το ΧΥΤΥ Κόσιης.

Αναφορικά με τις συλλήψεις, εκτός από το δήμαρχο Λάρνακας, οι υπόλοιπες αφορόυν:

● Τέσσερις νυν λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για τους Αντώνη Κουρουζίδη, Στέλιο Παπαδόπουλο και Χρηστάκη Πέτρου που αποτελούν την Επιτροπή Προσφορών και Μιχάλη Πάντη που ήταν και ο επιβλέπων των εργασιών στην Κόσιη.

● Μία συνταξιοδοτηθέντα λειτουργού επίσης του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για τον Γιώργο Κουλαππή.

● Μία για συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των συλληφθέντων. Πρόκειται για τον ιατρό Νίκο Κουλαππή, γιο του πρώην λειτουργού του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργο Κουλαππή.

● Τα άλλα δύο εντάλματα αφορούν πρόσωπα που ήδη τελούν υπό κράτηση για άλλη υπόθεση: Πρόκειται για τον τέως δήμαρχο Πάφου, Σάββα Βέργα και για τον οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου, Δημήτρη Πατσαλίδη, που βρίσκεται σε διαθεσημότητα.

Μέχρι τις 18:20 εκκρεμούσε η εκτέλεση τριών ενταλμάτων για έναν πρώην Διευθυντή της Helector και δύο υπαλλήλων της ίδιας εταιρείας.

Όλοι οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου για ανάκριση και στη συνέχεια μέχρι αύριο το πρωί αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου για έκδοση διαταγμάτων κράτησης.

Νωρίτερα και σχετικά με την είδηση που μετέδωσαν κάποια ΜΜΕ (όχι το philenews) για έκδοσης εντάλματος σύλληψης εναντίον του δημάρχου Λάρνακας, Ανδρέα Λουρουτζιάτη, ο ίδιος με δήλωση του στο ΚΥΠΕ εκφράζει άγνοια, αναφέροντας επί λέξει: «Δεν έχω ιδέα, είδα και γω στο Διαδίκτυο αυτά που μεταδίδονται, δεν μου είπε κανένας κάτι, μέχρι στιγμής δεν ξέρω οτιδήποτε».

Όπως αποκάλυψε από νωρίς το philenews οι ενέργειες για έκδοση και ενεργοποίηση ενταλμάτων σύλληψης ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για εμπλοκή στις διαδικασίες που ακολουθούνταν στο ΧΥΤΑ. είχαν δρομολογηθεί από το πρωί όταν και η Γενική Εισαγγελία άναψε σήμερα το πρωί το πράσινο φως για την έκδοση των νέων ενταλμάτων σύλληψης.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς μετά και την κατάθεση του Εκτελεστικού Διευθυντή της εταιρείας Helector που τελεί υπό κράτηση.

Το κλιμάκιο των ανακριτών με επικεφαλής τον Λοχία Γιάννο Κωνσταντίνου συνεχίζουν την λήψη καταθέσεων και από τις τρεις επαρχίες, Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο.

Οι καταθέσεις αφορούν υπαλλήλους της εταιρείας Helector, υπαλλήλους του ΧΥΤΑ , από το ΔΣ του ΧΥΤΑ , από πρόσωπα τα οποία κατονομάζονται στις καταθέσεις των υπόπτων και έχουν άμεση σχέση με τα υπό διερεύνηση αδικήματα.

Οι ανακριτές επίσης προχώρησαν στην παραλαβή όγκου εγγράφων , υπολογιστών τα οποία αξιολογούνται για να εντοπιστούν όλα τα εικονικά/ πλαστά έγγραφα.

Στο μεταξύ, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου προσάγονται αύριο οι τέσσερις από τους έξι υπόπτους στην υπόθεση του σκανδάλου του ΧΥΤΑ για ανανέωση του διατάγματος κράτησης τους.

Πρόκειται για τον οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου ο οποίος τελεί σε διαθεσιμότητα ηλικίας 57 ετών, ένα υπεύθυνο της εταιρείας Helector ηλικίας 52 ετών και δύο γυναίκες υπάλληλους της εταιρείας 50 και 43 ετών.

Οι συλληφθέντες ως ύποπτοι για εμπλοκή τους στο διερευνόμενο σκάνδαλο, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κατάχρησης εξουσίας, κλοπής, κλοπής από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα διαφθοράς, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων, δωροληψίας από δημόσιο λειτουργό για επίδειξη εύνοιας, δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Εναντίον τους είχαν εκδοθεί το περασμένο Σάββατο διατάγματα οκταήμερης κράτησης.

Για την υπόθεση υπό κράτηση βρίσκεται και ο Ιωάννης Κοκότσης, Γενικός Διευθυντής της Helector, ο οποίος συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση με την έλευση του στην Κύπρο από την Ελλάδα, την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία και παρουσιάσθηκε στο δικαστήριο κατά την αίτηση έκδοσης των διαταγμάτων κράτησης, ο τέως Δήμαρχος Πάφου και ο τελών σε διαθεσιμότητα οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου ,είχαν συστήσει κύκλωμα μαζί με την ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης του ΧΥΤΑ προς διάπραξη αξιόποινων πράξεων και διασπάθισης και υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος μέσα από τη λειτουργία εγκληματικής ομάδας.

Ο υπεύθυνος του ΧΥΤΑ, σύμφωνα με την Αστυνομία, λειτουργούσε ως μεταφορέας χρημάτων, αλλά και για την ετοιμασία πλαστών τιμολογίων και προέβη σε θεληματική κατάθεση παραδεχόμενος την διάπραξη των αδικημάτων.

Ο οικονομικός διευθυντής που τελεί σε διαθεσιμότητα αρνείται κάθε ανάμειξη με την υπόθεση. Μεταξύ άλλων είπε πως το Διοικητικό συμβούλιο του ΧΥΤΑ του ανέθεσε τον ρόλο του οικονομικού συμβούλου και πως με τον Διευθυντή του ΧΥΤΑ δεν είχε καμία σχέση επαγγελματικά. Ισχυρίζεται ότι από κανένα δεν πήρε χρήματα και αρνείται ότι χρηματίστηκε.

Ανακρινόμενη επίσης η μία εκ των δύο υπόπτων γυναικών υπαλλήλων, παραδέχτηκε ότι εξέδιδε και αυτή πλαστά τιμολόγια κατόπιν εντολής του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι κατά την διάρκεια του έτους 2010 και 2011 κατόπιν οδηγιών, εξεδόθησαν διάφορες επιταγές επ’ ονόματι της ίδιας και της άλλης ύποπτης, για διάφορα ποσά. Με οδηγίες μάλιστα του Διευθυντή της Ελλαδικής εταιρείας,όπως ισχυρίστηκε, εξέδιδαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια για να καλύψουν το έλλειμμα.

Μερικά από αυτά ήταν στο όνομα του πατέρα της, ενός κουμπάρου της και κάποια άλλα σε άλλα άτομα, που δεν θυμόταν. Είπε ακόμη πως ούτε ο πατέρας της, αλλά ούτε και ο κουμπάρος της γνώριζαν για αυτά τα τιμολόγια.

Πηγή : philenews / ΚΥΠΕ

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *