Τα 5 μεγαλύτερα τρομοκρατικά χτυπήματα – Aπό τη Μαδρίτη στις Βρυξέλλες

Τα 5 μεγαλύτερα τρομοκρατικά χτυπήματα – Aπό τη Μαδρίτη στις Βρυξέλλες

Τα 5 μεγαλύτερα τρομοκρατικά χτυπήματα – Aπό τη Μαδρίτη στις Βρυξέλλες

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες έρχονται να συμπληρώσουν μια μακρά λίστα τρομοκρατικών επιθέσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

Από τη Μαδρίτη και το Λονδίνο μέχρι το Παρίσι, η Ευρώπη έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα από την ισλαμική τρομοκρατία, ιδίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Το ρωσικό δίκτυο RT πραγματοποιεί μια σύντομη ανασκόπηση τους.

Μαδρίτη-Μάρτιος 2004

Το πρώτο μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα που πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Ευρώπη μετά την 11η Σεπτεμβρίου έγινε τον Μάρτιο του 2004 στο μετρό της Μαδρίτης. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 192 νεκροί και 1800 τραυματίες. Υπεύθυνοι για την επίθεση θεωρήθηκε από την ισπανική δικαιοσύνη ένας πυρήνας τρομοκρατών ο οποίος εμπνεύστηκε από τους τζιχαντιστές της Αλ-Κάιντα.

Λονδίνο-Ιούλιος 2005

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ήταν η σειρά του Λονδίνου να στοχοποιηθεί από τους τρομοκράτες. Τέσσερις τζιχαντιστές που είχαν γεννηθεί στη Βρετανία πυροδότησαν εκρηκτικά στο μετρό της πρωτεύουσας και και σε ένα λεωφορείο. 52 άτομα σκοτώθηκαν στις επιθέσεις και 700 τραυματίστηκαν.

Μόσχα-2004, 2010, 2011

Τον Ιανουάριο του 2011 ένας βομβιστής αυτοκτονίας διέπραξε επίθεση στο αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας, προκαλώντας το θάνατο 37 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 200.

Το μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας είχε στοχοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2004, ενώ το 2010 δύο βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν και πάλι σε σταθμούς του μετρό.

Παρίσι-Νοέμβριος 2015

Το Παρίσι αποτελεί μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έχουν πληγεί κατ’επανάληψη από την ισλαμική τρομοκρατία. Το 2012 οι επιθέσεις στην Τουλούζη και την Montauban στοίχισαν τη ζωή σε επτά ανθρώπους, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 οι επιθέσεις των τζιχαντιστών στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo προκάλεσε το θάνατο 12 ανθρώπων.

Οι επιθέσεις που σημειώθηκαν ωστόσο τον περασμένο Νοέμβριο ήταν οι μεγαλύτερες στη γαλλική πρωτεύουσα. Το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου 13 βομβιστές αυτοκτονίας χτύπησαν στο Stade de France, ενώ την ίδια στιγμή επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, σε καφέ και εστιατόρια του Παρισιού, οδηγώντας στο θάνατο 89 ανθρώπους.

Βρυξέλλες-Μάρτιος 2016

Η πρωτεύουσα του Βελγίου και καρδιά της Ευρώπης πλήττεται από την φρίκη των τρομοκρατών, με επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο και το μετρό. Ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι 34 νεκροί και πάνω από 130 τραυματίες.

Πηγή : thetoc.gr

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *