Τα κανάλια έχουν τα νεύρα τους

Τα κανάλια έχουν τα νεύρα τους

Τα κανάλια έχουν τα νεύρα τους

Νευρικότητα αλλά και νεύρα, πολλά νεύρα στα περισσότερα κανάλια αυτή την περίοδο. Είναι βλέπετε εκείνη η εποχή του χρόνου όπου λίγο πολύ το κοινό έχει δείξει τις προτιμήσεις του και μια πρώτη ασφαλής εκτίμηση για την πορεία των φετινών προγραμμάτων υπάρχει στο μυαλό όλων των εμπλεκομένων με τον αγγελικά πλασμένο κόσμο της κυπριακής τηλεόρασης. Για κάποιους τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, όπως π.χ ότι το Σίγμα θα κερδίσει και φέτος το φθινόπωρο με τα «The Voice» και «Ελλάδα Έχεις Ταλέντο», ότι ο ΑΝΤ1 ετοιμάζεται για μια πολύ δύσκολη χρονιά και το ΡΙΚ θα είναι και φέτος εκτός παιχνιδιού. Αλλού το τοπίο είναι ομιχλώδες, όπως ας πούμε στον Alpha που δεν φαίνεται να πετυχαίνει τον στόχο του, να μπει σφήνα ανάμεσα στα δύο πρώτα κανάλια αλλά όπως φαίνεται θα αρκεστεί στην τρίτη θέση που κατείχε και πέρσι με μισή δική του παραγωγή. Ή πώς θα εξελιχθεί το wild card που θα φέρει σύντομα το όνομα Omega (πρώην TV One) που κουβαλά και μια φάουσα νέους τίτλους από το Open (πρώην Epsilon) ανάμεσά τους τα show «La Banda» και «Project Runway» και άφθονες σειρές μυθοπλασίας από (και με) γνωστά ονόματα.

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

Βέβαια κάπου τα νεύρα είναι απλός εκνευρισμός, αλλού κρόσσια και υπάρχει και μία περίπτωση όπου ξεχειλίζει η… «Οργή». Βλέπετε υπάρχει μία παρανόηση στον θαυμαστό κόσμο της τηλεόρασης όπου όλα τα κανάλια είναι από HBO και πάνω και όλα οι δημιουργοί από Dick Wolf, Shonda Rhimes ή Ryan Murphy και πάνω. Οι τελευταίοι έχουν την τελείως παραπλανημένη αντίληψη ότι είναι οι δημοσιογράφοι που κόβουν τις σειρές. Τελευταία φορά που τσέκαρα, προσωπικά δεν έχω τέτοιες υπερδυνάμεις ούτε οι κανά δυο άλλοι συνάδελφοι που ασχολούμαστε ακόμα με το παρηκμασμένο μέσο σας (μη νομίζετε πως υπάρχουν και πολλοί μαζόχες εκεί έξω που υπομένουν… παραγνωρισμένα τηλεοπτικά αριστουργήματα όπως το «Άκου να Δεις» ή το «Όλα Καλά»). Τις σειρές και εκπομπές τις κόβουν τα κανάλια, οι διευθυντές προγράμματος, τα διοικητικά, ανάλογα. Αλλά τα κανάλια και μόνο αυτά. Με τη συνδρομή ενός εργαλείου μέτρησης τηλεθέασης που ονομάζεται Nielsen την οποία πολλοί εμίσησαν αλλά τα 40άρια της ουδείς. Πλέον κατάντησε γελοίο, όταν κάτι πηγαίνει καλά να γεμίζουμε το Facebook με πίνακες και ευχαριστίες στον Θεό, τους τηλεθεατές, τους γονείς, μέχρι και τη δασκάλα του νηπιαγωγείου που είχε διακρίνει από νωρίς το ταλέντο σου κι όταν πατώνεις ν’ αρχίσεις να κατηγορείς τους «εχθρικούς δημοσιογράφους», τις «στημένες μετρήσεις τηλεθέασης» (μα κάθε φορά όμως) ή τους «ττοππουζοκυπραίους που εν ξέρουν από τηλεόραση» (λόγια με τα οποία έχουν εκφραστεί κατά καιρούς διάφορες τηλεπερσόνες που είδαν τις δημιουργίες τους να κόβονται, ξέρετε, ποτέ δεν φταίει το προϊόν πάντα κάποιος άλλος). .

ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΑΛΟΙ

Οκ, κατανοούμε πως δεν μπορείς να σκυλοβρίσεις το κανάλι γιατί θέλεις να δουλέψεις εκεί και του χρόνου, αλλά υπάρχει μία χαώδης διαφορά ανάμεσα στο δεν-μπορώ-να-τα-χώσω-σ’ αυτόν-που-πραγματικά-ευθύνεται και στο να κατηγορείς δημοσιογράφους (που απλά καταγράφουν ένα αναθεματισμένο γεγονός) μόνο και μόνο για να εισπράξεις μερικά «προχώρα και μεν τους δίνεις σημασία, είσαι ο καλύτερος» από συγγενείς και φίλους στο Facebook. Τα κανάλια δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα αλλά ιδιωτικές επιχειρήσεις που αποσκοπούν στο κέρδος. Όταν ένα πρόγραμμα γράφει καλά ή τουλάχιστον αποφέρει ικανοποιητικά διαφημιστικά έσοδα, δεν πρόκειται ποτέ να κοπεί όσες κακές κριτικές κι αν πάρει – όταν τα κανάλια έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο χρήμα και την καλλιτεχνική αξία, μαντεύετε εύκολα φαντάζομαι ποιος χάνει κατά κράτος. Αν το πρόγραμμα πατώσει, το κανάλι θα κάνει αυτό που επιτάσσει η λογική ή θα μεταδώσει τα προσυμφωνηθέντα επεισόδια χωρίς να ανανεώσει τη συμφωνία και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα μισά της σεζόν ή σε πιο ακραίες περιπτώσεις όπου τα νούμερα είναι απελπιστικά χαμηλά το πρόγραμμα εξαφανίζεται άρον-άρον από τον προγραμματισμό. Κανένα κανάλι δεν κράτησε στον αέρα πρόγραμμα, ειδικά κάποιο δαπανηρό όπως μια σειρά μυθοπλασίας, που έγραφε μονοψήφια επειδή ζούνε από αυτό οικογένειες. Από την άλλη και όσοι απασχολούνται στον χώρο γνωρίζουν πολύ καλά τους κανόνες, ότι μπορεί να πας καλά και να συνεχίσεις και του χρόνου ή να αποτύχει το προϊόν σου και να μείνεις εκτός στα μισά της σεζόν. Είναι μια σκληρή πραγματικότητα αλλά συμβαίνει παντού – εκτός φυσικά από το ΡΙΚ όπου μπορείς να κάνεις για χρόνια προγράμματα που δεν βλέπει κανείς, γιατί τα εκατομμύρια που διαχειρίζεσαι δεν είναι από την τσέπη σου οπότε ψιλοχέστηκες αν γράφουν, τρύπες στο πρόγραμμα να κλείνεις και είσαι μια χαρά.

Ο ANT1 ΔΙΝΕΙ ΤΟΠΟ ΣΤΗΝ «ΟΡΓΗ»

Πάρτε για παράδειγμα την «Οργή» που κόπηκε και… ξεκόπηκε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Η σειρά του Σταύρου Ποταμάρη ξεκίνησε καθημερινή (πέντε επεισόδια την εβδομάδα) στη ζώνη των 10.15μ.μ., όπου μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα σταθεροποιήθηκε σε μικρά διψήφια (10-13%) τόσο στο σύνολο όσο και στα δυναμικά κοινά, επίδοση που αν και δεν τη λες καταστροφική (σε σχέση με τη μέτρια γενικά πορεία των σειρών μυθοπλασίας φέτος) σίγουρα δεν ήταν αυτό που ήθελε το κανάλι στη σημαντική ζώνη. Η σειρά ψαλιδίστηκε στα δύο επεισόδια και μεταφέρθηκε στις 7.30.μ.μ., κάθε Πέμπτη και Παρασκευή. Την Πέμπτη 11/10 η «Οργή» έγραψε 7,5% στο γενικό, προκαλώντας σοκ στη διεύθυνση με συνέπεια να αφαιρεθεί από τον προγραμματισμό της Παρασκευής και στη θέση της να παίξουν back to back δύο επεισόδια του «La Pasta Pomilώri» (το «Still Standing» που επίσης ζορίζεται φέτος πήγε νωρίτερα) που -μαντέψτε- τα πήγαν καλύτερα. Την ίδια μέρα υπήρξε πληροφόρηση από τον ΑΝΤ1 ότι η σειρά -κατά πάσαν πιθανότητα- κόβεται. Ή τουλάχιστον με εκείνα τα δεδομένα καθώς το κανάλι είχε να αντιμετωπίσει κάτι πολύ χειρότερο: την κατάρρευση του «Nomads».

 

Ο κλώνος του Survivor, που δεν υπήρξε και κανένα mega hit στην πρώτη του σεζόν να πούμε την αλήθεια, φέτος εμφανίστηκε με ίσως τους πιο αδιάφορους παίκτες που εγκρίθηκαν ποτέ από οντισιόν και σε συνδυασμό με τον κορεσμό που επήλθε αναπόφευκτα στο είδος, η δεύτερη ενσάρκωση του ριάλιτι επιβίωσης βυθίστηκε με την ταχύτητα κροκόδειλου που αντιλαμβάνεται ότι βούτηξε στο νερό το φαΐ του. Βλέποντας την καθίζηση που υπέστη το «Nomads» και ίσως γνωρίζοντας εκ των έσω κάτι που δεν γνωρίζουμε εμείς για το μέλλον του ριάλιτι στην Ελλάδα (όπου επίσης δεν πάει καλά), ο ΑΝΤ1 Κύπρου το ξανασκέφτηκε και αποφάσισε να κρατήσει την «Οργή» και να την επαναφέρει Τετάρτες και Πέμπτες, στις 10.15μ.μ., όπου, να λέμε την αλήθεια, δεν τα πήγαινε χειρότερα από το παραπαίον ριάλιτι. Και μεταξύ μας καλά έκανε, γιατί τουλάχιστον η «Οργή» εργοδοτεί και τόσα άτομα, όμως, μη γελιέστε έτσι και είχε άλλες επιλογές το κανάλι θα την έκοβε χωρίς δεύτερες σκέψεις.

 

 

 

 

 

 

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *