Τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά ψάρι είναι πιο ευφυή

Τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά ψάρι είναι πιο ευφυή

Τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά ψάρι είναι πιο ευφυή

Η ένταξη του ψαριού στο διαιτολόγιο των παιδιών μπορεί να τα κάνει πιο ευφυή. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει μελέτη που επιμελήθηκε το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας στις Η.Π.Α., η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Scientific Reports. Ήταν ήδη γνωστό, ότι τα Ω3 λιπαρά που περιέχει ευεργετούν τις γνωστικές ικανότητες και τη διαδικασία του ομαλού και σωστού ύπνου –δύο στοιχεία που αλληλεπιδρούν έντονα το ένα με το άλλο, αφού έχει αποδειχτεί σε περισσότερες από μια έρευνες ότι ένα καλό πρόγραμμα ύπνου βελτιώνει τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο και διευκολύνει τη διαδικασία της μάθησης.

Πιο αναλυτικά
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες ζήτησαν από 541 παιδιά ηλικίας 9-11 ετών να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, όπου περιέγραφαν τις διατροφικές του συνήθειες, ενώ στη συνέχεια προχώρησαν και σε ένα τεστ IQ. Στους γονείς τους έκαναν ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με την ποιότητα του ύπνου τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι όσα παιδιά δήλωσαν ότι έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα παρουσίασαν μια βαθμολογία IQ κατά 4.8 μεγαλύτερη και κοιμόντουσαν καλύτερα, σε σύγκριση με όσα παιδιά κατανάλωναν τη συγκεκριμένη τροφή σπάνια ή σχεδόν ποτέ.

Τι να προτιμήσετε
Ποια είναι, όμως, τα ψάρια με τα μεγαλύτερα οφέλη; Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νάπολι, Pasquale Strazzullo σημειώνει, ότι είναι εκείνα με υψηλότερα επίπεδα σε Ω3 λιπαρά, όπως ο σολομός, ο τόνος και ο ξιφίας. Ο ίδιος εξηγεί ότι, μια από τις πιο πιθανές εξηγήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι το γεγονός ότι το ψάρι ευεργετεί στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και έτσι μειώνει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο καλός ύπνος και ο ξεκούραστος οργανισμός οδηγούν σε αύξηση της γνωστικής ικανότητας. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει μόνο για τα παιδιά, αλλά ειδικά στις τρυφερές ηλικίες που τα πεδία στην ικανότητα αφομοίωσης νέων γνώσεων είναι ακόμη ανοιχτά, οι γονείς οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τα ενισχύουν και οργανικά μέσω της καλύτερης δυνατής τροφής.

6 λόγοι για να τρώτε εσείς και τα παιδιά σας ψάρι
1. Αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, περιέχει σημαντικές ποσότητες, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, καθώς και μεγάλα ποσοστά πολύτιμων και απαραίτητων ω-3 λιπαρών οξέων.

2. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή υγεία. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους ωφελούν τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο, αλλά και τις αρθρώσεις.

3. Το ψάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο, ενώ είναι χαμηλό σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και δεν περιέχει υδατάνθρακες και αλάτι.

4. Βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, στην ελάττωση της κατάθλιψης, των προβλημάτων όρασης, της οστεοπόρωσης, ενώ λέγεται ότι βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος.

5. Αποτελεί μια από τις βασικές επιλογές σε ένα υγιές διατροφολόγιο. Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ένα από τα κύρια δομικά υλικά του σώματος σας.

6. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, κάτι που το αναδεικνύει ως ιδανική διατροφική πρόταση για το οικογενειακό τραπέζι!

Πηγή : glow.gr

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *