Τα πρώτα τραγούδια του Κώστα Χατζή

Τα πρώτα τραγούδια του Κώστα Χατζή

Είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση τραγουδιστή, που άφησε και αφήνει το δικό του στίγμα στην ελληνική μουσική, ερμηνεύοντας κυρίως δικές του συνθέσεις. Ίσως λίγοι να θυμούνται ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1960 έκανε το ξεκίνημά του με τραγούδια του Μίμη Πλέσσα.

Πρωτοερμήνευσε τα τραγούδια «Έφυγε η Aγάπη μου» και «Καλώς Ήρθες» (σε στίχους του Κώστα Πρετεντέρη), τα οποία ηχογράφησε στις 2 Φεβρουαρίου 1961 και κυκλοφόρησαν λίγο καιρό αργότερα από την Columbia, σε δίσκο 45 στροφών. Την ίδια εποχή προβαλλόταν στους κινηματογράφους και η ταινία «Φτωχαδάκια και Λεφτάδες», του Ορέστη Λάσκου. Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Νίκος Σταυρίδης, ενώ την εμφάνισή του έκανε και ο Κώστας Χατζής, ο οποίος ερμήνευσε το -πασίγνωστο πια- «Αν σ’ Αρνηθώ Αγάπη μου», των Μίμη Πλέσσα και Δανάης Στρατηγοπούλου. Το τραγούδι αυτό γνώρισε πολλές επανεκτελέσεις, ενώ πέρασαν πολλά χρόνια για να κυκλοφορήσει σε δίσκο με τη φωνή του Κώστα Χατζή.

Σε μια συνέντευξή του που είχε παραχωρήσει το 2009, στον Δημήτρη Βάκη, για το περιοδικό «Όασις» (η συνέντευξη αργότερα επαναδημοσιεύθηκε και από το διαδικτυακό Ogdoo), ο Κώστας Χατζής μίλησε για τα πρώτα εκείνα χρόνια της καριέρας του: «Μαζί με τον Σπύρο Κουρογένη φτιάξαμε το μαγαζί «Ρουλότα». Εγώ, δηλαδή, έπρεπε να δανειστώ, γιατί εκείνος είχε κάποια χρήματα και δανείστηκα έξι χιλιάδες, πολλά λεφτά εκείνη την εποχή. Με τη «Ρουλότα» ξεκίνησα πλέον να τραγουδώ το είδος μπαλάντας που ξέρετε και να κερδίζει έδαφος σιγά-σιγά. Γιατί ερχόντουσαν πολλοί, η Τζένη Καρέζη, η Βουγιουκλάκη, ο Αλεξανδράκης κι όταν ερχόντουσαν και μαθευόταν ερχόταν κόσμος για να δει αυτούς και με την ευκαιρία, άκουγαν κι εμένα. Όχι ότι με συμπαθούσαν εμένα. Αυτοί ήταν όμως πυρήνας».

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος τον ρωτά για τη γνωριμία και τη συνεργασία του με τον Μίμη Πλέσσα, αλλά και άλλους σπουδαίους, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Γιάννη Μαρκόπουλο: «Η «Ρουλότα», όπου μπορούσα πλέον να λέω ό,τι ήθελα, ήταν ένα ξεκίνημα. Είχα γνωριστεί με ορισμένους από αυτούς, αλλά δεν γίνανε κάποια πράγματα, παρόλο που ήταν μεγάλοι συνθέτες. Κι έπειτα, αυτό το είδος φωνής δεν πέρναγε. Πρώτη συνεργασία, λοιπόν, ήταν με τον Πλέσσα. Μαζί του έκανα το «Έφυγε η Αγάπη μου», ένα πάρα πολύ ωραίο τραγούδι, και άλλα τρία. Επίσης, το «Αν σ’ Αρνηθώ, Αγάπη μου», που ήταν σε φιλμ. Αυτά γύρω στο ’60. Μετά πήγα μαζί του, ως μουσικός, στην ορχήστρα του, αλλά ήταν κωμικό το πράγμα. Όλοι αυτοί ήταν πολυκατοικίες κι εγώ ούτε περίπτερο… Είχαμε τραγουδιστές τον Αλέκο Πάντα και την Τζένη Βάνου, που υπήρξε η ωραιότερη φωνή σ’ αυτή τη χώρα. Η Τζένη Βάνου μού στάθηκε στη ζωή μου σε βαθμό που δεν φαντάζεστε. Δηλαδή, έκανε κάποια πράγματα για ’μένα που δεν ξεχνιούνται…».

Όσο για το «Αν σ’ Αρνηθώ Αγάπη μου», υπολογίζεται ότι έχουν υπάρξει πάνω από 50 επανεκτελέσεις του όλα αυτά τα χρόνια. Ευρέως γνωστό έγινε με την ερμηνεία της Τζένης Βάνου, ενώ τα επόμενα χρόνια το τραγούδησαν κι άλλες μεγάλες φωνές όπως η Χριστιάνα, η Γιοβάννα, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Γιώτα Νέγκα και η Μελίνα Ασλανίδου.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *