Βαρύ πένθος βιώνει ο Δημήτρης Πιατάς, καθώς η αγαπημένη του σύζυγος, Λέλα Πιατά, έφυγε από τη ζωή. Παρά τη βαθιά θλίψη που βιώνει, ο καταξιωμένος ηθοποιός επέλεξε να εκπληρώσει την επαγγελματική του υποχρέωση και να βρεθεί κανονικά στη σκηνή του θεάτρου Χορν το βράδυ της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου, για την παράσταση «Μάρτυρας κατηγορίας».
Οι θεατές παρακολούθησαν την παράσταση χωρίς να γνωρίζουν τη δύσκολη προσωπική στιγμή που περνούσε ο ηθοποιός. Η είδηση έγινε γνωστή μόνο όταν έπεσε η αυλαία, μέσα από μια ιδιαίτερα φορτισμένη ανακοίνωση του Γιάννη Βούρου, ο οποίος μίλησε για την απώλεια που είχε συγκλονίσει τον θίασο.
Η απόφαση να ανέβει στη σκηνή παρά το πένθος
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι συνάδελφοι του Δημήτρη Πιατά είχαν προτείνει να μη πραγματοποιηθεί η παράσταση, ώστε να μπορέσει να μείνει μακριά από τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις και να διαχειριστεί την απώλεια της γυναίκας του.
Ο ίδιος, ωστόσο, αποφάσισε να ανέβει στη σκηνή, επιλέγοντας να τιμήσει τη δουλειά του και τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην παραγωγή. Μια απόφαση που, όπως φάνηκε από την αντίδραση των συναδέλφων του και του κοινού, προκάλεσε βαθιά συγκίνηση.
Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης, ο Γιάννης Βούρος πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στη δύσκολη πραγματικότητα που συχνά κρύβεται πίσω από τη θεατρική σκηνή.
«Νομίζετε ότι οι ηθοποιοί είναι μόνο λάμψη, εξώφυλλα και χλιδή, αλλά αυτό δεν ισχύει. Οι ηθοποιοί δίνουν την ψυχή τους πάνω στη σκηνή και πολλές φορές παραμερίζουν τα πάντα γι’ αυτό», ανέφερε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες από το θέατρο.
Στη συνέχεια αποκάλυψε στο κοινό τη δυσάρεστη είδηση, εξηγώντας πως όλοι είχαν παροτρύνει τον Δημήτρη Πιατά να αναβάλει την παράσταση, αλλά εκείνος επέμεινε να παίξει.
«Θέλω να σας πω κάτι που συνέβη και μας συγκλόνισε όλους σήμερα. Πέθανε η αγαπημένη γυναίκα του Δημήτρη Πιατά. Όλοι του είπαμε ότι πρέπει να αναβάλει την παράσταση, αλλά εκείνος ήθελε να ανέβει στη σκηνή, σεβόμενος όλους τους εργαζομένους. Δεν υπάρχουν λόγια», είπε χαρακτηριστικά.
Δάκρυα, αγκαλιές και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα
Η αποκάλυψη προκάλεσε έντονη συναισθηματική φόρτιση στην αίθουσα. Οι συνάδελφοι του ηθοποιού συγκεντρώθηκαν γύρω του, προσφέροντάς του αγκαλιές και λόγια συμπαράστασης, ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε με δάκρυα στα μάτια.
Το κοινό, συγκλονισμένο από όσα μόλις είχε ακούσει, σηκώθηκε να χειροκροτήσει τον Δημήτρη Πιατά και τους υπόλοιπους συντελεστές. Σύμφωνα με μαρτυρίες που δημοσιεύθηκαν, το χειροκρότημα διήρκεσε περίπου πέντε λεπτά, σε μια στιγμή που ξεπέρασε τα όρια μιας συνηθισμένης θεατρικής βραδιάς.
Μια κοινή ζωή 41 χρόνων
Η Λέλα Πιατά υπήρξε η σύντροφος ζωής του Δημήτρη Πιατά. Μαζί δημιούργησαν μια οικογένεια και απέκτησαν δύο κόρες, την Άννα και την Ιωάννα, κρατώντας την προσωπική τους ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Τον Ιανουάριο του 2020, σε συνέντευξή τους στη HuffPost, είχαν μιλήσει για τη σχέση τους, με αφορμή τη συμπλήρωση 41 χρόνων κοινής πορείας. Θυμήθηκαν με χιούμορ την πρώτη τους γνωριμία, τις διαφορές στον χαρακτήρα τους και όσα τους κράτησαν μαζί όλα αυτά τα χρόνια.
Η γνωριμία τους είχε γίνει μέσα από το θέατρο, όταν η Λέλα παρακολούθησε τον Δημήτρη Πιατά στην παράσταση «Ταρτούφος», στο Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Από εκείνη τη συνάντηση ξεκίνησε μια μακρόχρονη κοινή διαδρομή, η οποία επισφραγίστηκε με τη δημιουργία της οικογένειάς τους.
Η απώλεια της συζύγου του σηματοδοτεί μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τον Δημήτρη Πιατά, με τη στάση του εκείνο το βράδυ να προκαλεί συγκίνηση και να υπενθυμίζει τη βαθιά αφοσίωση που απαιτεί πολλές φορές το θέατρο από τους ανθρώπους του.

