Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει ο αεροπειρατής

Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει ο αεροπειρατής

Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει ο αεροπειρατής

Διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εναντίον του 59χρονου Αιγύπτιου Σαϊφ Ελ Ντι Μουσταφά που πραγματοποίησε χθες το πρωί αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, διέταξε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ενώπιον του οποίου παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί.

Των Πάμπου Βάσιλα / ΚΥΠΕ

Αντιμετωπίζει συνολικά εννέα κατηγορίες, οι οποίες είναι:

● πειρατεία
● παράνομη κατοχή εκρκτικών υλών
● απαγωγή προσώπων με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό
● απειλή βιαιοπραγίας
● απειλή
● απόπειρα πρόκληση σωματικής βλάβης με εκρηκτικές ύλες
● απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις
● αδικήματα κατά παράβαση του περί Πολιτικής Αεροπορίας νόμου
● αδικήματα κατά παράβαση του περί καταπολέμισης της τρομοκρατίας νόμου.

aero1

Κατά την έξοδό του από το Δικαστήριο, ο Σαϊφ Ελ Ντι Μουσταφά οδηγήθηκε σε περιπολικό της Αστυνομίας για τη μεταφορά του στα αστυνομικά κρατητήρια. Μέσα απο το περιπολικό και κοιτάζοντας τους δημοσιογράφους που βρίσκοταν στον χώρο για κάλυψη του γεγονότος, ύψωσε το χέρι του σχηματίζοντας το σήμα της νίκης.

Α. Αγγελίδης: Οι ανακριτές και η Νομική Υπηρεσία θα αποφασίσουν τον τελικό χειρισμό της αεροπειρατείας

Οι ανακριτές της Αστυνομίας σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία θα αποφασίσουν για τον τελικό χειρισμό της υπόθεσης της χθεσινής αεροπειρατείας, αφού πρώτα ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο και μελετηθεί όλο το μαρτυρικό υλικό που θα προκύψει, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης

aero4

Σε δηλώσεις του στη Λάρνακα ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι «ο ρόλος του ΤΑΕ Αρχηγείου που διερευνά την υπόθεση είναι να ολοκληρώσει τις εξετάσεις το συντομότερο δυνατόν καλύπτοντας όλες τις πτυχές υπάρχουν και όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν για την υπόθεση. Ο ύποπτος έχει δώσει κατάθεση, το περιεχόμενη της οποίας εξετάζεται και σίγουρα θα εξεταστούν όλα».

Αναφορικά με την πορεία της υπόθεσης ο κ. Αγγελίδης είπε πως «σ’αυτό το στάδιο θα προχωρήσει η διερεύνηση της, θα ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο και οι ανακριτές σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία θα μελετήσουν το μαρτυρικό υλικό, για να αποφασιστεί ο τελικός χειρισμός της υπόθεσης».

aero2(1)

Σε ερώτηση κατά πόσον ο ύποπτος θα εκδοθεί στην Αίγυπτο, ο κ. Αγγελίδης είπε πως «σ αυτό το στάδιο είναι πρόωρο να λεχθεί οτιδήποτε, γιατί εξετάζονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα. Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων θα μελετηθεί στο σύνολο η μαρτυρία και θα αποφασιστεί αναλόγως ο τελικός χειρισμός».

Ερωτηθείς για το θέμα της παράδοσης του αεροπειρατή, απάντησε πως «δεν ήταν ακριβώς παράδοση όπως έχει αναφερθεί από κάποιους. Υπήρχε ένα ιστορικό και ήταν ένα αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και των ειδικών, έχοντας υπόψη ότι ήταν μια πολύωρη διαπραγμάτευση και τελικά είχε ο ίδιος κατεβεί από το αεροσκάφος. Σε κάποιο χρόνο προσπάθησε να διαφύγει και σίγουρα συνελήφθηκε από τα μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού που βρίσκονταν στην περιοχή».

Εξήγησε ακόμα ότι «οι κίνδυνοι υπήρχαν, έχοντας υπόψη την πληροφόρηση που υπήρχε. Εάν υπήρχε το ενδεχόμενο ο ύποπτος να ήταν ζωσμένος με οποιαδήποτε εκρηκτικά αντιλαμβάνεστε το κίνδυνο, άρα υπήρχαν οι κίνδυνοι και θα έπρεπε να τύχει του χειρισμού που έτυχε με το αποτέλεσμα που είχαμε».

aero3

Ερωτηθείς κατά πόσον ο ύποπτος θα εξεταστεί από ψυχίατρο, απάντησε πως «αυτό είναι θέμα που θα εξεταστεί αργότερα. Αυτό που μπορούμε να πούμε έχοντας υπόψη ότι είναι μια υπόθεση που είναι υπό διερεύνηση θα γίνει ό,τι προκύπτει έχοντας υπόψη το όλο ιστορικό. Υπήρχαν συγκεκριμένα θέματα που έτυχαν χειρισμού έχοντας υπόψη τα θέματα ασφάλειας που υπήρχαν, δηλαδή το γεγονός ότι υπήρχαν οι πληροφορίες πως ο ύποπτος κατείχε εκρηκτικά, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που δεν υπήρχε οτιδήποτε, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε όλες τις διαδικασίες με γνώμονα την ασφάλεια και σίγουρα το αποτέλεσμα είναι αυτό».

Παράλληλα «με την ολοκλήρωση της χθεσινής επιχείρησης θα γίνει και σύσκεψη ανατροφοδότησης στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας για να δούμε πως είχε εξελιχθεί η όλη επιχείρηση και τυχόν προβλήματα που παρουσιάστηκαν, για σκοπούς περαιτέρω βελτίωσης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αγγελίδης είπε πως «υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις και χθες εφαρμόστηκε ένα σχέδιο και η αρχική πληροφόρηση ξεκινούσε από τα χειρότερα και καταλήξαμε στο συγκεκριμένο. Υπάρχουν σχεδιασμοί και το σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο συντονισμός όλων των Υπηρεσιών».

Ερωτηθείς κατά πόσον η Αστυνομία θα συνεργαστεί με άλλες χώρες στη διερεύνηση της υπόθεσης, είπε πως «αυτό θα εξαρτηθεί, εάν χρειαστεί η συνεργασία με οποιεσδήποτε άλλες χώρες, σίγουρα και με τις αιγυπτιακές αρχές, είναι θέμα το οποίο θα δούμε».

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *