Τι σας θυμίζει; Τι σας θυμίζει;

Τι σας θυμίζει; Τι σας θυμίζει;

Τι σας θυμίζει; Τι σας θυμίζει;

Με το «Παντρεμένοι κι οι δυο» ν’ αποτελεί mashup των «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα» & «Σ’ αγαπώ, μ’ αγαπάς» θυμόμαστε κι άλλες κυπριακές σειρές, η ομοιότητα των οποίων με πασίγνωστα formats δεν ήταν και τόσο συμπτωματική.

Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΝΤΡΑΣ

Ελάχιστοι θα θυμούνται αυτή τη φλόπα (από την εποχή που το Σίγμα άναβε το πράσινο φως πρακτικά σε οτιδήποτε έφτανε με κούριερ στα γραφεία τους), γύρω από τις προσπάθειες μιας παρέας νεαρών γυναικών να βρουν το αρσενικό του τίτλου. Βασικά το «Sucks and the City» με τη Λήδρας να υποκαθιστά το Μανχάταν και ναι, είναι τόσο χάλια όσο ακούγεται.

ΟΙ ΕΥΡΩΚΥΠΡΑΙΟΙ

Για κάποιο λόγο το ΡΙΚ έκρινε πως 400 και βάλε επεισόδια «Ιστορίες του χωρκού» δεν ήταν φολκλορικό overkill κι ενέκρινε ακόμα μία κωμική-σειρά-που-διαδραματίζεται-στην-κυπριακή-ενδοχώρα που ξεπατίκωνε το «Καφέ της Χαράς» σε σημείο μηνύσεως: Όχι μόνο ο κοινοτάρχης ερωτεύτηκε μια καφετζού αλλά υπήρχε μέχρι και θηλυκός «Φατσέας» που δεν πετύχαινε λέξη σωστά! Δεν πειράζει, ούτε και το ΡΙΚ κωμική σειρά.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΥΠΡΙΩΝ

Όταν το «Σ΄αγαπώ μ’ αγαπάς» σάρωνε σε Ελλάδα και Κύπρο και πριν το ΡΙΚ το καταστρέψει πέρα από κάθε περιγραφή με το «Εγώ κι εσύ», το νεοσύστατο τότε Plus παρουσίασε τη δική του εκδοχή (με Νάτια Χαραλάμπους και Ορέστη Σοφοκλέους), όπου όλη η έμπνευση και εξυπνάδα της σειράς εξαντλούνταν στον τίτλο.

ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ

Η πρώτη σεναριακή δουλειά του Ντίνου Οδυσσέως στον ΑΝΤ1 όπου μόλις είχε αναλάβει διευθυντής δεν ήταν ακριβώς κακέκτυπο κάποιας άλλης (ήταν απλά κακή), όμως, είχε ξεσηκώσει το βασικό εύρημα της κομεντί «You’ve Got Mail» (1998) με τους ορκισμένους εχθρούς Κώστα Δημητρίου – Γιώργο Ζένιο να είναι on line συμπαίκτες και φίλοι χωρίς να το γνωρίζουν.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Αυτό το ξεδιάντροπο rip off των «Friends» από το ΡΙΚ έμελε να είναι η πρώτη κυπριακή κωμωδία με γέλιο κονσέρβα, άσχετα αν ποιοτικά έμοιαζε λες η τελευταία ν’ ανοίχτηκε περίπου ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της.

ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ

Η σειρά που βοήθησε στην ομαλή μετάβαση από το κυπριώτικο σκετς στο σύγχρονο κυπριακό sitcom ξεκίνησε ως κλώνος του θρυλικού «Cheers», όμως, πολύ γρήγορα απέκτησε τη δική του προσωπικότητα και εξελίχθηκε στο mega hit που έβαλε το Σίγμα στον χάρτη.

ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ

Ακόμα μία ξένη σειρά που διασκευάστηκε από το Σίγμα χωρίς να ρωτήσει κανέναν, αυτή τη φορά η έμπνευση ήταν το κλασικό πλέον βρετανικό «Yes, Prime Minister» που προσαρμόστηκε στη διακυβέρνηση -τότε-Κληρίδη. Ο Φαίδρος Στασίνος υποδύθηκε τον χωρατατζή Πρόεδρο που έλεγε διαρκώς ανέκδοτα (όπως και ο πραγματικός ομόλογός του), ενώ ο Γιώργος Ζένιος ήταν ο υφυπουργός παρά τω προέδρω (τότε ο Παντελής Κούρος) που έπρεπε να τον υπομένει.

Η ΠΛΑΤΕΙΑ / Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

Το «Κάτω απ’ την Ακρόπολη» του Alpha αναβίωσε -ευτυχώς για λίγο- τη λαϊκή ηθογραφική σειρά τύπου «Γειτονιά» και «Λούνα Παρκ» (όπου ένας περιορισμένος χώρος λειτουργούσε ως μικρογραφία της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας) όχι, όμως, πριν προλάβει να εμπνεύσει τουλάχιστον δύο κυπριακά αντίγραφα: την «Πλατεία» του ΡΙΚ (με το ίσως πιο fake-looking περίπτερο που είδαμε ποτέ) και τη «Γειτονιά μας» του Σίγμα.

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ

Υπήρξε μια φάση που ο Ντίνος Οδυσσέως είχε καταληφθεί από το πνεύμα του Νίκου Φώσκολου κι αυτή η μεταφυσική να την πω, τραβηγμένη απ’ τα μαλλιά να την πω, σαπουνόπερα-διάδοχος της «Λάμψης» είναι από εκείνη ακριβώς την περίοδο: φόνοι, μυστήρια, μετενσαρκώσεις, συν ο καθαρά φωσκολικός κακοποιός «Νυχτερίδας» (αλήθεια πού χάθηκε αυτή η ψυχή;) που μιλούσε στα θύματά του για τον «καλό Θεούλη» λίγο πριν τα στείλει να τον συναντήσουν. Θεούλης.

ΣΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα παίζεται αυτή την περίοδο στο TV One, αντλεί την έμπνευσή της από το «Κόκκινο δωμάτιο» (ευγενική έκφραση για το ξεπατίκωμα) και διαδραματίζεται σ’ ένα παραλιακό ξενοδοχείο όπου η μόνη κράτηση που βγάζει νόημα -αν κρίνουμε από προσωπικό και πελάτες- είναι η 8ήμερη για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

 

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *