Το κομμάτι «Sweet Life» μέσα από τα μάτια της συνθέτριάς του, Ζωής Τηγανούρια

Το κομμάτι «Sweet Life» μέσα από τα μάτια της συνθέτριάς του, Ζωής Τηγανούρια

Η σημερινή στήλη είναι διαφορετική. Καταρχάς, για πρώτη φορά παρουσιάζουμε ένα ορχηστρικό κομμάτι. Επίσης, είναι από τις λίγες φορές που ο τίτλος του κομματιού δεν είναι ελληνικός. Και οι δύο αυτές διαφοροποιήσεις δεν είναι τυχαίες. Η Ζωή Τηγανούρια είναι μια μουσικός που γράφει τραγούδια με πανέμορφες μελωδίες, καθώς και ορχηστρικά κομμάτια που πολύ εύκολα θα μπορούσαν να γίνουν υπέροχα τραγούδια. Και οι μελωδίες της δεν έχουν γλώσσα. Μας δίνουν μια βαλίτσα στο χέρι και μας ταξιδεύουν σε εκείνες τις γωνιές του κόσμου όπου δεν έχουμε πάει ποτέ.

Αγκαλιά με το ακορντεόν της δημιουργεί και ερμηνεύει εδώ και χρόνια. Με καταγωγή από τη Σαμοθράκη, η Τηγανούρια είναι από τις περιπτώσεις εκείνες των μουσικών που μας θυμίζουν ότι από μια μικρή κουκκίδα του χάρτη μπορείς να φτάσεις –μέσω της μουσικής– σε κάθε σημείο της γης. Τόσο ως δημιουργός, όσο και ως οργανοπαίχτης, έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Ωστόσο, δεν έμεινε εκεί. Οι μουσικές της έφτασαν σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου είναι από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της ελληνικής μουσικής. Το κομμάτι «Sweet Life», για το οποίο μου μιλάει, συμπεριλαμβάνεται στο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο «Zoe 06/09». «Το κομμάτι αυτό ήτανε για μένα μια μαγική στιγμή δημιουργίας. Όλη η μελωδία κύλησε σαν νεράκι σε περίπου 4 λεπτά, όση ώρα δηλαδή διαρκεί το κομμάτι. Και φυσικά, από την ώρα που έγραψα τη μελωδία, δεν έκλεισα μάτι. Έμεινα ξύπνια ολόκληρη τη νύχτα, καθισμένη στον υπολογιστή, για να το μελοποιήσω. Ήθελα να βρω τις στιγμές του πιάνου, καθώς και τα σημεία του ακορντεόν, των εγχόρδων, του μπάσου. Μέχρι το πρωί είχε γίνει ένα ονειρικό κομμάτι, το οποίο μου έχει χαραχτεί –για τους δικούς μου, προσωπικούς λόγους– στην ψυχή». Ξέρω από πρώτο χέρι ότι πολλοί δημιουργοί δυσκολεύονται να εξηγήσουν τι πάει να πει δημιουργία γι’ αυτούς. Ρωτάω και δεν διστάζει να μου απαντήσει. «Για μένα δημιουργία είναι μια απίστευτη στιγμή γαλήνης, αρμονίας με το σύμπαν. Είναι μια ανοδική στιγμή, στην οποία αισθάνομαι ότι ενώνομαι με το σύμπαν αυτό, γινόμαστε ένα. Αυτό συμβαίνει τόσο όταν γράφω ένα ορχηστρικό κομμάτι, όσο και όταν έχω μπροστά μου κάποιους στίχους τους οποίους καλούμαι να μελοποιήσω. Όλο αυτό κρύβει μέσα του μια μαγεία, που δύσκολα μπορεί να την αντιληφθεί κάποιος που δεν έχει μπει ποτέ στη διαδικασία να δημιουργήσει».

Το άλμπουμ «Zoe 06/09» κυκλοφόρησε το 2009 από τη δική της δισκογραφική εταιρία, Zoe Music, και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *