ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY

GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΗ νέα εποχή του Σκορπιού

Η νέα εποχή του Σκορπιού

O Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ μεταμορφώνει το θρυλικό νησί σε διεθνές τουριστικό θέρετρο πολυτελείας!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ

Το πλάνο του Ρώσου μεγιστάνα, που τον Απρίλιο του 2013 είχε αγοράσει το νησί από την εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση, Αθηνά, έναντι ποσού πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ, να μετατρέψει τον Σκορπιό, αυτόν το καταπράσινο παράδεισο στον χάρτη του Ιονίου πελάγους, πλησίον της Λευκάδας,  σε έναν από τους πλέον υπερπολυτελείς προορισμούς αναψυχής στην Ευρώπη, μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Την περασμένη βδομάδα το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενέκρινε την  αρχιτεκτονική μελέτη του έργου για σχεδιασμό «πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club στη νήσο Σκορπιός, που ήρθε να προστεθεί στην κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε αρχές του χρόνου και η θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιόνιων Νήσων επί της «μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Η επένδυση αγγίζει τα165 εκατομμύρια ευρώ –όλα από την μεριά του Ρώσου μεγιστάνα  θα εξελιχθεί δε σε μια έκταση 161ως στρεμμάτων (όλο το νησί είναι 830 στρέμματα) και σύμφωνα με το σχέδιο που ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, προβλέπονται 9 «κτηριακές ενότητες».   Η 1η περιλαμβάνει το κύριο τουριστικό συγκρότημα με προεδρική σουίτα, το υφιστάμενο κτήριο Ροζ Σπίτι ( το γνωστό Pink House) καθώς και βίλες του κύριου τουριστικού συγκροτήματος.  Η 2η περιλαμβάνει τις επονομαζόμενες «απομακρυσμένες βίλες», η 3η Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων, σε κεντρική τοποθεσία στο Σκορπιό, στο σημείο όπου ήδη προϋπήρχαν αθλητικές εγκαταστάσεις στο παρελθόν στο νησί.  Η 4η, αντίστοιχα, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων της ανατολικής παραλίας (αποτελούν μια υφιστάμενη κτιριακή ενότητα, οι οποίες επεκτείνονται). Η 5η περιλαμβάνει τη βίλα του διαχειριστή του, κοντά στο ελικοδρόμιο, όπου αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος αναμονής, αντικαθιστώντας την υπάρχουσα δομή που κατεδαφίζεται. Η 6η κτηριακή ενότητα περιλαμβάνει υφιστάμενα και νέα κτίρια, η 7η το νέο Ιππικό Κέντρο στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, η 8η το Σπίτι του Λόφου (Hill House), σε σημείο που επιτρέπεται η απρόσκοπτη θέα προς τον ανοιχτό ορίζοντα και τα γύρω νησιά και  τέλος στην 9η κτηριακή ενότητα περιλαμβάνεται η δημιουργία αμφιθεάτρου ως τόπος για εκδηλώσεις.

Βάσει της αρχιτεκτονικής μελέτης προβλέπονται επίσης εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων της νότιας παραλίας, λιμενική εγκατάσταση -επονομαζόμενη «Χριστίνα»-, ελικοδρόμιο, φάρμα, εκκλησία, αγροτικές καλλιέργειες, η «Προβλήτα Παναγίτσα» και θερμοκήπιο. Σε όλο δε το επενδυτικό σχέδιο  υιοθετούνται οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Ποιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – μαθαίνουμε ότι πυρήνας της επένδυσης θα είναι ξενοδοχειακό  συγκρότημα το οποίο, με διασπασμένους όγκους, διαθέτει ποικιλία τύπων μονάδων διαμονής: την Κύρια Κατοικία (Master Residence), δύο πανταχόθεν ελεύθερες μεγάλες βίλες στο νότιο τμήμα του συγκροτήματος μέσου μεγέθους 600 τ.μ., και βίλες μεσαίου μεγέθους (200-250 τ.μ.), που βρίσκονται δυτικά του υπάρχοντος ιστορικού κτίσματος της Ροζ Βίλας (364,43 τ.μ.) του Αριστοτέλη Ωνάση, το οποίο διατηρείται.

Σύμφωνα με τη μελέτη, «το Κύριο Τουριστικό Συγκρότημα προσφέρει ποικιλία επιλογών και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επισκέπτες, με εξυπηρετήσεις (κοινόχρηστες) όπως: χώρους υποδοχής, εστιατόρια και υπηρεσίες (gourmet cuisines) φαγητού και ποτών (bars), κέντρο αναζωογόνησης (Spa), επιχειρηματικό κέντρο (Business Centre), αίθουσα κινηματογράφου, Night Club, χώρους υποστήριξης/βοηθητικών λειτουργιών (Back-of-House, όπως κουζίνα, πλυντήρια, χώρους επισκευών και συντήρησης, αποθήκες κλπ.), πισίνες και χώρους στάθμευσης».

Νοτιοδυτικά του κυρίως τουριστικού συγκροτήματος προωθείται η κατασκευή τεσσάρων πολυτελών βιλών, επιφάνειας 260-400 τ.μ., τοποθετημένες σε πλαγιά με ήπια κλίση. Οι τέσσερις βίλες έχουν άμεση σύνδεση με τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις στον Σκορπιό, οι οποίες θα επεκταθούν σημαντικά με τη δημιουργία «πολυαθλητικού κέντρου». Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, σχεδιάζεται η κατασκευή τουριστικού καταλύματος με την ονομασία «Το σπίτι του Λόφου», συνολικής δόμησης 565,00 τ.μ., στην περιοχή του λόφου.

Στην ανατολική παραλία του Σκορπιού, το ανακαινισμένο υφιστάμενο κτίσμα θα συμπληρωθεί με νέο κτίριο, 255 τ.μ., με χώρους εξυπηρέτησης των λουόμενων (αποδυτήρια, υπαίθριο μπαρ, κουζίνα, κ.ά.). Στο δυτικό τμήμα του νησιού, κοντά στο ελικοδρόμιο, προβλέπεται η νέα κατασκευή της βίλας, επιφάνειας 340 τ.μ., που θα διαμένει ο διευθυντής/διαχειριστής, υπεύθυνος της συνολικής λειτουργίας της πολυτελούς τουριστικής μονάδας και των συμπληρωματικών δραστηριοτήτων αναψυχής στον Σκορπιό. Τις 2.100 τ.μ. θα ξεπερνά η επιφάνεια των κτιρίων για τη φιλοξενία του προσωπικού που θα εργάζεται στο νησί, με την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Στο νοτιοδυτικό μέρος, προβλέπεται η συμπλήρωση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων «με την κατασκευή νέων σύγχρονων στάβλων συνολικής χωρητικότητας 10 αλόγων, με όλες τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας τους. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ιππικού κέντρου με πεδίο εξάσκησης ίππων, η αναβάθμιση της αρένας ιππασίας βάσει σύγχρονων προδιαγραφών, η κατασκευή μικρού κτίσματος που θα φιλοξενήσει μικρά κατοικίδια ζώα (pet zoo) και η χωροθέτηση γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ».

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προβλέπεται και «η αναβάθμιση της υπάρχουσας φάρμας και η μετεξέλιξή της σε “αγροτουριστική/βιοδυναμική φάρμα”, καθώς και η δημιουργία εγκαταστάσεων οικοτεχνικής προσομοίωσης παραγωγής προϊόντων, συνεχίζοντας την οργανική και συμβατή με την αρχή της επισιτιστικής εσωτερικής αυτάρκειας. Στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου, τα πολλαπλά υφιστάμενα κτίρια της φάρμας θα ανακαινιστούν και θα χρησιμοποιηθούν ως εργαστήρια επεξεργασίας των τοπικών αγροτικών και ζωικών προϊόντων, αποθηκευτικοί χώροι, γραφεία, αποδυτήρια προσωπικού, χώροι διαλογής καθώς και παραγωγής παραδοσιακών σκευασμάτων, στο πλαίσιο της δημιουργίας αγροτουριστικού / οικοτεχνικού τύπου φάρμας επίδειξης». Επίσης, στο βορειοδυτικό τμήμα της φάρμας χωροθετείται ο βιολογικός καθαρισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS