Το τραγούδι «Η πίπα της ειρήνης» μέσα από τα μάτια του συνθέτη και ερμηνευτή του, Μιχάλη Εμιρλή

Το τραγούδι «Η πίπα της ειρήνης» μέσα από τα μάτια του συνθέτη και ερμηνευτή του, Μιχάλη Εμιρλή

Είναι κάποιοι τραγουδοποιοί που λες και τους ξέρεις χρόνια, λες και έχεις πιει αμέτρητους καφέδες μαζί τους, λες και σε έχουν κάνει να χαμογελάσεις χιλιάδες φορές. Τελικά τα τραγούδια μπορεί να έχουν και αυτή τη δύναμη. Αισθάνομαι ότι ο Μιχάλης Εμιρλής είναι ένας από αυτούς. Και είσαι πάντα έτοιμος να του ανάψεις με τον αναπτήρα σου την… πίπα της ειρήνης. Λίγο το λες;

Δεν εκπλήσσομαι όταν αποφασίζει να μου μιλήσει για το συγκεκριμένο τραγούδι. Είναι εξάλλου η μεγαλύτερη επιτυχία στη μέχρι στιγμής καριέρα του: «Θα σε πάω πίσω αρκετά χρόνια, και συγκεκριμένα στο 2005. Βρισκόμουν στο στούντιο και ετοίμαζα τον πρώτο μου δίσκο, με τίτλο «Ζω περιμένοντας να ζήσω». Λίγο πριν τον κυκλοφορήσω, ο στιχουργός Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης –με τον οποίο έκτοτε συνεργάζομαι σταθερά– άκουσε το υλικό και μου είχε πει ότι γράφουμε περίπου στο ίδιο ύφος. Μου πρότεινε, λοιπόν, να μου δώσει κάποιους χιουμοριστικούς στίχους του για να μελοποιήσω, αν το επιθυμούσα. Όντως μου έδειξε το υλικό του και το κομμάτι που μου πρότεινε ήταν «Η πίπα της ειρήνης», που έμελλε να γίνει η πρώτη μου επιτυχία. Μου έδωσε τον στίχο σε ένα χαρτί και μου είπε ότι θα περίμενε νέα μου. Εκείνη τη στιγμή βιαζόμουν, γιατί θα πήγαινα στο γήπεδο για να παρακολουθήσω έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, δεν θυμάμαι ποιον. Πήρα, λοιπόν, το χαρτί βιαστικά και μπήκα στο αυτοκίνητο. Όταν σταμάτησα στα φανάρια, προσπάθησα να το διαβάσω και τελικά μου έμεινε το ρεφρέν του. Έφτασα στο στάδιο και ο παλμός της κερκίδας ήταν εκπληκτικός, υπήρχε ένα υπέροχο κλίμα. Στην επιστροφή, σκάρωσα μια μελωδία, λίγο παιδική. Μου καρφώθηκε στο μυαλό σαν να ήταν ένα τραγούδι κερκίδας, αφού είχα επηρεαστεί από τα όσα είχα ζήσει στο γήπεδο. Κάπως έτσι γράφτηκε η μελωδία για την «Πίπα της ειρήνης». Πριν φτάσω σπίτι, είχα ολοκληρώσει τη μελωδία. Μόλις έφτασα, πήρα την κιθάρα μου και τραγούδησα το κομμάτι. Στη συνέχεια, πήρα τηλέφωνο τον Χριστόφορο Μπαλαμπανίδη, στον οποίο έπαιξα το τραγούδι, λέγοντάς του ότι αυτό θα ήταν και το πρώτο κομμάτι που θα κυκλοφορούσα από τον δίσκο».

Κάπως έτσι, λοιπόν, άναψε η «Πίπα της ειρήνης». Το τραγούδι κυκλοφόρησε τελικά το 2006 και έγινε τεράστια επιτυχία. Έπαιξε σε όλα τα ραδιόφωνα και ήταν το καλύτερο ξεκίνημα που θα μπορούσε να φανταστεί για την καριέρα του ο Μιχάλης Εμιρλής.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *