Το τραγούδι «Δεν μιλώ για μια νύχτα εγώ» μέσα από τα μάτια του στιχουργού του, Νίκου Μωραΐτη

Το τραγούδι «Δεν μιλώ για μια νύχτα εγώ» μέσα από τα μάτια του στιχουργού του, Νίκου Μωραΐτη

Τον Απρίλιο του 2015 ήταν ο φιλοξενούμενος αυτής εδώ της στήλης, στην παρθενική της εμφάνιση στις σελίδες του ΦιλGood. Τρία χρόνια μετά, ο Νίκος Μωραΐτης – ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες στιχουργούς- μοιράζεται μαζί μας την ιστορία ενός τραγουδιού που έκανε ολόκληρη την Ελλάδα να χορεύει …
«Ήταν Πάσχα του… ούτε θυμάμαι πότε. Είχαμε πάει πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη για αυτές τις μέρες, που έχουν ένα ιδιαίτερο χρώμα εκεί. Ήταν και ομαλή η περίοδος – ο Ερντογάν κυβερνούσε αλλιώς τότε, δεν είχε μετατραπεί ακόμα σε ασιατικό δυνάστη. Περπατάμε στην Ιστικλάλ, τον κεντρικό δρόμο που ενώνει την πλατεία Ταξίμ με το ιστορικό Πέραν. Πεζόδρομος, το τραμ να περνά στη μέση, μαγαζιά, ζαχαροπλαστεία, βουή, κόσμος και ξαφνικά από κάπου ακούγεται ένας υπέροχος, διονυσιακός μπάλκαν ρυθμός. Αμέσως λέω «Ελευθερία!». Βρίσκω από πού έρχεται ο ήχος, ένα δισκοπωλείο. Τους δείχνω το ηχείο, «τι είναι αυτό που ακούγεται;», μου δίνουν το cd του Shantel με τη Bukovina, μία παραδοσιακή βαλκανική μελωδία που βαστά δεκάδες χρόνια, ίσως και αιώνες.

Φυσικά, δεν περίμενα να γυρίσω στην Ελλάδα. Το ίδιο βράδυ είχα γράψει τους στίχους, με την Ελευθερία στο μυαλό. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, τηλεφώνησα στον τότε παραγωγό της, Γιώργο Κυβέλο και του ζήτησα να μου κλείσει στούντιο: «Έχω κάτι δυνατό, αλλά θέλει μοντάζ πριν το ακούσεις γιατί είναι ορχηστρικό κομμάτι». Μου έκλεισε στούντιο, πήγα, έκοψα σωστά τα μέρη – κουπλέ, ρεφρέν – τραγούδησα και το στίχο (αναγκαστικά…) πάνω στη μελωδία και το έστειλα στον Κυβέλο και εκείνος στην Αρβανιτάκη. Το τραγούδι επιλέχτηκε για το δίσκο της Ελευθερίας, η οποία έκανε για πρώτη φορά τότε ολόκληρη την ηχογράφηση του νέου του δίσκου στην Ισπανία, με παραγωγό τον -βραβευμένο με δύο Grammy- Χαβιέρ Λιμόν. Σπουδαίος μεν, αλλά το τραγούδι το αποστείρωσε, του αφαίρεσε όλους τους βαλκανικούς χυμούς του. Το ακούω στην τελική ηχογράφηση, παθαίνω κάτι σαν ένα μικρό σοκ. Παίρνω αμέσως τον Έλληνα παραγωγό της Ελευθερίας και του λέω ότι το τραγούδι έχει καταστραφεί. Ζητώ να δοθεί στον Soumka, να γίνει ένα «Soumka remix» και να μπει ως bonus track στο δίσκο. Εκείνος συμφωνεί απόλυτα, η Ελευθερία πείθεται, το τραγούδι γίνεται όπως ζητούσε η φύση του και παίρνει το δρόμο του που ήταν ευτυχής για όλους μας.

Άλλη μία συνεργασία σε τεντωμένο σκοινί. Να έχεις «δει» το τραγούδι στο μυαλό σου, να το ακούς μετά απογοητευμένος, να έρχεται η αγωνία και ύστερα το happy end. Πολλές φορές έχει συμβεί και πολλές φορές θα συμβεί ακόμη. Η δουλειά μου, δυστυχώς, δεν τελειώνει στον στίχο. Είναι μία συνεχής πάλη, μέχρι την τελική ηχογράφηση, την οριστική νίκη ή ήττα. Ως προς το στιχουργικό περιεχόμενο του τραγουδιού τώρα, λίγα μπορώ να πω, γιατί είναι από τα πιο προσωπικά μου τραγούδια. Είναι η επιλογή που έκανα: Όχι για μια νύχτα αλλά για μια ζωή…».

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *