Το τραγούδι «Καρδιά σαν Θάλασσα» μέσα από τα μάτια της στιχουργού και ερμηνεύτριάς του Σαλίνας Γαβαλά.

Το τραγούδι «Καρδιά σαν Θάλασσα» μέσα από τα μάτια της στιχουργού και ερμηνεύτριάς του Σαλίνας Γαβαλά.

Η αλήθεια είναι ότι μέσα από το τραγούδι αυτό γνωρίσαμε μια διαφορετική Σαλίνα. Η συμπατριώτισσά μας ερμηνεύτρια -που εδώ και αρκετά χρόνια καταθέτει σημαντικό έργο στην ελληνική δισκογραφία- μάς προτείνει μια βόλτα σε βυθούς και στεριές ταυτισμένα με την ανθρώπινη ύπαρξη. Η μουσική είναι του Δημήτρη Γλέζου και τους στίχους συνυπογράφουν ο Κωνσταντίνος Χαλδούπης με την ίδια τη Σαλίνα. Το «Καρδιά σαν Θάλασσα» είναι ένα ταξιδιάρικο τραγούδι, που  σου δίνει μια αίσθηση ελευθερίας, που παραπέμπει εξάλλου και στην ίδια τη θεματική του.

«Αυτό το τραγούδι μού μοιάζει, όπως και η θάλασσα», λέει η Σαλίνα όταν της ζητάω να μου μιλήσει για αυτό. «Λένε πως η γυναίκα είναι σαν τη θάλασσα. Πλανεύτρα, μυστήρια. Ήρεμη δύναμη αλλά και με έντονα ξεσπάσματα». Τη ρωτάω τι την κέρδισε στο συγκεκριμένο τραγούδι. «Ένιωσα  ότι το ήξερα πριν το ακούσω. Είχα μόνο μια ένσταση με κάποιους στίχους . Ήθελα να τους κάνω πιο δικούς μου, να περιέχουν όμως και κάτι από τον καθένα μας. Με παίδεψαν οι στίχοι για μέρες. Δεν μπορούσα να βρω τις κατάλληλες λέξεις που έψαχνα για να εκφράσω αυτό που ήθελα. Και με πίεζε ο χρόνος, γιατί είχαμε στούντιο για να γράψουμε τελικές φωνές. Ξύπνησα εκείνο το πρωί και είχα βρει τον στίχο «και ρίχνει αλάτι στις πληγές σαν αγαπά παιδεύει». Ήταν σαν να λειτούργησε το υποσυνείδητό μου και η σκέψη έγινε λέξη! Από κει και πέρα όλα πήραν το δρόμο τους».

Το βίντεο κλιπ που φτιάχτηκε για το «Καρδιά σαν Θάλασσα» φέρει σκηνοθετικά την υπογραφή της ίδιας της Σαλίνας. Παρόλο που αυτό δεν με εκπλήσσει -μιας και η Σαλίνα είναι επίσης ηθοποιός και θεατρολόγος- τη ρωτάω πώς πήρε την απόφαση. «Μόλις το τραγούδησα, αμέσως αποφάσισα να σκηνοθετήσω εγώ το κλιπ. Είχα ένα ξεκάθαρο concept στο μυαλό μου, αυτό με το κρεβάτι στη θάλασσα. Είναι ουσιαστικά μια προέκταση της παράστασής μου ”Όνειρα Γλυκά”, που εκτυλίσσεται σε ένα υπνοδωμάτιο με σκηνικό ένα κρεβάτι. Αποφάσισα λοιπόν αυτό το κρεβάτι να ταξιδέψει και στο νέο μου τραγούδι, που έτσι κι αλλιώς μιλάει για τη θάλασσα».

Τι όμως σημαίνει για τη Σαλίνα το κομμάτι αυτό; «Με αυτό το τραγούδι είμαι συναισθηματικά δεμένη, γιατί έχω βάλει μέσα κομμάτια της ψυχής μου και έχω εκφραστεί με πολλούς καλλιτεχνικούς τρόπους, ερμηνευτικά, στιχουργικά, σκηνοθετικά. Είναι ένα τραγούδι πολύ δικό μου».
Το τραγούδι αποτελεί και σημαντικό μέρος του νέου κύκλου της παράστασης «Όνειρα Γλυκά», που παίζεται φέτος κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στην Αθήνα και στην οποία η Σαλίνα συμπρωταγωνιστεί με την Ελπίδα: «Έχω καρδιά σαν θάλασσα/κανείς δεν την ορίζει/πότε τη βλέπεις να ηρεμεί/πότε ξεσπά κι αφρίζει./Έχω καρδιά σαν θάλασσα/θέλει να ταξιδεύει/και ρίχνει αλάτι στις πληγές/σαν αγαπά παιδεύει …».

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *