Το τραγούδι «Πρώτη Φορά» μέσα από τα μάτια του συνθέτη του Μίμη Πλέσσα και της ερμηνεύτριάς του Ρένας Κουμιώτη

Το τραγούδι «Πρώτη Φορά» μέσα από τα μάτια του συνθέτη του Μίμη Πλέσσα και της ερμηνεύτριάς του Ρένας Κουμιώτη

Πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες φωνές της ελληνικής δισκογραφίας. Μια φωνή που ταυτίστηκε σε μεγάλο βαθμό με τις υπέροχες μελωδίες του Μίμη Πλέσσα, που ήταν αυτός που την ανέδειξε και τη σύστησε στο κοινό. Γι’ αυτήν την «πρώτη φορά» έχουν μιλήσει και οι δύο εκτενώς.

Όπως αναφέρει ο Μάκης Δελαπόρτας στο βιβλίο του «Μίμης Πλέσσας: Ένας δρόμος, χίλιες νότες» (Εκδόσεις Άγκυρα), το ξεκίνημα της Κουμιώτη έγινε σε μια μπουάτ της Πλάκας, όπου την άκουσε ο Μάνος Λοΐζος. Ο Λοΐζος εντυπωσιάστηκε από την ιδιαίτερη φωνή της και μίλησε στον Λευτέρη Παπαδόπουλο για αυτήν. Εκείνη την εποχή έψαχναν μια γυναικεία φωνή για να τραγουδήσει δύο τραγούδια στον δίσκο «Ο δρόμος» που θα κυκλοφορούσε από τη Lyra. Ο Παπαδόπουλος επίσης εντυπωσιάστηκε από την Κουμιώτη, ενώ αργότερα την άκουσε και ο διευθυντής της Lyra, Αλέκος Πατσιφάς, σε μια ακρόαση που έγινε στην Columbia. Ακούγοντάς την, της έκλεισε αμέσως ραντεβού για να την ακούσει και ο Πλέσσας, που θα ήταν ο συνθέτης του δίσκου.

Η Κουμιώτη, λοιπόν, πήγε με απίστευτο τρακ στο σπίτι του Πλέσσα στην Οδό Ιθάκης, για να κάνει ακρόαση στα τραγούδια. Ο Πλέσσας έπαιζε πιάνο, ενώ η Ρένα τραγούδησε μπροστά στους υπόλοιπους συντελεστές του δίσκου: τον -ήδη καταξιωμένο- Γιάννη Πουλόπουλο, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τον Αλέκο Πατσιφά. Η τελική απόφαση, φυσικά, ανήκε στον Μίμη, ο οποίος ενθουσιάστηκε κι αυτός από την ιδιαίτερη ερμηνεία της. Έτσι, λοιπόν, μπήκαν στο στούντιο και ηχογράφησε το «Πρώτη Φορά», αλλά και το «Δώσε μου το Στόμα σου».

Η ίδια η Ρένα Κουμιώτη λέει για την εν λόγω ακρόαση: «Εκείνη η μέρα χαράκτηκε βαθιά, μέσα μου, σαν το ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Ήξερα καλά ποιος ήταν ο Μίμης Πλέσσας και ήξερα καλά πόσο δίκαιος και σωστός ήταν και τότε, όπως και σήμερα. Αν του έκανα πραγματικά, θα μου έδινε τα τραγούδια του «Δρόμου». Επίσης, θυμάμαι πόσο μου συμπαραστάθηκε ο Γιάννης Πουλόπουλος και πόσο ζεστά με αγκάλιασαν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Αλέκος Πατσιφάς. Εκείνη την ημέρα, υπέγραψα ένα πενταετές συμβόλαιο με τη ΛΥΡΑ, και έκανα τις μεγαλύτερες επιτυχίες μου με τον Μίμη Πλέσσα». Όσο για τον μεγάλο συνθέτη, αναφέρει: «Η μανία μου να έχω πάντα τις δικές μου φωνές, δικαιώνεται περισσότερο όταν χρησιμοποιώ τη Ρένα Κουμιώτη για πρώτη φορά στον «Δρόμο», της δίνω τα δύο μοναδικά γυναικεία τραγούδια του δίσκου. Τόσο με πείθει η αλήθειά της, ώστε στον επόμενο, που είναι οι «Μέρες του Καλοκαιριού», της δίνω μια ισοψηφία με τον Γιάννη Πουλόπουλο, που εκείνη την εποχή ήταν μεγάλη φίρμα».

Η Ρένια Κουμιώτη τραγούδησε στη συνέχεια της καριέρας της πολλά ακόμα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, με κορυφαία στιγμή της κοινής τους πορείας να αποτελεί -φυσικά- το υπέροχο «Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες». Όσο για τον «Δρόμο», θεωρείται ο πιο εμπορικός δίσκος της ελληνικής δισκογραφίας, με πάνω από 1.000.000 πωλήσεις, μόνο ως δίσκος βινυλίου.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *