Τραγούδια για το καλοκαίρι

Τραγούδια για το καλοκαίρι

Τα κομμάτια πολλαπλασιάζονται χρόνο με τον χρόνο, με τα περισσότερα από αυτά να κυκλοφορούν όταν η αγαπημένη εποχή πολλών ξεκινά να χαράζει.

«Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που νομίζουν πως το “Μια Αγάπη για το Καλοκαίρι” πρωτακούστηκε στην ταινία “Σκιές στην Άμμο”. Λάθος. Το δισκάκι της ΛΥΡΑ με την Καίτη Χωματά είχε κυκλοφορήσει ήδη από το 1964. Και η ταινία που γυρίστηκε το 1968, ήθελε προφανώς να αξιοποιήσει εμπορικά τη δημοτικότητα που στο μεταξύ η Καίτη είχε αποκτήσει». Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Παπαστεφάνου γυρίζει πίσω τον χρόνο και θυμάται τη μεγάλη επιτυχία που είχε κάνει το τραγούδι «Μια Αγάπη για το Καλοκαίρι», στο οποίο υπέγραψε τους στίχους. Η μουσική ήταν του Γιάννη Σπανού και το κομμάτι συνδέθηκε όσο λίγα με το λεγόμενο «νέο κύμα».

Ποιος από τη γενιά τη δική μου δεν έχει συνδέσει τις «Καλοκαιρινές Διακοπές» (1986) του Νίκου Καρβέλα με τις ξέγνοιαστες διακοπές των καλοκαιρινών του χρόνων; Και ποιος μπορεί να ξεχάσει το «Μη μου Μιλάς για Καλοκαίρια» που έγραψε για τη Σοφία Αρβανίτη ο Μιχάλης Ρακιντζής, πέντε χρόνια αργότερα; Βέβαια το παράδοξο με το τραγούδι αυτό είναι το εξής: έχει συνδεθεί απόλυτα με τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ στον στίχο του η ηρωίδα ούτε που θέλει ν’ ακούει για καλοκαίρια, αστέρια, ακρογιαλιές και όλα τα συναφή. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Μεγάλη επιτυχία έκαναν μια δεκαετία αργότερα (2002) και τα «Καλοκαιρινά Ραντεβού» από το συγκρότημα Δυτικές Συνοικίες, που ήταν ίσως η μοναδική μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος. Ένα άλλο συγκρότημα, οι Ζιγκ Ζαγκ, επίσης έκανε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του με ένα τραγούδι που μιλά για το καλοκαίρι. Το «Αγάπη του Καλοκαιριού» κυκλοφόρησε το 1989, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα διασκευάστηκε και από τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου.
Όσο για το πιο «έντεχνο» καλοκαιρινό ρεπερτόριο, «Το Καλοκαιράκι» του Νίκου Πορτοκάλογλου, το οποίο κυκλοφόρησε το 1986 έχει μια σημαντική θέση. Θάλασσα μυρίζει και το «Καλοκαίρι» του Διονύση Σαββόπουλου, που κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα: «με τη φέτα το καρπούζι στο ’να χέρι/με φιλιά μισολιωμένα, καλοκαίρι…». Υπέροχο είναι και το πιο πρόσφατο (και λιγότερο γνωστό) «Σε Όλα τα Νησιά» («Κρίνα του Γιαλού»), που τραγούδησε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Στους πανέξυπνους στίχους του Μιχάλη Γκανά γίνεται αναφορά στα ονόματα πολλών εκ των ελληνικών νησιών. Η μουσική είναι της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Ιδιαίτερη θέση στο ρεπερτόριο του καλοκαιριού κατέχει, επίσης, το «Μεγάλο Φωτεινό Καλοκαίρι» του Μανώλη Φάμελλου, που κυκλοφόρησε το 2000. Έντονα καλοκαιρινή διάθεση έχει και η «Χάντρα Θαλασσιά» του Γιάννη Κότσιρα. Ο Γιάννης Κότσιρας ήταν αυτός που τραγούδησε και το πολύ γνωστό «Κάνε τον Χειμώνα Καλοκαίρι», με τους στίχους του Νίκου Μωραΐτη να μας παροτρύνουν να κρύψουμε μέσα μας το καλοκαίρι, όποια εποχή του χρόνου και να είναι: «κάνε τον χειμώνα καλοκαίρι/κάνε το μπαλκόνι σου νησί/ό,τι θέλει ο άνθρωπος, καρδιά μου, το μπορεί».

Η λίστα με τα τραγούδια του καλοκαιριού δεν σταματά εδώ. Και σίγουρα δεν θα αδικούσα τις υπόλοιπες εποχές αν είχαν παράπονο για την προνομιακή μεταχείριση του καλοκαιριού από τους δημιουργούς…

Πηγή : Φιλgood, τεύχος 233.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *