Τσερνόμπιλ: Ο πυρηνικός εφιάλτης που έγινε μόδα στο Instagram

Τσερνόμπιλ: Ο πυρηνικός εφιάλτης που έγινε μόδα στο Instagram

Τσερνόμπιλ: Ο πυρηνικός εφιάλτης που έγινε μόδα στο Instagram

Το Τσερνόμπιλ, το πυρηνικό εργαστήριο το οποίο καταστράφηκε από έκρηξη του αντιδραστήρα του πριν από 33 χρόνια και προκάλεσε ανυπολόγιστο αριθμό θανάτων και φυσικών καταστροφών, μετά της άκρως επιτυχημένη σειρά του HBO, έχει μετατραπεί σε ένα τουριστικό αξιοθέατο.

Χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο καταφθάνουν στα ερείπια της εγκαταλελειμμένης πόλης Πρίπιατ, ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από το Τσερνόμπιλ, προκειμένου να επισκεφτούν τις άλλοτε απαγορευμένς περιοχές, να βιώσουν τον τρόμο και την ανθρώπινη τραγωδία στην ατμόσφαιρα αλλά και να βγάλουν φωτογραφίες για το προφίλ τους στο Instagram.

ap_17114574116972.jpg
ap_18101489477854.jpg

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τουρισμός του Τσερνόμπιλ είναι η νεότερη έκφανση ενός φαινομένου το οποίο είναι γνωστό ως «σκοτεινός τουρισμός» (dark tourism). Έτσι ονομάζεται η συνήθεια των ανθρώπων να επισκέπτονται τόπους, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με θάνατο, βασανιστήρια και πόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας (όπως το Άουσβιτς), το μνημείο που είναι αφιερωμένο σε όσους έχασαν τη ζωή τους την 11η Σεπτεμβρίου 2001, η αρχαία Πομπηία, το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο και πολλά ακόμα μέρη, αποτελούν πόλο έλξης για πλήθος τουριστών καθημερινά.

holocaust-memorial-76281_1920.jpg
auschwitz-485689_1920.jpg

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επισκέψεις σε τέτοια μέρη κάνουν τους ανθρώπους να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δική τους θνησιμότητα αλλά και να συνειδητοποιήσουν σε πόσο ακραία σημεία μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη φύση. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN International, φαίνεται να υπάρχει και μια μικρή ομάδα ανθρώπων οι οποίοι «γοητεύονται» από σκηνικά τρόμου και τα αναζητούν σε παγκόσμια κλίμακα. Οι περισσότεροι επισκέπτες όμως συμπεριφέρονται με τον δέοντα σεβασμό και ορθά επιθυμούν να μάθουν την ιστορία πίσω από τις ανθρώπινες κτηνωδίες.

pompeii-2375135_1920.jpg

Ωστόσο, στην εποχή των social media οι επισκέψεις αυτές μπορεί να ξεπεράσουν τα λεπτά όρια της ηθικής και να οδηγήσουν σε κοινωνικά κατακριτέες συμπεριφορές. Χιλιάδεςπροκλητικές φωτογραφίες από… influencers, με θέα εγκαταλελειμμένα κτίρια, ανθρώπινα λείψανα, μαζικούς τάφους και χώρους βασανιστηρίων «ανεβαίνουν» καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιουργούν μια σύγχυση για το που σταματά η καλλιτεχνική δημιουργία και το κυνήγι των followers και που ξεκινά ο σεβασμός για την απώλεια της ανθρώπινης ζωής.

Πηγή : Like.com.cy/ ethnos.gr

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *