ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

UncategorizedHola Barcelona!

Hola Barcelona!

Το National Geographic την έχει κατατάξει ανάμεσα στις 10 καλύτερες παραθαλάσσιες πόλεις. Κι εμείς ακολουθούμε τον χάρτη των διαδρομών της για να ανακαλύψουμε τους λόγους.

Μεσαιωνικά σοκάκια, μοναδική αρχιτεκτονική, μουσεία παγκόσμιας κλάσης και μια φοβερή γαστρονομική σκηνή την καθιστούν ελκυστικό προορισμό για χιλιάδες τουρίστες. Πόσο μάλλον όταν σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί και η Μπαρτσελονέτα, με οκτώ παραλίες λευκής άμμου σε έκταση 1,6 χιλιομέτρων, που απολαμβάνουν ντόπιοι και επισκέπτες από τότε που έγινε η ολική ανάπλαση της πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξένησε. Αυτή η συγκεκριμένη χρονιά, το 1992 δηλαδή, θα μπορούσε να θεωρηθεί ορόσημο για την δημιουργία του σύγχρονου προφίλ της Βαρκελώνης. Μιας πόλης καταλανικής.

Barcelonaa Dragon Park Guell
O πολύχρωμος δράκος το Πάρκο Γκουέλ, σήμα κατατεθέν της πόλης.

Κάτι που σημαίνει πως δεν θα σε ταξιδέψει στις διαδρομές της ισπανικής παράδοσης. Μην περιμένεις να βρεις εστιατόρια να σερβίρουν παέγια στις πλατείες, ούτε χορευτές φλαμέγκο στους δρόμους. Ίσως τσουγκρίσεις τα ποτήρια με σαγκριά και σίγουρα στα μενού θα βρεις τάπας, αλλά δεν θα είναι αυτό που νομίζεις. Η κουζίνα εδώ γράφει τη δική της ιστορία στη σύγχρονη γαστρονομία. Μην ψάξεις ούτε για ταυρομαχίες, έχουν καταργηθεί από το 2010 και επίσημα. Η Βαρκελώνη είναι η πόλη του Γκαουντί και της Σαγράδα Φαμίλια, της Λα Ράμπλα, της Μποκερία και του Μιρό. Αν γνωρίζεις αυτά αρκούν και περισσεύουν. Τα υπόλοιπα θα στα αποκαλύψουν οι δρόμοι και τα σοκάκια που θα περπατήσεις.

Barcelona La Rampa
Λα Ράμπλα

Η παλιά πόλη της Βαρκελώνης είναι ένα από τα πιο μεγάλα μεσαιωνικά κέντρα στην Ευρώπη. Το πιο διάσημο κομμάτι της δεν είναι άλλο από την Λα Ράμπλα, τον πεζόδρομο που θα περπατήσεις από την από την Πλατεία Καταλονίας (Plazza Catalunia) μέχρι το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στην παραλία. Το εντυπωσιακό άγαλμα (μπορείς να ανέβεις μέχρι την κορυφή του για να δεις τη θέα), έχει τοποθετηθεί στο σημείο που θεωρείται πως ο διάσημος θαλασσοπόρος αγκυροβόλησε όταν επέστρεψε από την Αμερική. Είναι καλό να γνωρίζεις πως τα εστιατόρια σ’ αυτό το δρόμο είναι πολύ πιο ακριβά απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές και απευθύνονται κυρίως σε τουρίστες.

Barcelona Colombus Statue7
Tο άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου

Στο μέσο του δρόμου θα βρεις την Αγορά της Μποκερία (La Boqueria). Βρίσκεται κοντά στην όπερα της πόλης (Liceu) στην περιοχή Ciutat Vella. Η διάσημη αγορά, βρίσκεται εκεί από το 1917 και είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Διαθέτει ανάμεσα σε πολλά, πολύχρωμα φρούτα, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, τυριά και αλλαντικά. Κάθισε στα τραπεζάκια για φαγητό και θα τη λατρέψεις.

Barcelona
Πάρκο Γκιουέλ.

Στο τέλος της Λα Ράμπλα ξεκινά το παραλιακό κομμάτι της πόλης, που οδηγεί στην Μπαρτσελονέτα. Μια περιοχή γεμάτη ζωή που δεν φημίζεται μόνο για τις παραλίες της, αλλά και για τα εστιατόρια με τη διεθνή κουζίνα και τη θέα στη θάλασσα. Για την ιστορία, το χρυσό γλυπτό Ψάρι -που δεν υπάρχει πιθανότητα να μην δεις- ανήκει στον αρχιτέκτονα Frank Gehry και το έφτιαξε για τους Ολυμπιακούς του 1992. Το 52 μέτρων ύψους γλυπτό, είναι σήμα κατατεθέν για τα παράλια της πόλης. Φτιαγμένο από ατσάλι στο χρώμα του χρυσού, λάμπει κάτω από τον μεσογειακό ήλιο και αλλάζει χρώμα ανάλογα με το φως και τις καιρικές συνθήκες. Το γλυπτό λειτουργεί ως θόλος για το καζίνο και τα εστιατόρια που συνδέουν το πολυτελές Hotel Arts (Carrer de la Marina, 19, 21, 08005), με τη θάλασσα.

Barcelonetta
Παραλία στη Μπαρτσελονέτα

Αν κάτι συνδέεται όσο τίποτε άλλο με την πόλη είναι το όνομα του Άντονι Γκαουντί (1852-1926), που έχουν ουσιαστικά καθορίσει την ταυτότητα της Βαρκελώνης και αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες και για όσους επιθυμούν να μελετήσουν τη δουλειά του οραματιστή  αρχιτέκτονα. Δες όσο Γκαουντί αντέχεις λοιπόν. Οπωσδήποτε θα πας στο Πάρο Γκιουέλ (08024 Barcelona) που ανακηρύχθηκε το 1984 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και είναι η πιο πολύχρωμη δημιουργία του.

Barcelona Sagrada Familoa
Η Σαγράδα Φαμίλια (Αγία Οικογένεια), το μεγαλύτερο έργο του Γκαουντί.

Ο Γκαουντί υπήρξε βαθιά θρησκευόμενος και το έργο της ζωής του ήταν η Σαγράδα Φαμίλια (Carrer de Mallorca, 401, 08013), ο εμβληματικός ναός που έμεινε ημιτελής μετά τον θάνατό του. Πριν πας, αγόρασε εισιτήρια (sagradafamilia.tickets-barcelona.org/) έτσι ώστε να αποφύγεις τις ουρές. Κι αν αντέχεις να ανέβεις 400 σκαλιά και φτάσεις στην κορυφή τoυ, εκεί η θέα θα ανταμείψει τον κόπο σου. Ο ναός λέγεται πως θα ολοκληρωθεί το 2026 χρονιά που θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από το θάνατο του εμπνευστή του.

Barcelona La Perdera 2
Οι διάσημες κορυφές του σπιτιού Λα Πεδρέρα, που σχεδίασε ο Γκαουντί.

Να έχεις στα υπόψιν πως το Κάζα Μιλά (Passeig de Gràcia, 92, 08008), γνωστό και ως Λα Περδέρα ήταν το τελευταίο έργο του Γκαουντί πριν αφοσιωθεί στη Σαγράδα Φαμίλια. Έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και για πολλούς είναι το σπουδαιότερο από τα δημιουργήματα του Καταλανού αρχιτέκτονα.

Barcelona La Perdera
Λα Περδέρα

Η λίστα με όλα όσα μπορείς να κάνεις στην Βαρκελώνη είναι ατέλειωτη. Το Ενυδρείο (del Port Vell, Moll d’Espanya, s/n, 08039), κοντά στο λιμάνι είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και σίγουρα το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείου.  Όσο για μουσεία; Το μοναδικό Μουσείο και το Ίδρυμα Μιρό (ToursParc de Montjuïc, s/n, 08038), το συναρπαστικό μουσείο με πρώιμα έργα και κεραμικά του Πικάσο, (Carrer Montcada, 15-23, 08003), αλλά και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Plaça dels Àngels, 1, 08001) είναι μερικά από αυτά.

Barcelona Miro Museum
Το Μουσείο του Χουάν Μιρό

Αν η αρχιτεκτονική σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα τότε εδώ υπάρχει ένα εξαιρετικό δείγμα μινιμαλισμού -από τα πρώτα- που σχεδίασε ο Mies van der Rohe, (Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 7, 08038) ειδικά για το Γερμανικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση της Βαρκελώνης το 1929. Βρίσκεται δυο λεπτά μακριά από το φημισμένο σιντριβάνι της Βαρκελώνης και πριν το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Καταλονίας (Palau Nacional, Parc de Montjuïc, s/n, 08038).

Barcelona Miro La Rampla
Το ψηφιδωτό στην Λα Ράμπλα, ένα από τα κομμάτια δημόσιας τέχνης του Χουάν Μιρό.
Barcelona La Rampa 2
Λα Ράμπα

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS