Βίκυ Καγιά: Είμαι ένας χορτάτος άνθρωπος!

Βίκυ Καγιά: Είμαι ένας χορτάτος άνθρωπος!

Βίκυ Καγιά: Είμαι ένας χορτάτος άνθρωπος!

Όταν μετράς 25 χρόνια καριέρας σ’ ένα επάγγελμα που έχει μέσο όρο τα πέντε χρόνια, δεν μπορεί παρά να σημαίνει κάτι: Ότι είσαι έξυπνη και ξέρεις πώς να αποδεικνύεσαι απαραίτητη σ’ έναν τόσο ευμετάβλητο χώρο. Η Βίκυ Καγιά, όμως, κατάφερε να ξεπεράσει άλλο ένα κλισέ: Ανεξάρτητα απ’ τα χιλιάδες εξώφυλλα, παραμένει «άκαυτη» και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, όπως γίνεται με μια κλασική αξία.

Από τον Πιερή Παναγή

Εάν ξεκινούσατε σήμερα την καριέρα σας θα συμμετείχατε σε ένα παιχνίδι όπως το «Greece’s Next Top Model»;
Βέβαια! Αυτό το παιχνίδι σού δίνει την ευκαιρία να γίνεις γρήγορα γνωστή και άμα είσαι έξυπνη, επαγγελματίας και το χρησιμοποιήσεις σωστά έχεις μια έτοιμη και στρωμένη δουλειά απ’ όλη την αγορά.

Αυτό δεν χρειάζεται χρόνος για να το κατακτήσεις;
Μα, ακριβώς αυτό λέω. Εάν δεν έχεις αυτό το παιχνίδι χρειάζεσαι χρόνο για να το πετύχεις, ενώ τώρα σε τρεις μήνες μπορείς να δείξεις τι μπορείς να κάνεις. Δεν είναι μικρό το διάστημα. Ο άλλος που ξέρει και γνωρίζει και είναι επαγγελματίας, μπορεί να δει τι δυνατότητες έχεις. Εάν μάλιστα σε βλέπει να προσπαθείς, να βελτιώνεσαι στις δοκιμασίες, να είσαι γλυκιά, περιποιημένη, καθαρή, μετρημένη καταλαβαίνει ότι κάνεις γι’ αυτή τη δουλειά.

Κι αν ύστερα από 15 χρόνια η μικρή Μπιάνκα έλεγε ότι θέλει να δηλώσει συμμετοχή σε ένα αντίστοιχο παιχνίδι, τι θα της λέγατε;
Εγώ δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Ο μπαμπάς της μάλλον, θα έχει (γέλια). Δεν θέλει το κοριτσάκι του να στεναχωρηθεί, να του πει κανείς τίποτα, να αγχωθεί. Είναι ένας χαζομπαμπάς και τη θέλει μακριά απ’ αυτό τον χώρο που είναι δύσκολος!

Ακούγονται πολλά για τις σχέσεις μεταξύ των κριτών. Διαβάζετε αυτά που γράφονται; Πού σταματάει η αλήθεια και πού ξεκινάνε οι φήμες;
Δεν τα διαβάζω, γιατί δεν με αφορούν τα κακεντρεχή σχόλια. Μας μεταφέρονται όμως μέσες άκρες… Δεν τα κατηγορώ αυτά. Όποιος είναι εκτός του χώρου της μόδας, σου λέει τσακώνονται αυτοί. Όταν, όμως, είναι μια real time δοκιμασία όπου πρέπει να διαλέξεις φωτογραφία και ποιο μοντέλο σού κάνει, γίνεται «σκοτωμός». Δεν είναι κάτι ξένο. Ο καθένας έχει την άποψή του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχω προσωπικό πρόβλημα με τον άλλο που διαφωνεί.

Παρακολουθείτε τα επεισόδια; Έχετε δει το τι έλεγε η «τριάδα της φωτιάς»;
Μελανό σημείο το τι γίνεται στο σπίτι. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να δημιουργούνται όλα αυτά τα θέματα στο σπίτι του GNTM. Ξεκινώντας την καριέρα μου στο εξωτερικό, έμεινα δεν ξέρω ούτε κι εγώ σε πόσα model apartments. Γίνονται αυτά τα πράγματα… Απλά, καλό είναι να απέχεις γιατί σου παίρνει ενέργεια απ’ τη δουλειά σου. Δεν μπορείς να πας στη φωτογράφηση με μαυρισμένα μάτια, αλλά πρέπει να έχεις όρεξη και να είσαι χαρούμενος. Εάν μπλέκεις σε ίντριγκες, δεν θα κάνεις άλλη δουλειά.

Εσείς δεν συμμετείχατε ποτέ σε κάτι αντίστοιχο;
Ο χαρακτήρας μου δεν είναι τέτοιος, δεν το έχω ανάγκη.

Τι γίνεται, όμως, όταν κάποιος σε κατηγορεί πίσω απ’ την πλάτη σου;
Όταν ήταν κάτι έντονο, σαφώς και θα το έλεγα. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν θα έμπλεκα σε κάτι που θα μου έπαιρνε την προσοχή απ’ την καριέρα μου.

Θέλει, δηλαδή, γερό στομάχι αυτή η δουλειά;
Χρειάζεται πολύ γερό στομάχι, όχι απλά γερό. Είναι μια πολύ ανταγωνιστική δουλειά, δύσκολη, με συγκεκριμένο χρόνο για να την κάνεις, επομένως χρειάζεται να είσαι συγκεντρωμένος στον στόχο σου.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που έπρεπε να αντιμετωπίσατε ποια ήταν;
Ξεκίνησα σε μια εποχή με τα super models, στα 90s’, όπου υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός. Η βιομηχανία ήταν πολύ ψηλά, ήταν αρκετά τα χρήματα και υπήρχε τρομερή πίεση. Πιεζόμουν πάρα πολύ για να είμαι η καλύτερη, να μην παραπονιέμαι, να ακούω, να καταλαβαίνω, να είμαι δέκα βήμα μπροστά. Ήταν πολύ αγχωτικό όλο αυτό.

Εκείνο το άνοιγμα στο εξωτερικό ήταν δύσκολο;
Κι αυτό ήταν πολύ πράγμα. Τα βρήκα σκούρα, αλλά επέμεινα και τα κατάφερα. Γενικά, όμως, δεν εφησυχάζω ποτέ. Αυτή η δουλειά δεν έχει καμία σταθερότητα. Τη μια σεζόν μπορεί να σε λατρεύουν και την άλλη να μη σε θέλουν. Εκεί που σε λένε «μούσα» τους και «θεά» τους, την επόμενη μέρα υπάρχει άλλη μούσα. Είναι μια ψυχοφθόρα δουλειά, αλλά αυτή είναι η φύση της.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλο θέμα με το κίνημα #metoo και τις παρενοχλήσεις γυναικών. Εσείς, διασταυρωθήκατε με κάτι τέτοιο;
Ποτέ! Είμαι 25 χρόνια σε αυτό τον χώρο και ποτέ δεν μου συνέβη κάτι τέτοιο, ούτε με ενόχλησε κανείς ούτε υπονόησε κάτι.

Σήμερα, ένα μοντέλο μετράει την επιτυχία απ’ τους followers στο Instagram. Αλλάζει ο τρόπος δουλειάς; Όταν μιλάτε σε νεαρά κορίτσια νιώθετε ότι είστε σε εντελώς διαφορετική βιομηχανία απ’ ό,τι όταν ξεκινούσατε;
Έχει αλλάξει τόσο πολύ που σχεδόν είναι αγνώριστη, αλλά αυτό δεν έγινε με άσχημο τρόπο. Έχει απλά εξελιχθεί μέσα απ’ την τεχνολογία. Η μόδα έχει περάσει σε μια εποχή fast fashion και ready to wear. Επομένως, έχοντας αυτά ως δεδομένο όλα πρέπει να γίνονται γρήγορα και με έναn πολύ κατανοητό και εύκολο τρόπο.

Κι αυτό, ένα μοντέλο πώς το εκμεταλλεύεται;
Πρέπει να πηγαίνει σύμφωνα με την εποχή της, να είναι σύγχρονη, να είναι επαγγελματίας και, φυσικά, να είναι ενταγμένη πολύ σωστά μέσα στα social media.

Απ’ την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η μπάλα εξαιτίας της ταχύτητας;
Βεβαίως! Γι’ αυτό υπάρχουν οι ατζέντηδες και οι μάνατζερ που χειρίζονται όλα αυτά τα κορίτσια όπως και τους σχεδιαστές, άλλωστε, για να μη γίνονται λάθος κινήσεις. Πρέπει να είναι όλα μελετημένα και σωστά.

Όπως κάνετε εσείς; Κάνατε ένα σωρό διαφορετικά πράγματα πέρα απ’ τα καθιερωμένα: Παίξατε σε ταινίες και πρωταγωνιστήσατε στο θέατρο, συμμετείχατε σε video clip, φτιάξατε ένα βιβλίο, κάνατε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Ήταν projects που σας προσφέρθηκαν ή ήταν μια ανάγκη σας να εμπλακείτε σε όσα περισσότερα μπορούσατε;
Όταν κάνεις αυτή τη δουλειά για χρόνια -μην ξεχνάς ότι είμαι 40 χρονών και είμαι στο μόντελιγκ απ’ τα 14- είναι λογικό να έρχονται διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι. Το θέμα είναι πώς τις καλλιεργείς και πώς τις χειρίζεσαι, γιατί πρέπει σε όλο αυτό το πλαίσιο να υπάρχουν και οι ικανότητες, να μπορείς δηλαδή να το κάνεις. Γιατί, αν μια απόπειρα σου βγει λάθος, καλύτερα να μην την κάνεις. Είχα ανθρώπους δίπλα μου που με βοήθησαν πολύ με το management, αλλά και άλλους που επένδυσαν πάνω μου ρόλους και τους ήξερα, γι’ αυτό τους εμπιστεύτηκα.

Για παράδειγμα, ο Νίκος Περάκης ήταν ο άνθρωπος που μου έκανε το δεύτερο διαφημιστικό μου, οπότε τον ήξερα από μικρή. Γνώριζε τι μπορώ να κάνω και τι όχι και δεν με πίεσε περαιτέρω. Όταν o Σταμάτης Φασουλής ήρθε και μου χτύπησε την πόρτα για να παίξω στο «Δυο τρελοί, τρελοί παραγωγοί», δεν είπα απ’ την αρχή το «ναι» μέχρι να δω τι ακριβώς χρειάζεται. Κι αυτό που χρειαζόταν ήταν ένα ανάλαφρο κορίτσι να παίξει ένα μοντέλο και όχι την Κλυταιμνήστρα. Οπότε, τα βήματα που έκανα σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν βήματα που μπορούσα να σηκώσω. Δεν τόλμησα κάτι πέρα από μένα, που θα μου στοίχιζε την καριέρα μου και την καλή μου εικόνα στον χώρο.

Η αυτογνωσία, λοιπόν, είναι ένα σημαντικό στοιχείο για ένα μοντέλο;
Απόλυτα! Όταν υπάρχουν χρόνια εμπειρίας είναι κάτι που κερδίζεις. Ξέρεις τι μπορείς να κάνεις και τι όχι. Βέβαια, σαφώς και έχει να κάνει και με τον χαρακτήρα του καθενός.

Έχετε αυτοπεποίθηση, ένα στοιχείο που εντοπίζει κανείς ακόμα κι απ’ τα πρώτα σας βήματά. Αυτό ήταν έμφυτο ή έπρεπε να το δουλέψετε;
Νομίζω πως υπήρχε μια βάση από νωρίς. Μέσα στον χώρο της μόδας, αυτό το στοιχείο το χάνεις και το βρίσκεις. Είναι μεγάλη η απόρριψη, επομένως χρειάζεται γερό στομάχι και υπομονή για να έρθει αργότερα η επιβράβευση. Οπότε, μιλάμε για ένα roller coaster συναισθημάτων το οποίο θέλει ισορροπία και προσοχή για να γίνει μια σωστή, πετυχημένη συνταγή. Δεν ήταν πάντα έτσι… Η εμπειρία, τα ταξίδια, τα διαφορετικά πρακτορεία, οι πολλές χώρες, οι διαφορετικοί φίλοι, τα εξώφυλλα, η επιτυχία, η αποτυχία όλα χτίζουν την προσωπικότητα ενός μοντέλου.

Τον περασμένο Ιούλιο φυσήξατε τα 40 κεράκια της τούρτας σας. Περάσατε την κρίση ηλικίας των 40;
Με όλα αυτά τα τρεχάματα, ούτε κρίση πέρασα ούτε πάρτι έκανα! Το πάρτι ελπίζω να το κάνω στα 41 μου. Είμαι ένας χορτάτος άνθρωπος και δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάτι άλλο πιο όμορφο για τη ζωή μου πέρα απ’ τα παιδιά μου, τον άντρα μου και η δουλειά να πηγαίνει τόσο καλά. Είμαι πολύ χαρούμενη και τυχερή.

Λόγω της ανασφάλειας που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο της τηλεόρασης, θα λέγατε πως η ίδρυση του «Fashion Workshop by Vicky Kaya» ήταν και η «σταθερά» σας για το μέλλον;
Δεν ήταν λόγω ανασφάλειας, αλλά ανάγκης περισσότερο. Φίλοι μου -σχεδιαστές και στιλίστες- μου έλεγαν πως δεν υπάρχει ένα νέο παιδί για να πάρει τη σκυτάλη και πως οι νέοι άνθρωποι που αγαπάνε τη μόδα δεν βρίσκουν κάποιον να τους διδάξει σωστά. Εκεί έγινε το κλικ. Είπα «αυτό θα κάνω, μια δική μου επιχείρηση που τη γνωρίζω καλά όπως είναι ο χώρος της μόδας». Δεν μπορώ να καταπιεστώ και να επενδύσω σε κάτι που δεν ξέρω.

Πάντα θυμάστε τον εαυτό σας να ενδιαφέρεται για τις νέες τάσεις, τους σχεδιαστές και να ενημερώνεται σε σχέση με ό,τι καινούριο στον χώρο;
Αγαπώ πολύ το πατρόν, το ρούχο, γιατί οι σχεδιαστές και οι ενδυματολόγοι ομορφαίνουν μια γυναίκα, τονίζουν και αναδεικνύουν τα πολύ ωραία της σημεία. Έχω κάνει τόσα πολλά ντεφιλέ και επιδείξεις στο εξωτερικό και πάντα με συνάρπαζε το ρούχο. Για να είμαι όμως ειλικρινής, όταν ξεκινούσα τη σχολή δεν φανταζόμουν την εξέλιξη, ξεπέρασε και τα όνειρά μου. Φέτος στο Ζάππειο, στο πλαίσιο του «Athens Exclusive», δάκρυσα γιατί τα παιδιά έκαναν εξαιρετικές δημιουργίες.

Απ’ την άλλη, συνεχίζει να σας απασχολεί καθημερινά η εμφάνισή σας, τα κιλά σας, τα ρούχα που θα φορέσετε – όλα αυτά, δηλαδή, που ίσως να αφορούν περισσότερο στην γυναικεία ομορφιά και ματαιοδοξία;
Ούτε bottox κάνω, ούτε πλαστικές. Θέλω να είμαι φυσική και λαμπερή. Με απασχολεί που δεν κοιμάμαι, που δεν τρώω σωστά και που δεν έχω χρόνο για να ησυχάσω. Όταν τα κάνω αυτά, σαφώς και είναι πιο βελτιωμένη η εικόνα μου. Ευτυχώς, υπάρχει το μακιγιάζ και βοηθάει (γελάει).

Στην πρώτη σας συνέντευξη στο «Omikron», σε ένα απ’ τα εξώφυλλα του περιοδικού πριν από 22 χρόνια, υπήρχε μια ερώτηση που έλεγε ποια εικόνα σας προβάλλετε μετά από κάποια χρόνια. Είχατε πει ότι θέλετε να γίνετε μαμά γιατί λατρεύετε τα παιδιά…
Μια χαρά τα έλεγα, δηλαδή, από τότε!

Θυμάστε την πρώτη φορά που πήρατε την Μπιάνκα στα χέρια σας;
Ήταν συγκλονιστική στιγμή! Η συγκίνηση ήταν τεράστια αλλά, απ’ την άλλη, σκεφτόμουν τι κάνω τώρα με ένα μωρό. Οι πρώτες μέρες στο σπίτι ήταν δύσκολες, όπως για κάθε μαμά. Δεν ξέρεις πώς την κρατάς, πώς θηλάζεις, πώς οργανώνεσαι. Χρειάζεται λίγος καιρός μέχρι να το συνηθίσεις και να αρχίσεις να το απολαμβάνεις.

Με τόσες δραστηριότητες τελευταία, η Μπιάνκα και ο Κάρολος, δεν παραπονιούνται ότι τους λείπετε; Πώς αντιδρούν όταν θα πρέπει να φύγετε από το σπίτι;
Ο μπέμπης είναι μικρός. Υπάρχουν στιγμές που δεν τον βλέπω πολύ κι όταν έχω χρόνο είμαι με τη μεγάλη που θέλει να κάνει πράγματα και καταλαβαίνει πιο πολύ, αλλά όσο ελεύθερο χρόνο έχω όταν γυρνάω στο σπίτι, στα κενά μου, τον αφιερώνω στα παιδιά μου. Το κακό είναι ότι δεν αφιερώνω χρόνο σε μένα και είμαι εξαντλημένη.

Εάν είχατε μια μέρα μόνο για τον εαυτό σας, τι θα κάνατε; Τι σας έλειψε;
Θα πήγαινα στο spa. Όλη μέρα όμως! Και θα γύρναγα στο σπίτι και θα κοιμόμουν 27 ώρες! (γέλια)

Κατά καιρούς, λέγατε στις συνεντεύξεις σας πως θα θέλατε περισσότερα από δύο παιδιά. Να υποθέσω ότι είστε ήδη έτοιμη και για τρίτο;
Όχι, νομίζω ότι εντάξει είμαστε. Κλείσαμε! (γέλια). Έχουμε και τα δυο μεγαλύτερα παιδιά του Ηλία, επομένως μιλάμε για τέσσερα παιδιά. Και δυο γονείς και ένας σκύλος επτά. Επομένως, είμαστε μια χαρά!

Τις δυσκολίες που προκύπτουν μέσα σε ένα ζευγάρι που ζει μαζί χρόνια, πώς τις αντιμετωπίζετε;
Είμαστε πέντε χρόνια μαζί με τον Ηλία. Όποιες δυσκολίες έρθουν τις αντιμετωπίζουμε με κατανόηση και αγάπη.

Σε ποιο βαθμό διαφοροποιείται ο έρωτάς σας μέσα στα χρόνια;
Σαφέστατα διαφοροποιείται. Αλλάζει αυτό το φλογερό που υπάρχει στην αρχή. Ιδιαίτερα μετά, που έρχονται και παιδιά, η ένωση δυο ανθρώπων γίνεται πιο βαθιά και δύσκολα κλονίζεται.

Αλήθεια, πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε μια δεκαετία; Στα 50 σας;
Τον φαντάζομαι στην παραλία αραχτή, με τα παιδιά να είναι όπου θέλουν -κατασκήνωση, summer school, με τους φίλους τους- και εγώ να μην κουνιέμαι. Ούτε βλεφαρίδα να μην κουνιέται! (γελάει).

Info: Το «Fashion Workshop by Vicky Kaya» βρίσκεται στη Σαρρή 9, Αθήνα (τηλ: 0030-2103251552, www.fashionworkshop.gr). Η εκπομπή «Greece’s Next Top Model» μεταδίδεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.05 και το «Shopping Star» καθημερινά στις 18.10, από το Omega TV.

Πηγή : Περιοδικό Down Town, τεύχος 624

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *