Yiorkio Residence: Από τη χλιδή στην παρακμή

Yiorkio Residence: Από τη χλιδή στην παρακμή

Yiorkio Residence: Από τη χλιδή στην παρακμή
Φωτογραφία: Γιάννης Νησιώτης

Στο παρελθόν, υπήρξε συνώνυμο της χλιδής. Οι ένοικοί του ήταν ευκατάστατοι, ενώ μέχρι και η Νaomi Campbell έμεινε κάποτε στην προεδρική σουίτα του. Σήμερα, είναι συνώνυμο της εξαθλίωσης. Θαμώνες του, πλέον, ναρκομανείς, λαθρομετανάστες και παράνομα ζευγαράκια. Η εγκαταλελειμμένη εικόνα του «Γιώρκειου», προκαλεί σφίξιμο στο στομάχι.

Της Κωνσταντίνας Γεωργίου

Ακόμη είναι «κολλημένο» στη μνήμη μου κι ας είναι θαμπές οι περισσότερες αναμνήσεις απ’ τα παιδικά μου χρόνια. Πρέπει να πήγαινα γυμνάσιο τότε. Ήταν κοντά στα Χριστούγεννα. Το «Yiorkio Residence», το νέο στολίδι της πρωτεύουσας, άνοιγε τις πύλες του. Είχαμε φορτωθεί σε δυο αυτοκίνητα, θείοι, θείες και ξαδέλφια και πήγαμε κι εμείς, μπουλούκι με τον υπόλοιπο κόσμο, να δούμε από περιέργεια το ξακουστό ξενοδοχείο. Για να μείνουμε, ούτε λόγος. Μόνο λεφτάδες είχαν τη δυνατότητα να διαμείνουν στις υπέρ-πολυτελείς σουίτες του. Δυο «θεόρατοι» πύργοι ξεπρόβαλλαν μπροστά μας. Παντού, γυαλί και μάρμαρο. Μια ασύλληπτη χλιδή για τα παιδικά μου μάτια.

giwrkeio4

Τα χρόνια πέρασαν. Το «Γιώρκειο» δεν αντεπεξήλθε στις ευοίωνες προοπτικές, παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια του ιδιοκτήτη του, Γιάγκου Παπαδόπουλου (ήταν ένας από τους πλουσιότερους συμπατριώτες μας, με επιχειρήσεις σε Βέλγιο, Ζαϊρ, Ελλάδα και Κύπρο). Δεκαέξι περίπου εκατομμύρια λίρες επένδυσε επάνω του, κτισμένο σε μια γη, έκτασης 25.000 τ.μ., με την αξία της, τότε, να υπολογίζεται στο ένα εκατομμύριο. Παρόλο που ο αρχιτέκτονας, Χάρης Φεραίος, έκανε τα «μαγικά» του, ο αιφνίδιος θάνατος του επιχειρηματία, το 1998, έφερε και τον «θάνατο» του «Yiorkio Residence», αφιερωμένο στη μνήμη του μονάκριβου γιου του, που είχε χάσει πρόωρα.

giwrkeio2

Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο σήμερα. Ο βόρειος πύργος, ενοικιάστηκε από το κράτος και στεγάζει εδώ και χρόνια το υπουργείο Υγείας. Και ο νότιος; Ο νότιος δεν θυμίζει σε τίποτα την αίγλη του παρελθόντος. Παρά τις εξαγγελίες, ότι θα επαναλειτουργούσε και θα στέγαζε πολυτελή διαμερίσματα -παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες ενός πεντάστερου ξενοδοχείου- τα σχέδια ναυάγησαν. Μετά, αφέθηκε στο έλεος του θεού. Τα σημάδια εγκατάλειψης είναι παραπάνω από εμφανή. Όποιος θέλει μπορεί να μπει μέσα, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο, παρόλο που ο διαχειριστής του κτιρίου το σφραγίζει κατά καιρούς.

giwrkeio1

Στο εσωτερικό, το πάτωμα είναι ανύπαρκτο. Αφαιρέθηκε άτσαλα. Τα πανάκριβα αγάλματα, που παλιά κοσμούσαν δεξιά και αριστερά τον χώρο, είναι σπασμένα και ριγμένα στο πάτωμα, ενώ όσα είναι ακόμη όρθια, είναι σε εξίσου άθλια κατάσταση. Από την εσωτερική σκάλα που οδηγεί στο υπόγειο, το κιγκλίδωμα είναι άφαντο. Εύκολα μπορεί κάποιος απρόσεκτος να πέσει στο κενό. Τα φρεάτια των ανελκυστήρων είναι ανοικτά. Ένας ορατός-άορατος κίνδυνος. Το πλιάτσικο που έγινε όλα αυτά τα χρόνια δεν το χωράει ο νους, καθώς επεκτείνεται και στους 9 ορόφους. Στους πιο πάνω, ακόμη υπάρχουν κάποια απομεινάρια επίπλων. Προφανώς, οι επίδοξοι κλέφτες δυσκολεύτηκαν να τα μεταφέρουν. Χάμω, υπάρχουν δεκάδες άδεια κουτιά μπίρας και λογής-λογής σκουπίδια, ενώ τη θέση των εντυπωσιακών ζωγραφιών που κοσμούσαν παλιά τους τοίχους, έχουν πάρει δεκάδες graffiti…Αυτή κι αν είναι μια εικόνα, που θα μείνει «σφηνωμένη» στο μυαλό μου, όσα χρόνια κι αν περάσουν!

giwrkeio3

Πηγή : Περιοδικό Down Town, τεύχος 485

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *