Young leader: Το φαινόμενο Greta

Young leader: Το φαινόμενο Greta

Young leader: Το φαινόμενο Greta

«Κανείς δεν είναι πολύ μικρός για να κάνει την αλλαγή». Αυτό υποστηρίζει μια μικρή, ανήλικη Σουηδέζα που έκανε όλους τους μεγάλους του πλανήτη να την κοιτούν με δέος, την ώρα που εκείνη τους αποδομεί.

Από τον Κώστα Μπουρούση

Η Greta Thunberg μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου η διασημότητα σερβιριζόταν στο οικογενειακό τραπέζι για πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο. Με παππού και πατέρα ηθοποιό και μητέρα αναγνωρισμένη μεσόφωνο με σπουδαία καριέρα σε λυρικά θέατρα, τις μεγαλύτερες όπερες της Ευρώπης και μια -μάλλον ατιμωτική για τη σουηδική παράδοση, αν λάβει κανείς υπόψη την 21η θέση- εμφάνιση στη Eurovision το 2009 η 16χρονη σήμερα μαθήτρια είχε κάθε λόγο να νιώθει celebrity -έστω της σκανδιναβικής χερσονήσου- από κούνια. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ουδόλως την ενδιέφερε η ενασχόληση των προπατόρων της με την τέχνη. Περισσότερο τη γοήτευε η αφήγηση για εκείνον τον μακρινό συγγενή του παππού της, τον βραβευμένο με Νόμπελ πρωτοπόρο φυσικό Svante Arrhenius, ο οποίος το 1896 διέβλεψε πώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας της γης.

Άλλωστε, από τότε που θυμάται τον εαυτό της, η Greta ονειρευόταν έναν καλύτερο κόσμο. Πριν από εννέα μήνες αποφάσισε να τον διεκδικήσει οργανώνοντας μια καινοφανή δράση για την κλιματική αλλαγή. Σήμερα, είναι πια μια αληθινή σταρ που καλείται στα διεθνή fora για να αφυπνίσει τους πολίτες του κόσμου και να κατακεραυνώσει τους ηγέτες που διαφεντεύουν τις τύχες τους και το μέλλον του πλανήτη. Η Σουηδή μαθήτρια ενσαρκώνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο έναν Δαβίδ του περιβαλλοντικού ακτιβισμού που ορθώνει το ανάστημά του μπροστά στους Γολιάθ, οι οποίοι επιμένουν να κωφεύουν επιδεικτικά στα σημάδια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει για έναν χρόνο το σχολείο, προκειμένου να συνεχίσει απερίσπαστη τον ανένδοτο αγώνα της.

 

Το καλοκαίρι του 2018 ήταν το πιο θερμό που είχαν ζήσει οι Σουηδοί εδώ και 262 χρόνια. Η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας και οι υψηλές θερμοκρασίες που έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο είχαν κάνει την καθημερινότητα αβίωτη. Ήταν το δίχως άλλο ώρα για δράση και όχι για φλύαρες τηλεοπτικές συζητήσεις και υποσχέσεις που έσφυζαν από αοριστία και ευχολόγια ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 9ης Σεπτεμβρίου. Στις 20 Αυγούστου, ημέρα έναρξης του σχολικού έτους, η μαθήτρια της ένατης τάξης (αντίστοιχη της δικής μας τρίτης τάξης του Γυμνασίου) Greta Thunberg, ήταν καθόλα έτοιμη.

Όχι για να εκπληρώσει με αξιώσεις τις σχολικές υποχρεώσεις ούτε για το απαραίτητο catch up με τους συμμαθητές της μετά από τη θερινή ανάπαυλα. Αλλά, για να διαδηλώσει. Η χειρόγραφη επιγραφή «Σχολική απεργία για το κλίμα» έγινε το σήμα-κατατεθέν της και το ραντεβού της έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο καθημερινό. Μέχρι την ημέρα των εκλογών, η δεκαεξάχρονη αντί να παρακολουθεί τα μαθήματά της περνούσε το ωράριό της έξω από το Riksdag. Αμέσως μετά τις εκλογές, το ακτιβιστικό ραντεβού της έγινε εβδομαδιαίο. Κάθε Παρασκευή με ήλιο, με βροχή, με πάγο και με χιόνι η μικρή μαθήτρια έκανε τη δική της ιδιότυπη καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή. Οι περαστικοί την απαξίωναν, οι γονείς της προσπαθούσαν εις μάτην να τη συνετίσουν, οι συμμαθητές της θεώρησαν την κίνησή της απότοκο της ούτως ή άλλως ιδιόρρυθμης συμπεριφοράς της. Η Greta επέμεινε. Και κέρδισε το στοίχημα της επιδραστικότητας.

Στις 15 Μαρτίου του 2019 σε 700 σημεία του πλανήτη σε 70 χώρες οργανώθηκε η πρώτη παγκόσμια απεργία για την κλιματική αλλαγή. Εκείνο που φάνταζε εξεζητημένο και ήταν σίγουρα υποτιμημένο άρχισε να αναδύεται ως επιτακτική ανάγκη. Αν δεν υπήρχε η 16χρονη Σουηδή, που όταν ήταν παιδί δάκρυζε με τις εικόνες των λαβωμένων από ανθρώπινο χέρι φαλαινών και που στα δέκα χρόνια της διαγνώστηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ, κατάθλιψη και «βυθίστηκε» σε πολύμηνη αλαλία, θα έπρεπε να την επινοήσουμε. Η Thunberg όχι μόνο ενέπνευσε τη μικρή μαθητική κοινότητα του σχολείου της Στοκχόλμης, αλλά κατάφερε να κάνει το αίτημά της οικουμενικό. Φυσικά, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του παγκόσμιου Τύπου. Πριν καλά-καλά ενηλικιωθεί μπορεί να υπερηφανεύεται για το πρώτο εξώφυλλό της στο περιοδικό Time πριν από λίγες εβδομάδες, για πλείστες όσες συνεντεύξεις της σε έγκριτες εφημερίδες, για τις παρεμβάσεις της στις συνόδους του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή αλλά και για τη συμμετοχή της στο φετινό οικονομικό φόρουμ του Νταβός.

Η έφηβη με το ποίμνιο των 1.8 εκ. followers στο Instagram και τις εμβληματικές κοτσίδες φροντίζει να υπηρετεί με τη ζωή της το επιτακτικό αίτημα για έναν καλύτερο πλανήτη. Ταξιδεύει πάντα με πλοίο και τρένο, αφού τα αεροπλάνα αφήνουν πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη, ακολουθεί αυστηρή χορτοφαγική διατροφή και -κυρίως- δεν μιλά με ευχολόγια, δεν στρογγυλεύει τον λόγο της και δεν εκφράζει τις σκέψεις της ωραιοποιημένες, επειδή από την απόλυτη απαξίωση και τον χλευασμό, βρέθηκε ως ισότιμη συνομιλήτρια των πιο ισχυρών πολιτικών και οικονομικών ταγών του πλανήτη. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο τρανή απόδειξη από τον διάρκειας 200 δευτερολέπτων λόγο της στην 24η Σύνοδο του ΟΗΕ στην Πολωνία πέρσι τον Δεκέμβρη -αξίζει να αναζητήσετε το βίντεο στο YouTube-, όπου μεταξύ άλλων η Thunberg επισήμανε: «Φοβάστε μη γίνετε δυσάρεστοι και αντιδημοφιλείς. Είστε ανώριμοι για να πείτε τα πράγματα ως έχουν. Δεν ήρθαμε για να παρακαλέσουμε. Μας αγνοήσατε στο παρελθόν και θα μας αγνοήσετε και στο μέλλον. Οι δικαιολογίες σας τελειώνουν, ο χρόνος μας τελειώνει. Ήρθαμε για να σας ενημερώσουμε ότι η αλλαγή έρχεται. Κι ότι η αληθινή δύναμη βρίσκεται στους ανθρώπους».

Πηγή : Περιοδικό Down Town, τεύχος 653

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *