Ζωή με ημερομηνία λήξης

Ζωή με ημερομηνία λήξης

Ζωή με ημερομηνία λήξης

Το 2016, οι ΗΠΑ άγγιξαν ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο αναφορικά με τη χρήση της θανατικής ποινής, κάτι που ίσως ανατραπεί το 2017, με τις πρωτοφανείς απανωτές εκτελέσεις στο Άρκανσας που προκάλεσαν συνωστισμό στο διάδρομο του θανάτου, στη φυλακή Cummins.

Της Θεοδώρας Γιάγκου

Παρήγγειλε τρία τηγανητά κομμάτια κοτόπουλο, πουτίγκα μπανάνας, νάτσος με τσίλι, δύο ροφήματα Mountain Dews και πατάτες τηγανιτές με ketchup. Ήταν το πρώτο, μεγάλο γεύμα του μετά από πολλά χρόνια, αλλά και το τελευταίο. Μερικές ώρες αργότερα, η δικαιοσύνη του σέρβιρε το τελευταίο του «κοκτέιλ». Πρώτα του χορηγήθηκε μια δόση μιδαζολάμη που προκαλεί απώλεια των αισθήσεων, κατόπιν pancuronium bromide που σταματά την αναπνοή και, τέλος, potassium chloride που ακινητοποιεί την καρδιά. Στις 10:24 ακριβώς, το βράδυ της Δευτέρας, ο Marcel Williams ήταν ένα άψυχο σώμα, δεμένο επάνω σ’ ένα φορείο στο θάλαμο εκτελέσεων στις φυλακές Cummins του Άρκανσας.

Ήταν ο τρίτος στη σειρά που εκτελέστηκε μέσα σε λίγες μέρες, μετά την εκτέλεση του Jack Jones λίγες ώρες πριν τη δική του και την εκτέλεση του Ledell Lee στις 20 Απριλίου. Η πολιτεία του Άρκανσας έγινε η πρώτη στην Αμερική που εκτέλεσε περισσότερους από έναν κρατουμένους την ίδια ημέρα μετά το 2000. Δώδεκα χρόνια χωρίς καμία εκτέλεση, αποφασίστηκαν οκτώ εκτελέσεις σε διάστημα 10 ημερών γιατί τα αποθέματα ενός από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις θανατηφόρες ενέσεις είχε ημερομηνία λήξης την 30η Απριλίου.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δικηγόροι υπεράσπισης και οι εταιρίες φαρμάκων αντιτάχθηκαν στην απόφαση του κυβερνήτη, με αποτέλεσμα η δικαιοσύνη να τραβήξει προσωρινά φρένο στις εκτελέσεις τεσσάρων θανατοποινιτών από τους οκτώ που πήραν σειρά για το ραντεβού με το θάνατο. Τελευταίος στη σειρά ο Kenneth Williams, ο οποίος τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές μετράει αντίστροφα τις ώρες στο κελί του στη φυλακή Cummins, μέχρι να οδηγηθεί στο θάλαμο εκτελέσεων.

Η αντίστροφη μέτρηση, όπως περιγράφει ο ίδιος στην αλληλογραφία του με τη δημοσιογράφο Deborah Robinson, άρχισε από την ημέρα που του ανακοίνωσαν τη δική του ημερομηνία… λήξης. «Ο φύλακας διάβασε τα ονόματα, τα εγκλήματά μας, την ετυμηγορία και επικράτησε σιωπή. Ο θάνατος είναι ένα βήμα πιο κοντά. Τικ – τακ.». Δακτυλογραφημένα γράμματα, κάρτες και βιβλία, άρχισαν να καταφθάνουν στη φυλακή από τότε που ορίστηκε η εκτέλεσή του. «Γνωρίζεις τον Ιησού Χριστό;», «Τον έχεις αποδεχτεί ως Κύριο;», «αν δεν μετανοήσεις, θα πας στην κόλαση» του έγραψε ο κόσμος και εκείνος απάντησε μέσα από το άρθρο «20 μέρες πριν την εκτέλεσή μου» στο themarshalproject.org: «Ο Θεός με έχει μεταμορφώσει, ακόμα και οι χειρότεροι από εμάς μπορούν ν’ αλλάξουν».

Οι συγκρατούμενοί του, έσπευσαν ν’ αποκτήσουν τα προσωπικά του αντικείμενα. «Άφησέ μου τα παπούτσια σου», «δώσε μου το ρολόι σου», «το ραδιοφωνάκι σου» ήταν οι τελευταίες κουβέντες που αντάλλαξαν μαζί του, δίνοντάς του το μήνυμα πως η ζωή του δεν έχει καμία απολύτως αξία. To ίδιο ένιωσε, όταν ο αρχιφύλακας τού ζήτησε νούμερο παντελονιού, μπλούζας, παπουτσιών και ρώτησε το ύψος και τα κιλά του. Συνειδητοποιημένος, όμως, και μετανοημένος, έγραψε στην Deborah: «Παίρνουν τα μέτρα του αμνού πριν τη σφαγή… Άρχισα να σκέφτομαι “ξέχασαν ότι είμαι άνθρωπος ή απλά δε νοιάζονται;”. Μετά όμως υπενθύμισα στον εαυτό μου: “Δεν ήταν η περιφρόνηση μου για την ανθρώπινη ζωή που με έφερε εδώ;”».

Ό,τι δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στον Τύπο, θα καταγραφεί στο βιβλίο το οποίο η δημοσιογράφος ετοιμάζει, με θέμα τις οκτώ εκτελέσεις του Άρκανσας, που έφεραν το debate για τη θανατική ποινή ξανά στο προσκήνιο. Η Deborah, «στέκεται» σ’ εκείνη την πλευρά που υποστηρίζει ότι η θανατική ποινή είναι η πιο σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία, καθώς παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή!

* Τουλάχιστον 1.032 άνθρωποι εκτελέστηκαν σε 23 χώρες το 2016
*Στις ΗΠΑ η θανατική ποινή εφαρμόζεται σε 31 από τις 50 πολιτείες
* 141 χώρες παγκοσμίως έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή

Πηγή : ΦιλGood

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *