GOOD LIFEΑυτός είναι ο λόγο που χάνουμε τον έλεγχο και τρώμε χωρίς δεύτερες...

Αυτός είναι ο λόγο που χάνουμε τον έλεγχο και τρώμε χωρίς δεύτερες σκέψεις

Είναι γεγονός πως όταν δεν βάζουμε όρια στο στομάχι μας , κάπου ο αυτοέλεγχος χάνεται και οδηγεί στην αύξηση βάρους με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην παχυσαρκία και τότε η επιστροφή είναι πολύ πιο δύσκολη.

Ο μειωμένος αυτοέλεγχος προκαλεί παχυσαρκία ή η παχυσαρκία μειώνει τον αυτοέλεγχο; Σε αυτό το δίλημμα προσπάθησαν να απαντήσουν επιστήμονες σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Trends in Cognitive SciencesΟι συγγραφείς της έρευνας απαντούν πως η σχέση των δύο είναι αμφίδρομη και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου ο οποίος όχι μόνο επηρεάζεται από τις διατροφικές επιλογές, αλλά μπορεί επίσης να τις επηρεάσει.

«Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η παχυσαρκία προκαλεί προβλήματα στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και η διαφοροποίηση στην εγκεφαλική δομή και λειτουργία μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό», ανέφερε η πρώτη συγγραφέας της έρευνας Cassandra Lowe. «Η έρευνά μάς δείχνει ότι αν έχετε προμετωπική δυσλειτουργία μπορεί να σας ωθήσει στην υπερφαγία κάτι που κατά συνέπεια μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση βάρους και την παχυσαρκία».

Η νευροεπιστήμη έχει πρωτίστως εστιάσει στην δυσλειτουργία των εγκεφαλικών δομών που προκαλούν παχυσαρκία. Πρόσφατες μελέτες εντόπισαν διαφορές στη λειτουργία και τη δομή του προμετωπιαίου φλοιού οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν εξίσου σημαντικές. Η δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προβλέψει την προδιάθεση του ατόμου να επιθυμήσει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Οι άνθρωποι με περιορισμένη δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού είναι πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση περισσότερου φαγητού ειδικά όταν τους παρουσιάζονται διατροφικά ερεθίσματα (π.χ. διαφημίσεις), τα οποία μπορούν να πυροδοτήσουν αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα που με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε υπερφαγία, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο.

Τα ευχάριστα νέα; «Έρευνες κατέδειξαν πως η άσκηση αυξάνει τη δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού, κάτι το οποίο μας επιτρέπει να αγνοούμε τροφές υψηλές σε θερμιδική περιεκτικότητα παίζοντας σημαντικό ρόλο στην αποφυγή περιττών θερμίδων», αναφέρει η Δρ. Lowe.

Επιπρόσθετα η έρευνα δείχνει ότι η εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα για τη διατροφική μας συμπεριφορά θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει προς την επιθυμητή κατεύθυνση πτη λειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού. «Εστιάζοντας στην υγεία και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του φαγητού που τρώμε είμαστε ικανοί να κάνουμε καλύτερες διατροφικές επιλογές» εξηγεί η Δρ. Lowe.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS