GOOD LIFEΣχέσεις στον εργασιακό χώρο - Ποια τα υπέρ και ποια τα κατά;

Σχέσεις στον εργασιακό χώρο – Ποια τα υπέρ και ποια τα κατά;

Tης Θέκλας Βασιλείου

ψυχολόγος, Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Τα δύο φύλα σήμερα συναντώνται όλο και πιο συχνά στο επαγγελματικό τερέν κι εκεί είναι απόλυτα φυσιολογικό να προκύψουν έρωτες και πάθη που κανείς δεν ξέρει πού θα βγάλουν, όπως εξάλλου και όλες οι σχέσεις.

Οι σχέσεις στο χώρο εργασίας είναι ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται, τόσο εξαιτίας της διαμόρφωσης του κοινωνικού ρόλου της γυναίκας, όσο και επειδή πλέον οι ώρες που οι άνθρωποι αφιερώνουν στην εργασία τους είναι ατελείωτες, με αποτέλεσμα ο διαθέσιμος χρόνος για να βγούμε έξω, να γνωρίσουμε ανθρώπους και να φλερτάρουμε, έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Τα δύο φύλα σήμερα συναντώνται όλο και πιο συχνά στο επαγγελματικό τερέν αφού οι γυναίκες δεν αποτελούν το εργατικό δυναμικό της «φάμπρικας», της πωλήτριας ή της τηλεφωνήτριας, θέσεις μάλλον απομονωμένες από την ανδρική παρουσία. Η γυναικεία παρουσία είναι έντονη και καίρια πλέον, σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους, όπου και η «τριβή» με τους άνδρες συνάδελφους είναι καθημερινή και έντονη. Αν σε αυτή την εξίσωση προσθέσουμεκαι την προσεγμένη εικόνα της σημερινής γυναίκας, που θηλυκή και ερωτεύσιμη δεν φοβάται να τραβήξει τα βλέμματα και να φλερτάρει, είναι τουλάχιστον αναμενόμενο πως τα νέα ζευγάρια αναφέρουν όλο και συχνότερα πως γνωρίστηκαν στη δουλειά.

ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ

Είναι λοιπόν πολύ εύκολο να αναπτυχθεί μια ερωτική σχέση στον εργασιακό χώρο. Οι πολλές ώρες που περνάς με κάποιον, οι νύχτες μέχρι αργά, η συμπάθεια που μπορεί να αναπτυχθεί, το φλερτ, ένα χαμόγελο, ένα τυχαίο άγγιγμα και ξαφνικά νιώθουμε την καρδιά μας να φτερουγίζει. Υπάρχουν όμως ιδιαιτερότητες σε αυτές τις σχέσεις. Η αρχή της μπορεί να είναι ειδυλλιακή και περιπετειώδης, ενώ η ανυπομονησία να δούμε το ταίρι μας κάθε πρωί ή μια κλεφτή ματιά στους διαδρόμους και ένα πεταχτό φιλί στο διάλειμμα φτάνει για να μας τροφοδοτήσει με φαντασιώσεις όλη την ημέρα. Τι γίνεται όμως όταν η σχέση προχωρήσει και οι πρώτες πεταλουδίτσες αποχωρήσουν; Σίγουρα το κομμάτι του απεριόριστου κοινού χρόνου μπορεί να κουράσει και να μας κάνει να ασφυκτιούμε. Βλέπει κανείς τον άλλο όλη μέρα στη δουλειά, μετά στο σπίτι… Είναι εύκολο να χαθεί το μυστήριο και να παγιδευτούμε στη βαρεμάρα. Και όταν υπάρξει ένας καυγάς, όπως σε κάθε φυσιολογικό ζευγάρι; Ενώ στις περισσότερες σχέσεις προσπαθούμε να μη μεταφέρουμε την ένταση της δουλειάς στο σπίτι, εδώ χρειάζεται προσπάθεια για να μη μεταφέρουμε τα προβλήματα του σπιτιού στο γραφείο, να διαταράξουμε τις ισορροπίες και φέρουμε συνέπειες στην καριέρα μας. Περαιτέρω, ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που δουλεύουν μαζί αναπτύσσεται ανταγωνισμός, ο οποίος μπορεί να είναι υγιής, δηλαδή να «σπρώχνει» ο ένας σύντροφος τον άλλον να γίνεται καλύτερος, μπορεί όμως και να δημιουργηθούν προστριβές για το ποιος είναι ο καλύτερος, ποιος θα πάρει προαγωγή, ποιος δουλεύει περισσότερο και πόσα χρήματα κερδίζει.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΩΡΙΣΜΟΥ

Ένα ακόμα βασικό ζήτημα που προκύπτει είναι ο χωρισμός. Ενδεχομένως να καταφέρουμε να χωρίσουμε «ήρεμα και πολιτισμένα», χωρίς επιπλοκές στην επαγγελματική μας ζωή. Επειδή όμως σε ένα χωρισμό, τουλάχιστον ένας πληγώνεται, μπορεί να δημιουργηθεί ένταση και σίγουρα δεν παίρνουμε το χρόνο μας για να επεξεργαστούμε τα συναισθήματα που αναπτύχθηκανή να βρούμε τρόπους να διαχειριστούμε το πένθος του χωρισμού. Υπό άλλες συνθήκες χωρίζεις και έχεις την επιλογή να μην ξαναδείς τον άλλον ποτέ, αν όμως εργάζεστε στον ίδιο χώρο; Ο χωρισμός είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι της σχέσης σε επαγγελματικό χώρο. Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να αλλάξουν χώρο εργασίας, προκειμένου να πάρουν αποστάσεις από τον σύντροφο και να διαχειριστούν τη συναισθηματική απώλεια.

Q&A

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ;

Πιθανόν να έχει αναπτυχθεί η καλή επικοινωνία και η κατανόηση που υπάρχει ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που δουλεύουν μαζί. Είναι πιο εύκολο ο σύντροφος να καταλαβαίνει ακριβώς τι του λες όταν έχεις κάποιο επαγγελματικό πρόβλημα, όταν πιέζεσαι ή πρέπει να δουλέψεις έξτρα ώρες, αντιλαμβάνεται γιατί είσαι κουρασμένος. Επιπλέον, είναι πιο εύκολο να μάθεις τον άλλον, να δεις αν ταιριάζετε. Για παράδειγμα βλέποντας τον τρόπο που διαχειρίζεται τις απαιτήσεις, το άγχος και την πίεση της δουλειάς, σου δίνει μια αρκετά σαφή εικόνα των συμπεριφορών του. Είναι πιο πιθανό να έχετε κοινά ενδιαφέροντα, ενώ μπορείτε να συνδυάσετε τα επαγγελματικά δείπνα και ταξίδια.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ;

Αυτό εξαρτάται κυρίως από τη διαθεσιμότητα εσάς των δύο, πότε δηλαδή θα νιώσετε έτοιμοι. Σίγουρα δεν είναι ανάγκη να βιαστείτε, ίσως θα άξιζε να δώσετε κάποιο χρόνο, κρατώντας χαμηλούς τόνους μέχρι να δείτε πως πράγματι η σχέση προχωρά. Από εκεί και έπειτα δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια μεγάλη ανακοίνωση, αλλά όσο εσείς χαλαρώνετε ο ένας με τον άλλον, τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους.

ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΕ ΚΟΙΤΟΥΝ «ΜΕ ΜΙΣΟ ΜΑΤΙ» ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ/ΤΡΙΑ…

Είναι λογικό όταν εμπλέκεται κανείς με κάποιον ανώτερο στην επαγγελματική ιεραρχία, να υπάρχουν ανησυχίες από τους συναδέλφους για πιθανές «χάρες» ή πως θα δέχεστε εύνοια. Από την άλλη θα είναι πιο δύσκολο να μπείτε στα «πηγαδάκια», εξαιτίας της ανησυχίας πως κάποιο δικό τους σχόλιο θα φτάσει στα αυτιά του/της συντρόφου σας. Η δική σας στάση όμως είναι που θα καθορίσει την πραγματικότητα. Μένοντας εσείς σταθερός/ή στις συμπεριφορές σας απέναντι στους συναδέλφους και συνεχίζοντας να δουλεύετε και να κερδίζετε με το «σπαθί» σας, σύντομα θα αντιληφθούν και εκείνοι πως δεν κινδυνεύουν από κάτι. Και αν όχι, πάλι εσείς θα κρίνετε τι σας είναι πιο σημαντικό…

ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΕΝΑ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ, ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ;

Επειδή η αποφυγή δεν είναι και τόσο εύκολη στο χώρο εργασίας, πιθανόν να σας διευκόλυνε αν κάνατε μια κουβέντα μαζί του. Ξεκαθαρίζοντας τη θέση σας με ευγένεια πάντα και χωρίς να τον/την προσβάλετε, διευκολύνετε τόσο τον εαυτό σας όσο και τον άλλον άνθρωπο να καταλάβει και να σταματήσει να σας προσεγγίζει. Τώρα αν ψάχνετε για την εύκολη διέξοδο όπου δεν θα δυσαρεστηθεί κανείς, δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτή.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ;

Το γνωστό ρητό «μην μπερδεύεις τη δουλειά με τη διασκέδαση», είναι σοφό, υπάρχουν όμως και συναισθήματα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Βαθμός δυσκολίας υπάρχει, μπορούν όμως να κρατήσουν αυτές οι σχέσεις αν οι σύντροφοι καταφέρουν να βρουν τις ισορροπίες ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS