GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙ5+1 πανέμορφα ελληνικά νησιά για ονειρεμένες διακοπές μακριά από κλισέ

5+1 πανέμορφα ελληνικά νησιά για ονειρεμένες διακοπές μακριά από κλισέ

Ψάχνετε νησί για διακοπές μακριά από τα συνηθισμένα ή έστω μια σύντομη απόδραση από την βουή της Αθήνας, αλλά δεν ξέρετε ποιο να διαλέξετε και τι θα δείτε; Αυτά τα 6 πανέμορφα νησιά με τις υπέροχες παραλίες, διατηρούν την αυθεντικότητα τους, δεν… βουλιάζουν από τουρίστες και είναι ιδανικά αν θέλετε να αποφύγετε… τα κλισέ.

1. Κίμωλος
Στο χάρτη αν την ψάξεις είναι μία κουκκίδα. Φυσικά και δεν σου έρχεται στο μυαλό η λέξη glamour όταν ακούς το όνομα Κίμωλος. Και όμως το μικρό νησάκι των Κυκλάδων μπορεί να σε κάνει να περάσεις αξέχαστα, ενώ παράλληλα να σε ξεκουράσει με την φυσική ομορφιά του και τα παραδοσιακά σπιτάκια του. Δεν είναι μεγάλο σε έκταση οπότε είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους δεν έχουν μεταφορικό μέσο.

Kimolos Exwteriki

Τα λεωφορεία του νησιού μπορούν να σε μεταφέρουν και στις πιο απομακρυσμένες παραλίες για να απολαύσεις το μπάνιο σου. Τα νερά είναι καταγάλανα, σχεδόν ποτέ βρώμικα, παρά τον άνεμο των Κυκλάδων. Μπορείς να πας στα Πράσα, μια πανέμορφη παραλία, στο Ρέμα όπου θα θαυμάσεις και τον ελέφαντα των βράχων, στην Αλυκή και την Μπονάτσα. Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς το Σκιάδι, το γιγάντιο πέτρινο μανιτάρι του νησιού.

2. Παξοί
Σκέφτεσαι διακοπές και κάποιος πετάει την ιδέα για Παξούς. Μικρό, ήσυχο νησί, ιδανικό για ζευγάρια αλλά όχι μόνο.

Lakka Paxoi

Οδηγείς μέχρι την Ηγουμενίτσα περίπου έξι ώρες και μετά θες άλλη μια ώρα για να περάσεις ακτοπλοϊκώς απέναντι. Κοινώς έχει λίγη κούραση… Αυτό όμως, φτάνοντας συνειδητοποιείς ότι δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που σε περιμένει! Από την πρώτη σου επαφή με το νησί, την ώρα που το καράβι μπαίνει στο πολύχρωμο λιμάνι του Γάιου, παθαίνεις το πρώτο σοκ. Τέτοια ομορφιά ούτε σε πίνακα ζωγραφικής. Ανάλογο έρωτα παθαίνεις και με τα υπόλοιπα παραθαλάσσια χωριουδάκια των Παξών, τον Λογγό και τη Λάκκα.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχεις δει τίποτα…

Το καταπράσινο νησί του Ιουνίου έχει και αδελφάκι, τους Αντίπαξους. Νερά σαν σε πισίνα, λευκή αμμουδιά και ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι. Και κάπου εκεί αναρωτιέσαι: “μήπως να γίνω και εγώ”;

3. Ιθάκη
Το νησί δεν είναι για όσους ψάχνουν μια μπάρα να… ακουμπήσουν πίνοντας ποτά και ασύδοτες βραδιές λες και δεν υπάρχει αύριο. Η Ιθάκη είναι για πιο ήρεμα πράγματα. Τα έχει τα μπαρ της, αλλά σε απόσταση περπατητού τσιγάρου. Το αυτοκίνητο γενικά δεν χρειάζεται όταν είσαι στη Χώρα, το Βαθύ, αφού το κολποειδές (μοναδικό στα ελληνικά νησιά) λιμάνι περπατιέται εύκολα από τη μία άκρη στην άλλη.

Kioni Ithaki 3
Πολύ καλό φαγητό σε όλο το νησί, εντυπωσιακά νερά με το Φιλιατρό (φωτό), το Γιδάκι (με καραβάκι), το Σαρακήνικο και άλλες δυο-τρεις ψαγμένες (πάλι με σκαφάκι) παραλίες να σε πείθουν η μία μετά την άλλη, ότι όντως βρήκες την Ιθάκη σου. Όμως, πάνω από όλα είναι η αύρα του νησιού, που δεν προσδιορίζεται ακριβώς. Μια αιωρούμενη ισορροπία ανάμεσα σε αυτά που θες και σε αυτά που σου προσφέρει.

4. Σίφνος
Αν θεωρείς τη Σίφνο “άλλο ένα μικρό κυκλαδίτικο νησί σαν όλα τ’ άλλα”, μάλλον δεν της έχεις δώσει την προσοχή που της αξίζει. Μικρή, ναι, αλλά πανέμορφη και, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο γραφικά κυκλαδονήσια. Εδώ, δεν θα δεις αλουμινένια παράθυρα και ακαλαίσθητα σπίτια. Όλα ακολουθούν το παραδοσιακό άσπρο-γαλάζιο μοτίβο, με όμορφες αυλές και φούξια βουκαμβίλιες. Είναι το νησί αυτό που όποιος έχει επισκεφτεί εύκολα θα ξαναπήγαινε.

Η νυχτερινή ζωή δίνει τα ρέστα της στην Απολλωνία, την πρωτεύουσα του νησιού, σε χαλαρό κλίμα, σε μπαράκια τύπου “έλα όπως είσαι”, χωρίς dress code, που σε εκπλήσσουν ευχάριστα με τη χορευτική δεινότητα των θαμώνων τους. Το ζητούμενο είναι να αφεθείς και να διασκεδάσεις, και σε αυτό βοηθούν σίγουρα και τα μικρά beach bar που ξεφυτρώνουν στις παραλίες εκεί που δεν το περιμένεις.

Αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις στη Σίφνο, να πας οπωσδήποτε στο Κάστρο, έναν διατηρητέο οικισμό, σε ένα από τα ψηλότερα μέρη του νησιού, όπου η θέα του Αιγαίου από ψηλά σου δίνει τη γαλήνια αίσθηση μιας παράξενης ακινησίας, όμοια με αυτή της Σαντορίνης.

Sifnos Chrissopigi

Να πας επίσης στη Χρυσοπηγή, ένα κατάλευκο μοναστήρι χτισμένο σε μια μικρή χερσόνησο, στην άκρη της θάλασσας (υπέροχο τοπίο, θα το έχεις δει σίγουρα σε φωτογραφίες) και για να κολυμπήσεις προτίμησε το Βαθύ (πανέμορφη παραλία με άμμο), τον Πλατύ Γιαλό (η πιο δημοφιλής αμμουδιά του νησιού) και το Φάρο (στο ομώνυμο γραφικό ψαροχώρι).

Κι αν αγαπάς το περπάτημα, η Σίφνος θα σου αρέσει για έναν ακόμα λόγο: έχει ένα δίκτυο λιθόστρωτων και χωμάτινων μονοπατιών 200 χιλιομέτρων, τα περισσότερα με απίστευτη θέα. Όσο για το φαγητό; Όπου κι αν πας, θα φας καλά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πασίγνωστος σεφ, Νίκος Τσελεμεντές, ήταν Σιφναίος. Μην παραλείψεις πάντως να φας στον οικισμό Αρτεμώνα, για παραδοσιακή σιφνέικη κουζίνα που θα θυμάσαι για πολύ καιρό.

5. Λέρος
Ο έρωτάς με τη Λέρο σχεδόν όλων όσων την επισκέπτονται είναι κεραυνοβόλος. Το νησί κρατά ακόμα την “αγνότητά” του καθώς δε μπορείς να πεις ότι βουλιάζει από τον τουρισμό, ούτε καν στη high season του Δεκαπενταύγουστου. Στη Λέρο θα δεις τα παραδοσιακά ελληνικά νησιώτικα σπίτια ασπροβαμένα με μπλε πόρτες και παράθυρα, όμως θα δεις κι άλλα, χτισμένα σε ιταλικό στυλ (Λακκί). Όλα συνδυασμένα αρμονικά, στα ήσυχα σοκάκια του νησιού.

Οι παραλίες της πολλές και καταγάλανες (Ξηρόκαμπος, Βρωμόλιθος, Δύο Λησκάρια). Στην πιο τουριστική της, στα Άλιντα, μπορείς να δοκιμάσεις την τύχη σου σε κάποιο θαλάσσιο σπορ, ενώ αν είσαι κατά της ξαπλώστρας, ξεκουράσου κάτω από τη φυσική σκιά των πεύκων που απλώνονται κατά μήκος της παραλίας. Ειδυλλιακή καλοκαιρινή στιγμή.

Leros Agia Marina 2

Όσο για το βραδάκι; Τόσο στο Παντέλι με τις ψαροταβέρνες με τα εξαιρετικά φρέσκα ψάρια, όσο και στην παραθαλάσσια περιοχή της Αγίας Μαρίνας, θα πάρεις μια δυνατή γεύση της Λέρου μπαίνοντας στα στενά γραφικά δρομάκια. Η τελευταία μάλιστα (Αγία Μαρίνα) αποτελεί την τουριστική καρδιά του νησιού.

Κάπου στο δειλινό, κάτσε για λίγο κάπου όπου θα βλέπεις το διακριτικά φωτισμένο κάστρο της Παναγιάς αλλά και τους μύλους της Λέρου. Αν έχεις το κουράγιο πάντως, ανέβα τα 500 σκαλιά και δες την πανοραμική θέα του νησιού (με καθαρό ουρανό βλέπεις μέχρι και την Πάτμο) σε ένα μαγευτικό τοπίο. Αξίζει τον κόπο.

Βοnus: Η εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου που χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ναό σε ένα μικρό νησάκι βατό από την στεριά. Ακόμη και αν δεν είσαι φαν των εκκλησιών, να πας!

6. Γαύδος
Η Γαύδος είναι το τέλειο νησί για όσους ψάχνουν αυτό που λέμε εναλλακτικές διακοπές. Club δεν υπάρχει, ρεύμα γενικά δεν υπάρχει, οργανωμένο κάμπινγκ παλιότερα δεν υπήρχε. Τι υπάρχει; Η φύση και το παιχνίδι με τα όριά σου.Όλα είναι περιπέτεια στη Γαύδο. Πρώτον, δεν ξέρεις πότε θα γυρίσεις πίσω στα Σφακιά ή στην Παλιόχωρα και από κει στο σπίτι σου. Άμα έρθει το καραβάκι, ήρθε. Αλλιώς θα περιμένεις. Στη χειρότερη, θα στήσεις τη σκηνή σου στο λιμάνι.

Gavdos

Το Σαρακήνικο και ο Άι Γιάννης είναι οι δύο γνωστότερες παραλίες του νησιού, οι ώρες που θα πέφτεις για ύπνο θα είναι όπως εκείνες που πέφτουν τα παιδιά όταν έχουν σχολείο (μαξ 10:30)- άλλωστε δεν έχεις και πολλές επιλογές τα βράδια, τα βιβλία που θα διαβάσεις θα είναι πολλά και οι πρίζες για να φορτίσεις το κινητό σου στα λίγα ταβερνάκια του νησιού.

Πηγή: https://www.travelstyle.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS