GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΑλεξάνδρεια: Ταξίδι στο χρόνο

Αλεξάνδρεια: Ταξίδι στο χρόνο

Η πολυτραγουδισμένη πόλη στα δυτικά του Δέλτα του Νείλου είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, θρησκειών και εποχών, που ζει ανάμεσα στο ένδοξο χθες και τη σύγχρονη εποχή.

Από την Νταϊάνα Αζά

Με το άκουσμα του ονόματος «Αλεξάνδρεια» το μυαλό ταξιδεύει σε εικόνες που βγαίνουν μέσα από μυθιστορήματα: λουσάτες κυρίες σε αρχοντικά με καταπράσινους κήπους και δεκάδες υπηρέτριες, διαμαντένια δαχτυλίδια, επιφανείς λογοτέχνες σε ολοήμερες συζητήσεις, χλιδάτα πάρτι, μεγαλεπήβολες παραστάσεις, πολύβουες αγορές και συνωστισμένα λιμάνια. Άρρηκτα συνδεδεμένη με την λογοτεχνία, η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου δεν μπορεί παρά να μας καλεί να ανακαλύψουμε καθετί που θυμίζει τους επιφανείς ανθρώπους που μεγαλούργησαν στις γειτονιές της: τον Κωνσταντίνο Καβάφη, το σπίτι του οποίου έχει μετατραπεί σε μουσείο, την Πηνελόπη Δέλτα, τον Τζιουζέπε Ουνγκαρέτι και τον πατέρα του φουτουρισμού Φιλίππο Μαρινέτι.

Θυμίζοντας ελληνική παραλιακή πόλη, αλλά και με έντονο το ανατολίτικο στοιχείο, κάθε γειτονιά της προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες, που σε ταξιδεύουν άλλοτε στη Ρωμαϊκή εποχή, άλλοτε στο χριστιανικό παρελθόν. Ανάμεσα στα Ρωμαϊκά μνημεία οι Κατακόμβες του Al-Shuqqafa, που θεωρούνται το μεγαλύτερο Ρωμαϊκό νεκροταφείο της Αιγύπτου, ο Κίονας του Πομπαίου, που είναι μία κολώνα ύψους 25 μέτρων από κόκκινο γρανίτη που κατασκευάστηκε προς τιμήν του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού, το Ρωμαϊκό αμφιθέατρο και το ελληνορωμαϊκό μουσείο. Επισκέψου το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο με τις υπέροχες λευκές καμάρες, το πατριαρχικό μοναστήρι του Αγίου Σάββα, όπου βρίσκεται ο λίθος πάνω στον οποίο αποκεφαλίστηκε η Αγία Αικατερίνη και κατέληξε στο τζαμί Αμπούλ Αμπάς, καθώς και στο φρούριο Καϊτ Μπέη, που είναι κτισμένο εκεί ακριβώς που κάποτε βρισκόταν ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, ένα από τα 7 Θαύματα του Κόσμου.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι το πολιτιστικό κέντρο στο Αλ Σιλσίλα με τη μεγάλη βιβλιοθήκη που εγκαινιάστηκε το 2002, ως διάδοχος της αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Το σύγχρονο αυτό αρχιτεκτόνημα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, πολύ κοντά στο σημείο που κάποτε δέσποζε η αρχαία βιβλιοθήκη, και διαθέτει τεράστιους χώρους φύλαξης βιβλίων, 70.000 τετραγωνικά μέτρα αναγνωστηρίων σε 11 κλιμακωτά επίπεδα, Εκθέσεις Τέχνης, Εργαστήριο Συντήρησης Χειρογράφων, Πλανητάριο και τρία Μουσεία. Εκμεταλλεύσου την γεωγραφική θέση της πόλης και κλείσε μια μονοήμερη εκδρομή στο ιστορικό Ελ Αλαμέιν που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και ακολούθως στις κατάλευκες αμμώδεις παραλίες του Σίντι Αμπντέλ Ραχμάν.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΣ
Ταξίδεψε στην Αλεξάνδρεια μέσω Καΐρου με πτήσεις της Egypt Air.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS