GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΑργεντινή: Ο αμπελώνας στην άκρη της Γης

Αργεντινή: Ο αμπελώνας στην άκρη της Γης

Όλοι ξέρουμε το Malbec, μια από τις πιο γνωστές ονομασίες προέλευσης της Αργεντινής. Τι άλλο όμως έχει να δείξει αυτός ο εκπληκτικός αμπελώνας; Σήμερα ταξιδεύουμε νοερά στην Αργεντινή για να γνωρίσουμε τον υπέροχο κόσμο του κρασιού της.

 Από την Φλωρεντία Κυθραιώτου

Η αμπελουργία στην Αργεντινή, όπως και στις άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής, ξεκινά με την εισαγωγή του αμπελιού από τους Ισπανούς τον 16ο αιώνα.Τότε φυτεύτηκαν και τα πρώτα αμπέλια της χώρας,από Ισπανούς ιεραποστόλους, στην περιοχή της Mendoza, στην κεντρική Αργεντινή. Στη συνέχεια, η αμπελουργία πέρασε στα χέρια των μεταναστών κυρίως από την Ιταλία. Στη διάρκεια του 19ου και 20ού αιώνα, έφταναν στην Αργεντινήδιαδοχικά κύματα Ευρωπαίων μεταναστών από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Προερχόμενοι από χώρες με ισχυρή παράδοση στο κρασί, οι μετανάστες αυτοί έφεραν μαζί τους νέες ποικιλίες σταφυλιών και νέες τεχνικές οινοποίησης, εκσυγχρονίζοντας την αργεντινή αμπελουργία. Ο αμπελοοινικός τομέας συνέχισε από τότε να αναπτύσσεται, με σκαμπανεβάσματα φυσικά που οφείλονταν στην ταραγμένη κατά περιόδους ιστορία της χώρας.

Σήμερα, η Αργεντινή είναι μια από τις μεγάλες αμπελουργικές δυνάμεις, πρώτη στη Νότια Αμερική και πέμπτη στον κόσμο, με τα κρασιά της να τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης. Ο αμπελώνας της εκτείνεται κυρίως στις πλαγιές της οροσειράς των Άνδεων, από βορρά προς νότο. Διαθέτει 1320 οινοποιεία, από τα οποία τα 370 παράγουν κρασιά διεθνούς ποιότητας.

Χάρη στην εισροή σημαντικών ξένων επενδύσεων, η παραγωγή και πώληση κρασιού απόκτησε έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Παράλληλα, στήθηκε ένας μηχανισμός διεθνούς μάρκετινγκ, αντάξιος μιας μεγάλης οινικής χώρας. Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 γεννήθηκε η νέα οινοπαραγωγική Αργεντινή.H δυναμική είσοδος της χώρας στη διεθνή αγορά, οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής αλλά και βελτίωση της ποιότητας των αργεντινών κρασιών. Αυτή τη στιγμή η Αργεντινή εξάγει το 60% της παραγωγής της.

 Τον Νοέμβριο του 2010 το κρασί ανακηρύχθηκε με κυβερνητικό διάταγμα ως το εθνικό ποτό της Αργεντινής, κάτι που δεν έχει γίνει σε άλλη χώρα.

Argentina Map

Ένας αμπελώνας του ύψους

Ο αργεντινός αμπελώνας φημίζεται για το μεγάλο υψόμετρό του, ίσως από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Τα περισσότερα αργεντινά αμπέλια είναι φυτεμένα σε μεγάλα υψόμετρα μεταξύ 600 και 2000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκτός από την Παταγονία όπου τα υψόμετρα είναι χαμηλότερα. Σε μεγάλο ύψος είναι φυτεμένα τα αμπέλια της Mendoza της οποίας το κλίμα είναι πολύ ξηρό. Χάρη στο ιδιαίτερο αυτό κλίμα, τα αμπέλια προστατεύονται από έντομα και ασθένειες κι έτσι δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου φυτοφάρμακα. Το αποτέλεσμα είναι να παράγονται κρασιά υψηλής ποιότητας με σεβασμό και στο περιβάλλον.

 

Περιοχές

Λόγω του σχήματος και της έκτασής της, η Αργεντινή διαθέτει τοπία με μεγάλες αντιθέσεις: Από τις πανύψηλες βραχώδεις κορυφές των Άνδεων έως την άνυδρη νότια έρημο της Παταγονίας, μέσω των pampas, όπως αποκαλούνται οι εύφορες πεδινές κοιλάδες. Το κλίμα της χώρας, με έντονη ηλιοφάνεια, χαμηλή βροχόπτωση και μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, εξασφαλίζει παραγωγή κρασιού υψηλής ποιότητας.

Η Αργεντινή χωρίζεται σε 4 μεγάλους οινικούς τομείς προσεγγίσεις: Τον βόρειο, τον ωκεάνειο, το Cuyo, και την Παταγονία. Οι τομείς αυτοί υποδιαιρούνται σε 12 οινικές περιοχές (Jujuy, Salta, Catamarca, Tucumán, La Rioja, San Juan, Mendoza, La Pampa, Neuquén, Rio Οι ίδιοι οι Negro, Chabut, Buenos-Aires) οι οποίες είναι χωρισμένες σε σε 100 γεωγραφικές ενδείξεις, που σημειωτέον δεν αναγνωρίζονται στην Ευρώπη.

Οι κυρίαρχες αμπελουργικές περιοχές είναι η Mendoza (160.000 εκτάρια), το San Juan (50.000 εκτάρια) και η La Rioja (8.500 εκτάρια).

Catena Zapata Mendoza 1

Mendoza

Οι περισσότεροι από τους αμπελώνες της Αργεντινής βρίσκονται στην Mendoza, στους πρόποδες των Άνδεων. Πρόκειται για την η πιο σημαντική αμπελουργική περιοχή της χώρας και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, η οποία παράγει περισσότερο από το 70% της συνολικής παραγωγής της Αργεντινής και έχει να παρουσιάσει τα πιο φημισμένα κρασιά. Τα αμπέλια της βρίσκονται υψόμετρα από 800 έως και πέρα από 1200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το κλίμα της είναι πολύ ξηρό. Το μεγάλο ύψος και το νερό από το λιώσιμο του χιονιού της οροσειράς, ευνοούν την ανάπτυξη των αμπελιών. Τα κρασιά της Mendoza οφείλουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους στον ήλιο και στις θερμικές διαφορές μεταξύ ημέρας και νύχτας. Η παραγωγή της Mendoza και του San Juan μαζί, αντιπροσωπεύει το 87% της οινικής παραγωγής της Αργεντινής. Σημαντικές ωστόσο περιοχές είναι και η Salta, καθώς και οι κοιλάδες Calchaqui στα βόρεια και το Rio Negro στην Παταγονία.

Catena Zapata Mendoza

Rio Negro

Περίπου 700 χιλιόμετρα νοτιότερα της Mendoza, βρίσκεται η κοιλάδα του Rio Negro, που ανήκει στην τεράστια περιοχή της Παταγονίας, της νοτιότερης επαρχίας της Αργεντινής. Πρόκειται για μια παραδοσιακή αμπελουργική περιοχή, που άρχισε να αναπτύσσεται στις αρχές του 20ού αιώνα. Η εύφορη κοιλάδα στην έρημο της Παταγονίας σχηματίστηκε από την εκτροπή του ποταμού Rio Negro από Βρετανούς αποίκους τον 19ο αιώνα. Είναι η πιο χαμηλή περιοχή της χώρας, μόλις 250 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ωστόσο, το κλίμα είναι πιο δροσερό από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα, λόγω του γεωγραφικού πλάτους, αλλά του ποταμού Rio Negro. Οι αμπελώνες της περιοχής κινδυνεύουν από παγετούς. Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας επιμηκύνει την περίοδο ωρίμασης των σταφυλιών, γεγονός που επιτρέπει στο κρασί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της έντονης οξύτητας και των ισχυρών αρωμάτων φρούτων. Η κοιλάδα του Rio Negro παράγει κρασιά που είναι πιο ξηρά από ότι στην Mendoza, αλλά εξίσου έντονα, ζωντανά και με έντονο χαρακτήρα. Η περιοχή είναι γνωστή για τα φρέσκα λευκά της, κυρίως από Sauvignon Blanc, και τα εύπλαστα και ώριμα ερυθρά της, από Malbec, Merlot και Pinot Noir.

Salta Argentina 675x450

Οι μεγάλες ποικιλίες της Αργεντινής

Η βασίλισσα των ποικιλιών της Αργεντινής είναι φυσικά το Malbec, μια γαλλική ποικιλία αρκετά διαδεδομένη και στην περιοχή του Cahors στη Γαλλία, που εισάχθηκε στην Αργεντινή στις αρχές του 20ου αιώνα. Έχοντας βρει την ιδανική νέα πατρίδα στην περιοχή Mendoza, εξελίχτηκε σε εμβληματική ποικιλία της αργεντινής οινοποιίας Με την ποικιλία αυτή φτιάχνονται τα πιο διάσημα κρασιά της Αργεντινής, ζωντανά και έντονα, με γεύσεις μαύρων φρούτων αλλά και νότες από λουλούδια.

Άλλες ευρωπαϊκές ποικιλίες που επίσης έφεραν οι μετανάστες και ξεχωρίζουν σήμερα στην Αργεντινή, είναι το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Chardonnay, Το Pinot noir, το ισπανικό Torrontés και η ιταλική Bonarda. Το Merlot είναι μια από τις πιο καλλιεργημένες διεθνείς ποικιλίες, ενώ το Chardonnay ευδοκιμεί τέλεια στα terroirs μεγάλου υψομέτρου, στα βόρεια της χώρας. Το Pinot noir έχει προσαρμοστεί καλά στις κρύες περιοχές της χώρας και ως εκ τούτου το συναντούμε περισσότερο στη βόρεια Παταγονία. Προερχόμενο από την Ισπανία, το Torrontés είναι λευκή ποικιλία που καλλιεργείται στην περιοχή της Salta και δίνει αρωματικά κρασιά με φυτικές γεύσεις.

Ushuaia Patagonia

CATENA ZAPATA MALBEC ARGENTINO 2015

Τιμή: €95 

Η επική ιστορία της ευγενούς ποικιλίας Malbec δεν μοιάζει με καμία άλλη, και η ετικέτα του Catena Zapata Malbec Argentino αποτίει φόρο τιμής στην ιστορία της ποικιλίας αυτής, που γεννήθηκε στη Γαλλία και απογειώθηκε στα εδάδη της Αργεντινής. Εντυπωσιάζει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους! Εξαιρετικό κόκκινο κρασί από 100% Malbec, με φρουτένια γεύση και μακρά επίγευση.

VINOCULTURA

Catena Zapata Malbec Argentino

EL ENEMIGO CHARDONNAY 2018

Τιμή: €22

Η ένωση των δυνάμεων της Adrianna Catena, κόρη του Nicolas Catena μαζί με τον Alejandro Vigil, πρώην chief winemaker του Οινοποιείου Catena Zapata, δημιούργησε ένα μικρό οινικό θαύμα στην περιοχή Mendoza της Αργεντινή. Το οινοποιείο El Enemigo! Τα ποικιλιακά αρώματα του Chardonnay  καθώς και οι νότες από το βαρέλι δίνουν στο κρασί ένα πολύ ελκυστικό προφίλ. Αλλά υπάρχει ένα μυστικό: τα βαρέλια αναπτύσσουν μερικές μαγιές φλορ σε στυλ Jerez (ή Jura) και αυτό δίνει στο κρασί μια πικάντικη πινελιά, νότες από κάρυ και λευκό πιπέρι. Το κρασί είναι μεταξένιο και η πολύ υψηλή οξύτητα δεν είναι αισθητή.

VINOCULTURA

 

 

ACHAVAL FERRER “QUIMERA”

Τιμή: €30

Η εταιρεία Achával-Ferrer έχει ένα μόνο πάθος: να κατασκευάζει ερυθρά κρασιά από την Αργεντινή, φτιαγμένα με την ονομασία παγκόσμιας κλάσης Terroir. Η Achával-Ferrer παράγει τα πιο αξιόλογα Malbecs από την Mendoza, που προέρχονται από μεμονωμένους αμπελώνες από παλαιά αμπόλιαστα αμπέλια.

Laiko Cosmos Trading

ZUCCARDI

Τιμή: €21.00

Το έντονο άρωμα του κρασιού αποκαλύπτει νότες κόκκινων και μαύρων φρούτων, αποχρώσεις μπαχαρικών, βιολέτες και σοκολάτα.  Μεταξένια, με εξαιρετική δομή, μαλακές ώριμες τανίνες και επίμονη επίγευση.

VINOLOGIE

Zucardi

AMANCAYA

60%-70% Malbec, 30%-40% Cabernet Sauvignon

Τιμή: €21.00

Το κρασί Amancaya, παρουσιάζει μια αρμονική ισορροπία μεταξύ των 2 στυλ, της Αργεντινής και του Μπορντό. Η λέξη AMANCAYA είναι το ινδικό όνομα ενός λουλουδιού, που βρίσκεται σε μεγάλα υψόμετρα στις Άνδεις, στην περιοχή Mendoza. Με βαθύ ρουμπινί χρώμα, η μύτη είναι περίπλοκη με αρώματα κακάο, κόκκινα φρούτα και σύκα, όπως και νότες από κανέλα και καπνού.

Ο ουρανίσκος αποκαλύπτει σαγηνευτικά αρώματα μαύρων φρούτων με πολύ καλά ενσωματωμένη βελανιδιά. Αυτό το κρασί έχει εξαιρετική ισορροπία και φρεσκάδα. Το Amancaya μπορεί να καταναλωθεί άμεσα, έχοντας όμως μεγάλη δυναμική παλαίωσης.

Κάβες Spectus

Dbr Amancaya

ARUMA

Τιμή: €17.50:

Το ARUMA είναι 100% φτιαγμένο από την ποικιλία σταφυλιών Malbec, που προέρχονται από τα καλύτερα terroirs, στην περιοχή Mendoza.

“ARUMA” σημαίνει “νύχτα” στη γλώσσα της Κέτσουα, του ινδικού πληθυσμού της περιοχής Mendoza. Το όνομα υποδηλώνει το βαθύ σκοτάδι των νύχτων στις Άνδεις και τον πολύ καθαρό αέρα του βουνού: τα κρασιά έχουν τον ίδιο πλούσιο, αυθεντικό χαρακτήρα με το terroir τους.

Έντονο, βαθύ κόκκινο χρώμα. Η μύτη είναι πολύ εκφραστική με νότες βιολέτας, μαύρα φρούτα και νότες μέντας. Στο στόμα, το κρασί είναι στρογγυλό και λεπτό με απαλές τανίνες, έντονα αρώματα βατόμουρου, βατόμουρου και κασσιού. Ισορροπημένο, με μακρά επίγευση.

Κάβες Spectus

Dbr Aruma

FAMILIA FALASCO CAOBA VIOGNIER 2020

Τιμή: €11.90

Δροσερά αρώματα από ροδάκινο και βερίκοκο με λουλουδένιες νότες. Φρέσκο ​​και απέριττο με παρατεταμένο φινίρισμα. Ταιριάζει καλά με πικάντικο φαγητό.

OAK TREE CELLAR

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS